Лъжата за машините – Тошко и Слави крякат като Бареков и ще си отидат като него

Тошко Йорданов призовава в парламента за арести заради машините. Снимка: от видеорепортаж
Гигантският предизборен скандал с машините за гласуване на практика представлява безпочвени инсинуации

Най-гласовити се оказаха Тошко Йорданов от ИТН, Деси Атанасова от ГЕРБ и новият претендент за премиер в сянка Делян Пеевски, който призова веднага да се изключат машините от изборите в неделя. А Слави Трифонов в синхрон със своя Тошко призовава за арест на зам.-министъра, който уж извършил престъпление. Оказва се, че той не може да извади код за машините, защото трябват и паролите на трима членове от ЦИК. Но не това е най-важното.

Ето накратко защо са невъзможни манипулации и подмяна на вота с машините за гласуване.

1. Машините не са свързани с интернет, нито са свързани в мрежа помежду си. Дори да имаш някакъв таен код, с който да им променяш софтуера, не можеш да хакнеш или инсталираш нещо на всичките почти 13 хил. машини, защото това трябва да стане една по една. Кой ще го направи, как и за колко време?

2. Машините са принтери, те разпечатват нещо като квитанция, на която всеки вижда за кого е гласувал. И я пуска в урната. Комисията я брои. Ако някой „пипа машините“ да променят резултата, той и изброените бюлетини в урната ще се разминават. Така че е безсмислено някой да кара машината да променя броя гласове, броят се бюлетини.

3. Машините, обаче, имат и една много важна роля – не допускат недействителни бюлетини. Не можеш да попълниш грешно бюлетина. На миналите местни избори 20-19 г. имаше 660 хил. недействителни бюлетини (!). Голяма част от тях са съзнателни манипулации, има начини една хартиена бюлетина, попълнена правилно, да се направи недействителна, с едно драсване на химикалката в още едно поле за кандидат или партия.

4. За машините още няма създадена система за купуване на гласове. За хартиените бюлетини има. Затова е тоя неистов вой против машините.

Всъщност не въпросния зам.-министър трябва да бъде арестуван, а Тошко Йорданов и Слави Трифонов, за създаване на паника и саботаж срещу изборния процес.

Колкото до докладната на ДАНС, на която се позовават – там очевидно са некомпетентни като милиционери по въпросите на софтуера и какво престъпление би могло да се извърши с машините. И едва ли в доклада им се говори за престъпление, по-скоро това е ченгесарска разработка, която да послужи за медиен шум и изключване на машините от изборите.

Има още един проблем, който създадоха крякащите Тошко, Деси и др. Ще понижат избирателната активност и снижават доверието към изборния процес въобще. Може би на тях им е изгодно.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.