Аферата в Барселона: Бащата на Мис Бикини плати 267 хил. лв. данък. И как НАП го оневини?

Георги Йовчев, бащата на Борислава, сниман на гише в банка в Барселона и на излизане от нея. Снимка: BIRD

Георги Йовчев, бащата на Борислава Йовчева, е платил 267 171 лв. данък, установен от НАП с ревизионен акт. Запорът на имотите му е свален. Това е станало на 7 юни т. г., само ден след встъпването на правителството “Денков-Габриел” показа проверка на BIRD в Имотния регистър и Агенцията по вписванията. Не е ясно откъде Йовчев, който по професия е водопроводчик, е взел тези пари. НАП би трябвало да образува ново производство и да установи откъде е тази сериозна сума. Не е известно дали това е направено, но със сигурност НАП вече няма претенции към Йовчев и е свалила обезпечителните мерки върху неговите сметки и имущество.

През март BIRD разкри, че Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев – баща на обитателката на “Къщата в Барселона” Борислава Йовчева. Той дължи 267 171 лв. данък за недекларирани 1,7 милиона лева, за които не е дал обяснение откъде ги притежава. Това е сумата, апортирана от Йовчев в испанската фирма, собственик на луксозния бутик в Барселона, стопанисван от дъщеря му. Още 850 хиляди евро от капитала са внесени от офшорка, свързана с приближения до Борисов Йордан Христов (бел. ред. – който по-късно светкавично се ожени за Борислава Йовчева, щом от испански вестник пратиха въпроси за случая на тогавашния премиер Борисов. И се разведоха след по-малко от година).

Справки от регистъра на Агенциа по вписванията показват вдигането на запора.

Вместо да се съди с НАП и да рискува преписката с ревизионния му акт да стане публична в съдебна зала, Йовчев тихомълком е платил дължимото. Това разбира се не обяснява откъде той е взел 1,7 милиона лева, напротив. Добавя се въпросът откъде е взел и още 267 171 лв.

Този въпрос продължава да виси и по делото Барселонагейт, което беше удобно раздробено от прокуратурата и частично прекратено, за да бъде изпран Бойко Борисов. Продължава обаче преписка срещу Йовчев, както става ясно от прессъобщението на СГП, в което се говори за “пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество”.

От постановлението за обезпечителни мерки на НАП № С210022-023-0003081/12.11.2021 г. става ясно, че на Георги Йовчев е направена ревизия и е установено, че само за 2015 г. той е получил недеклариран доход 1 711 351,25 лв. Сумата съответства на дяловете на Йовчев в капитала на испанската фирма Ema BG S.L.

Вляво долу – бащата на Борислава Йовчева. На снимките надясно от него са всички замесени в барселонската афера. Илюстрация: BIRD

По данни на BIRD Георги Йовчев се укрива и не е бил разпитан по делото Барселонагейт, за разлика от Борислава Йовчева, Бойко Борисов и Йордан Христов, които са дали показания.

Скоростното сваляне на запора на Йовчев след като правителството на “Денков-Габриел”, подкрепяно от ГЕРБ, встъпи в длъжност повдига съмнения за височайша намеса. Тези съмнения се подхранват и от декларацията на Кирил Петков пред свои съпартийци, че ще трябва “да изперат Борисов”, като условие за подкрепата от ГЕРБ.

– –
От BIRD.bg

Постановлението на НАП, с което вдигат запорите върху имотите на Йовчев.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.