„Вашингтон пост“: Украински служби с помощта на ЦРУ водят сенчеста война срещу Русия

Взривеният Кримски мост. Снимка: видеокадър

Разследване на журналистите Грег Милър и Изабел Хуршудян от The Washington Post разкрива нови подробности за някои специални операции на украинските служби за сигурност

Службата за сигурност на Украйна е организирала операцията, в резултат на която е взривена колата на Даря Дугина, дъщеря на крайно десния публицист и идеолог на „Руския свят“ Александър Дугин. При едно от нападенията едва не загива и началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, съобщава The Washington Post в статия, базирана на разговори с повече от 20 неназовани настоящи и бивши украински и западни официални лица, служители на разузнаването и сигурността.

Журналистите са научили, че украинските сили за сигурност са използвали кутия за котки, за да пренесат експлозиви през руската граница. „Претъпканата кола, в която пътуват майка и нейната 12-годишна дъщеря, надали е заслужавала вниманието на руските органи на реда, докато се е приближавала към граничен контролно-пропускателен пункт. Но най-малко подозрителната част от багажа – котешка кутия – е била част от сложен смъртоносен заговор. Според служители по сигурността, запознати с операцията, украински оперативни работници са монтирали скрито отделение в сандъка за домашни любимци и са го използвали, за да скрият компоненти на бомба“, се казва в текста.

Отбелязва се, че четири седмици по-късно устройството е взривено край Москва в джип, управляван от дъщерята на Дугин. Експлозията представлява своего рода сигнал, че и в центъра на Русия не могат да се избегнат последиците от войната.

Според източниците предишните възражения на Киев, че не е замесен във взрива, са неверни. Според тях операцията е планирана и проведена от СБУ, за да покаже на врага неизбежността на наказанието. Събеседниците са отбелязали, че Дугина не е била безобидна жертва, тъй като също така активно е подкрепяла войната срещу Украйна. Основната цел обаче вероятно е бил баща ѝ.

Нападението, са заявили служителите при условие за анонимност, е било част от „яростна сенчеста война“ на украинските разузнавателни служби, която включва и удари по Кримския мост и нанасяне на щети на вражески военни кораби. Тези мерки демонстрират възможностите, които Украйна е придобила благодарение на дългогодишното си сътрудничество с Централното разузнавателно управление на САЩ.

По данни на WP през последните 20 месеца украинската СБУ и Главното разузнавателно управление са участвали в десетки ликвидирания на руски окупационни „чиновници“, сътрудници, военни и поддръжници на войната в окупираните територии и вътре в Русия. Украински и западни официални лица посочват, че сред убитите са военен кореспондент, ликвидиран в кафене в Санкт Петербург (вероятно става дума за Владлен Татарски), и бивш командир на руска подводница.

Що се отнася до последния, става дума за Станислав Ржицки, застрелян с четири изстрела в гърдите и гърба в руския град Краснодар през юли 2023 г. Местонахождението му може да е установено чрез фитнес приложението Strava. Събеседниците в Киев потвърждават отговорността на ГУР, въпреки че разузнавателната агенция не е заявила официално, че е замесена.

В същото време анонимни украински служители подчертават, че СБУ и ГУР се опитват да избягват да нараняват невинни минувачи по време на подобни операции. От своя страна неназованите служители на правоохранителните органи твърдят, че нито една голяма специална операция на службите за сигурност не се провежда без мълчаливото или пряко разрешение на украинския президент Володимир Зеленски.

Освен това разузнавателните възможности на Киев са помогнали на Службата за сигурност да открие много важни цели на Москва. При ударите са убити няколко руски командири. Нападенията „едва са подминали“ началника на Генералния щаб Валерий Герасимов
На журналистите от The Washington Post са предадени думите на началника на СБУ Василий Малюк, който подчертава, че всички обекти, атакувани от неговата служба, са били „абсолютно законни“ цели.

Източници приписват на украински структури ликвидирането на колаборациониста Евгений Жилин и боеца на така наречената „ДНР“ Михаил Толстих (Гиви) през предишните години. Твърди се, че за убийството на последния е помогнала жена, която го е обвинила в изнасилване, и е заложила бомба.

Настоящи и бивши американски и украински служители предават, че техните страни са се опитвали да поддържат внимателна дистанция между смъртоносните операции и ЦРУ, което подкрепя разузнавателните служби на Украйна. Американските служители не са участвали в планирането или организирането на такива атаки и са изразили възражения и загриженост след някои операции. Въпреки това американската разузнавателна агенция не престава да помага на Украйна.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.