ГЕРБ потъва бавно. И други изводи от местните избори

Резултати от екзитпол вечерта след изборите. Изненадващо на втори тур отива Ваня Григорова. Снимка: от екрана на бТВ

Синята карта на България се пропуква. В миналото е била ту синя, ту червена, ту жълта. ГЕРБ се заседя дълго и дойде време да отстъпва. Отначало в по-големи градове, после и в по-малките.

Резултатите още не са окончателни. Ще броят и отчитат данни поне 3 дни. И поради възможностите за манипулации с хартиени бюлетини, резултатите може да се различават леко от тези на екзитпол, които гледахме по телевизиите.

Все пак има някои незаобиколими факти:

– Погром за ГЕРБ в София – кандидатът им е на трето място. Дори да беше отишъл на балотаж, Хекимян беше бутафорна фигура, подигравка със софиянци, въпреки усилията на анализатори да го представят като сериозен кандидат. Всъщност това е провал и за анализаторите.  Гласоподаватели на ГЕРБ са гласували за Вили Лилков и дори за Ваня Григорова, показват някои социологически сондажи.

И не е само това – ПП-ДБ печелят два пъти повече места от ГЕРБ в столичния общински съвет.

– Ваня Григорова е една от големите изненади на тези избори. Гласовете й са значително повече от тези за общинската листа на БСП.

– И без окончателни резултати ПП-ДБ са главният съперник на ГЕРБ почти навсякъде из страната. Набързо сформираната ПП почти няма местни структури, а ДБ е бутикова в по-малките градове. И въпреки това влизат добре представени в общинските съвети, някъде като втора партия.

– На балотаж след седмица ГЕРБ могат да загубят Варна, Благоевград, Плевен. Там разликата между първите двама е 1-3%, а на втори тур има потенциал да се съберат много гласове срещу ГЕРБ.

От големите градове на ГЕРБ им останаха Бургас и Стара Загора, където техните кандидати печелят на първи тур. Но тези кметове ще си имат неприятности, защото и за двамата излязоха записи и обвинения за корупция от свидетели. Тепърва ще се търкалят тези скандали.

Във Варна на втори тур кандидатът на ПП-ДБ най-вероятно ще победи Портних, защото има потенциал за гласове срещу ГЕРБ, отишли за други кандидати на първи тур. Снимка: от екрана на бТВ

– Няма възход на „Възраждане“, дори напротив. Те взимат между 4% и 9% в изборите за общински съветници в по-големите градове, само в града на Костадинов Варна имат към 13% и в София 10%. Местните избори дават основание да се говори дори за отлив на гласове за „Възраждане“ в страната. Такава тенденция ще се провери на парламентарни избори.

– ИТН печели между 2 и 4% в някои общински съвети, включително София, а в Пловдив дори 5%. Но в повечето градове имат символично присъствие и се позиционира като малка маргинална партия на границата на влизане в парламента, каквато беше ВМРО.

– ВМРО отпадна от общинския съвет в София, а кандидат-кметът им и бивш общински съветник Карлос Контрера взима около 1%. И в страната с ВМРО е подобно, влизат в графата „други“. Може да се каже, че и тази партия отива трайно в миналото.

–БСП, с традиционно силни местни структури, се стабилизира като трета към четвърта политическа сила, макар на някои места (Русе) да е първа. Тук там има почти символично присъствие на маргинална партия с 4-5% .

– Ниска избирателна активност в София (около 38%), докато в някои градове в страната е между 50% и 70%.

 

Телевизионни вълнения

 

Само като гледаш вечерта след изборите по телевизиите какви са напрегнати водещите и анализаторите, става ясно, че ГЕРБ потъва и това ги притеснява. И се мъчеха с цветове за различните партии да объркат зрителя.

В Нова тв бяха поканили да коментира …Левон Хампарцумян. Какво хрумване – изглежда го вземат за някакъв оригинален мислител, да се изкаже. Ако се направи анкета за най-противен персонаж в публичното пространство, този е от фаворитите за първо място. Там се чудят как да не кажат, че ГЕРБ потъва, ама малко така отстъпва.

Черешката на тортата в изборната вечер беше, че в бТВ поканили Сашо Диков – нещо нечувано и невиждано. И Сашо громи ГЕРБ и обслужващата журналистика, направо да не повярваш, че се случва такова нещо в бТВ.

Довчерашни ибрикчии правят рязък завой, уплашени, че се пропуква борисовият райх.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.