Управлението на Браун – овесена каша и дреболии

Британският министър-председател Гордън Браун се усмихва до кралицата на Йордания Рания в Давос. Поводите за радост пред премиера обаче стават все по-малки заради падащия му рейтинг и славата му на колеблив лидер. Снимка: Ройтерс

Какво става с Гордън Браун? Само 10 месеца, след като зае премиерския пост във Великобритания, рейтингът му според допитванията бележи рязък спад, партията му е обхваната от бунтарски настроения, а вестникарските карикатуристи си позволяват безмилостни подигравки. Резкият срив в съдбата на Браун е още по-удивителен, като се има предвид, че миналото лято британските гласоподаватели засвидетелстваха одобрението си към промяната от ерата на Блеър към Браун. В допитванията до общественото мнение по време на политическия меден месец на Лейбъристката партия те дадоха широка подкрепа.

Сега, потвърждавайки вероятно най-лошия политически кошмар на Браун, социолози и коментатори откриват настроения, които сигнализират, че британците копнеят за „силното управление“, на което се радваха в продължение на 10 години при Тони Блеър. Браун остава в „сянката на Блеър“, пише в. „Гардиън“, докато видният лейбъристки благородник лорд Десаи безцеремонно заявява: „Браун е изпратен на земята, за да напомни на хората колко добър премиер беше Тони Блеър“. Браун е „воин“, който изглежда „слаб и нерешителен“, казва досега лоялният лейбъристки политик и професор по икономика. Ако стилът на управление на Блеър можеше да се определи като „шампанско и хайвер“, то този на Браун може да се опише като „овесена каша и хагис” (шотландско ястие – пълнено с дреболии овче шкембе).

Във външната политика претенциите на Браун за прехвалените „специални отношения“ със САЩ са отслабени най-малкото от конкуренцията на Париж и на Рим, където сега са на власт силно проамерикански ориентираните лидери Никола Саркози и Силвио Берлускони.

Публикувана във вестник карикатура на тема проведените в петък преговори в Белия дом между Браун и Джордж Буш, изобразява американския президент, който сочи към кош за куче с думите: „Там спеше Блеър“. Според лондонски анализатори резкият обрат в съдбата на Браун започна миналата есен с колебанието му да насрочи общи избори по време на политическия си меден месец. Решението му да няма предсрочни избори, след като изглеждаше, че подкрепя идеята, го беляза като „колеблив“ и несклонен към рискове лидер, на когото липсва както кураж, така и въображение.

Интерпретиран предимно като погрешна преценка, този пропуск беше последван от серия дипломатически гафове, най-значителният от които беше непочтителното отношение на Браун към европейските му съюзници, когато закъсня за церемонията за подписването на Договора за реформи в ЕС в Лисабон миналия декември.

Гордън Браун със съпругата си Сара на летището в Ню Делхи. Проблемите на Браун съвпаднаха с икономическите трусове във Великобритания и помрачиха славата му на добър икономист. Снимка: Ройтерс

Но по-важното е, че проблемите на Браун съвпаднаха с началото на икономическите трусове, предизвикани от глобалната криза на ипотечните кредити. Възможно е за Великобритания сегашният застой да предвещава края на „процъфтяващата икономика“, на която разчиташе Браун като министър на финансите в продължение на повече от десетилетие. Резултатите от неотдавнашно проучване на общественото мнение, според което 68 процента от британците не вярват в способността на правителството да ги изведе от кризата, сигурно са били болезнени за Браун, на когото мнозина приписваха заслугите за изграждането на репутацията на Лейбъристката партия във връзка с икономическата й компетентност. Освен това, наскоро проведено допитване дава на опозиционните консерватори преднина от 16 пункта пред лейбъристите – най-голямата им преднина от 1992 година.

Когато миналия юни Браун дойде на власт, лейбъристите изпревариха консерваторите след дотогавашното постоянно изоставане в допитванията, отдавано на разочарованието на гласоподавателите от Блеър, най-вече във връзка с Ирак. Междувременно Браун се опитваше да затвори устите на критиците си и да умиротвори все по-непокорната си партия. Той повтаряше мантрата, че като сериозен и последователен политик се интересува повече от вземането на „правилни дългосрочни решения“, отколкото от утрешните вестникарски заглавия.

В неотдавнашно интервю по телевизията той даде да се разбере, че не мисли да подава оставка, и отрече да има „имидж на нерешителен политик“. „Съвсем не е така, през последните няколко месеца взех важни за страната дългосрочни решения“, каза той. Що се отнася до икономиката, той щял да вземе необходимите мерки за поддържане на стабилността, дори ако тези стъпки са „непопулярни“ в краткосрочен план.

„Политиката изисква нещо повече от планиране, интуиция и емпатия“, предупреди лондонският „Таймс“ Браун тази седмица. Вестникът припомни твърде различните стилове на управление и нива на блясък, демонстрирани от предишни министър-председатели – от Маргарет Тачър до Тони Блеър.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.