Появи се на търг още един медальон на кан (хан) Омуртаг, този път в Швейцария

Третият известен екземпляр на медальон на кан Омуртаг, появил се в каталога на аукциона „Nomos” със седалище в Цюрих, Швейцария, с началната цена на 32 хил. швейцарски франка (около 65 хил. лева по курса към момента). Монетата е имитация на византийски владетелски монети. Подобен вид монети ги наричат варваризати.

Появи се трети екземпляр на медальон на кан Омуртаг*, след продадения на търг в Ню Йорк преди 4 години. Сегашният ще се продава този път в швейцарския аукцион „Nomos” със седалище в Цюрих (виж тук). Наддаването ще се състои на 6 ноември, началната цена на медальона е 32 хил. швейцарски франка. По валутния курс към момента това са около 65 хил. лева.

Както е известно, единствен екземпляр на медальона на кан Омуртаг се съхраняваше в Националния исторически музей. Той е отсечен от злато, имитация на византийски солид. Нарича се още наградна монета, която не се използва в обръщение и е отсечена в по-малко бройки, раздава се като награда. Екземплярът в НИМ не е в най-високо качество, и беше единственият известен до декември 2019 г. Тогава се появи втори екземпляр на търга на Classical Numismatic Group (CNG) в Ню Йорк, по-запазен и с по-високо качество на отпечатъка, в сравнение с единствения в музея. Търгът се състоя на 15 януари 2020 г. и той беше продаден за 47 500 долара на анонимен купувач.

Значението на медальона на кан Омуртаг се вижда и по това, че две чужди научни издания за българското средновековие, са украсени на корицата с единствения дотогава известен екземпляр от Националния исторически музей.

След като e-vestnik месец преди търга в Ню Йорк, на 16 декември 1919 г. съобщи за първи път, че такава монета се е появила в каталога на аукциона CNG (достъпен по интернет), настъпи мълчание в българските медии, които иначе обичат да раздухват и по-дребни новини като сензация. Новината разпространиха само всекидневникът в. „България днес” и седмичникът в. „Уикенд”. Когато останаха 2-3 дни до търга, изведнъж Нова тв, „24 часа”, Би Ти Ви се разприказваха за новината. Вероятно (като добре контролирани медии) са

 

чакали съобщения от МВР и прокуратурата,

 

които тихомълком са пратили представители във ФБР в САЩ да искат тази монета да се предаде на България. Което не се е случило, защото монетата идва от частна колекция с проверен произход.

Междувременно някои наши експерти разсъждаваха дали монетата не е фалшива. Докато разсъждават, тя беше продадена (виж тук, на сайта на търга). Classical Numismatic Group (CNG) има една от най-добрите лаборатории в света, към която се обръщат да доказват автентичност различни музеи и аукциони.

Тогава представителка на НИМ изказва предположение пред медиите, че медальонът е онзи екземпляр, описан от Карел Шкорпил през 1905 г., намерен в днешното село Белоградец. Предположение, че това е екземпляр, описан от Шкорпил, го имаше и в описанието на монетата в сайта на аукциона.

Ако това е била монетата на Шкорпил, вероятно изнесена на Запад през 1905 г., тогава

 

каква е сегашната на търга в Швейцария?

 

Тя се появява година след предишния търг в Америка и началната цена е приблизително същата като в Ню Йорк.

Миналата есен през ноември e-vestnik направи интервю с известния нумизмат Митко Станков, който е австрийски гражданин и експерт по монети и антики към Търговския съд във Виена. Станков поднесе сензация – при оценяване на частна колекция на наследници, попаднал не само на още един такъв медальон, но и на златна владетелска шийна гривна (огърлица), принадлежала на кан Омуртаг, която се състои от златен обръч и закачени на него медальони от същия вид, плюс неизвестни още на науката медальони на бащата на Омуртаг – кан Крум (виж интервюто тук). Станков успя да ни осигури снимка на експоната. Тогава големите медии премълчаха новината, а материалът в e-vestnik стана един един от трите най-четени на сайта за годината.

Владетелска шийна златна гривна на хан Омуртаг, украсена с 25 златни медальона (наградни монети). Това е единствената снимка, която собствениците се съгласиха да бъде направена, след двегодишни молби. Един от тези медальони беше продаден на търг в Ню Йорк преди близо две години за 47 500 долара. Снимка: Снимката е с изключителни авторски права на e-vestnik е който иска да я ползва за публикация, трябва да преговаря с нас

Станков е оценил предмета на 10 млн. евро и казва, че воля на наследниците е дали и как ще го продават на търг. Предлага, ако се интересуват представители на България, да ги свърже с адвоката на притежателите на колекцията.

Станков даде примери с други страни, където се правят фондове да се изкупуват ценни предмети от историята за съответната страна. У нас беше направен такъв опит да се направи фонд за участие в първия търг за медальона, но се събра малка сума и доникъде не стигна.

Ако се съди по коментар на Станков във Фейсбук за сегашния аукцион, продажбата на медальона ще е „невъзвратна загуба” и представителите на МВР и прокуратурата знаят само да конфискуват, а държавата не иска да изкупува.

 

– –

* Eкспертите твърдят, че правилното наименование е кан, а не хан, както е популярно.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.