Докладът на ДАНС за машините – активно мероприятие плюс тъпота

Зам.-шефът на ДАНС Деньо Денев, назначен по настояване на Делян Пеевски, е автор на доклада-справка за машините за изборите. Снимка: от тв репортаж

 

„Труд“ публикува доклада на ДАНС, писан от зам.-шефа му Деньо Денев (виж тук), за действията на зам.-министъра на електронното управление, с което отмениха машинното гласуване.

Налага се изводът, че целият шум е активно мероприятие, основано на невежеството на самите дансаджии. И прицелено в неразбирането на аудиторията, която показва удивителни примери на глупост.

Същевременно някои медии разпространиха позицията на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов (виж тук), който беше обвинен, че е извършил незаконни и съмнителни действия, които могат да опорочат изборите.

Какво се разбира от доклада и отговора?

В доклада на ДАНС е описано, че в зала на министерството на електронното управление на 20 октомври, в присъствието на членове на ЦИК, представители на политически партии, служители на „Сиела норма“ АД (бел. ред. – доставчик на машините), „Смартматик интернешънъл холдинг“ (производител на машините), експерти, наети от ЦИК, подготвят софтуер за машините за гласуване на компютър, предоставен от ЦИК. Изграждането на софтуера приключва успешно. Генериран е криптографски идентификатор хеш, който е предоставен на ЦИК и на представителите на политическите партии. Този код не е таен и не може да служи за промяна на софтуера на машините. Идентификаторът е идентичен за всички машини. Чрез него се потвърждава, че софтуерът на всяка машина е този, който е преминал процеса. Полученият софтуер пък е подписан със сертификати, съхранявани в ЦИК и заредени в машините. Всеки друг софтуер дори и идентичен с изградения, но неподписан, не може да се инсталира в машините.

По-нататък в доклада на ДАНС пише, че представителите на политическите партии получават достъп до изходния код и документацията. По искане на ЦИК това става на 23 октомври в зала на Министерство на електронното управление.

 

Присъствали са 11 представители на политически партии

 

Залата е с контрол на достъпа и с видеонаблюдение. Използваните носители на информация са механично унищожени пред представители на министерството и фирма „Сиела Норма“ АД „с цел гарантиране, че изходният код няма да бъде неправомерно разпространен и използван”, пише в доклада на ДАНС.

По-нататък ДАНС съобщава, че на 25 октомври около 14,00 часа е било разпоредено от заместник-министър Михаил Стойнов да се проведе „отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера“ на машините за гласуване в същата зала на министерството. Дейностите да се проведат стъпка по стъпка по заложените процедури. „По време на тези дейности Стойнов е заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване“, докладва ДАНС.

Според ДАНС зам.-министър Стойнов е направил видеозаписа в противоречие на правилата за работа. Действията му са „потвърдени“ (както пише ДАНС) от системата за видеонаблюдение в залата. Тоест – зам.-министърът не се е криел, макар да е знаел, че има камери в залата, които „потвърждават“.

„Според получената информация Стойнов е качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от търговско дружество“, пише ДАНС. Тоест, агенцията се загрижила за авторските права на машините, да не ги открадне зам.-министър, който отговаря за изправността на тези машини.

Според ДАНС има „неправомерно заснемане на процедурата за софтуера на изходния код на машините за гласуване“ от страна на зам.-министъра Стойнов, качване на флаш памет и запаметяване на личния му телефон.

Става дума за кода, който е раздаден на всички политически партии и с който те могат да проверят дали на някоя машина някъде не е инсталирано нещо друго. Но с този код не могат да променят софтуера на машините да броят по друг начин. Те дори не броят, само разпечатват квитанции за кого си гласувал. А секционната комисия брои квитанциите.

„Извършените от Стойнов действия, в това число и разпорежданията му за повторни действия по компилирането на изходния код на машините създава риск тази информация да бъде предоставена на лица, които имат достъп до машините за гласуване преди изборите, както и след това“, пише ДАНС.

Докладът на ДАНС внушава, че служебно лице, което отговаря за машините, може да промени резултатите от изборите.

Тук трябва пояснение – машините за гласуване са над 12 хил. на брой. Понеже не са свързани с интернет и не са свързани в мрежа, трябва някой в еднодневен срок да смени на всяка една от тях софтуера. За което въпросният код не може да му помогне, защото това може да стане само с

 

ключ и пароли, които принадлежат на трима членове на ЦИК

 

Гаранциите за сигурността се съхраняват в ЦИК. Те се създават пред представителите на партиите и коалициите и се защитават с паролите на трима членове на ЦИК.

Всякакви крясъци, заплахи от Слави Трифонов и неговият Тошко, че се извършва манипулация на машините, престъпление, държавен преврат, са политическа атракция за опорочаване на изборите. Но шумът свърши работа за да отстранят машините от изборите.

Сега съдът отмени решението на ЦИК и на втори тук ще има гласуване с машини.

Какво отговаря зам.-министърът на обвиненията?

В съобщение до медиите Михаил Стойнов казва, че „справката“ на ДАНС е пълна с неверни твърдения за финалното тестване преди удостоверяването на машините. Той нарича „лъжа“ твърдението на ДАНС за изнесена флашка.

Отговорите му потвърждават и неофициалната информация, че е бил разпитван в ДАНС в петък. Бил е държан в ДАНС над 4 часа. Според него това е забавило процеса по официалното удостоверяване на машините. Липсата на удостоверяване на машините е основното правно основание на ЦИК да отмени машинното гласуване – защото не го е получила в петък към 20 часа. Другото основание е информацията от ДАНС.

В отговора си Михаил Стойнов подчертава, че е отговорник за координиране и контрол на процеса. Той трябва да подпише решението за удостоверяване или неудостоверяване на машините. Определен е със заповед да отговаря за това.

Зам.-министърът има законово право и задължение да ръководи този процес, да участва във всички негови етапи и да подписва всички документи. Той е водил цялата кореспонденция с ЦИК за машините, участвал е в работни срещи с ЦИК, никой не е поставял под съмнение действията му. И на предишни избори всички тези действия по процедурата са били делегирани на предишни зам.-министри, без възражения от ЦИК.

На 25 октомври зам.-министърът е поискал да проследи отначало докрай как се конфигурира една машина и се гласува тестово с нея. В този процес изходният код не участва и този процес няма нищо общо с изграждане на изходния код. За кода вече е извършено от ЦИК, само веднъж – на 20 октомври, под ръководството на ЦИК, на лаптоп на ЦИК. Министерството и представителите на партии и коалиции са присъствали и наблюдавали. След като ЦИК генерира ключа за машините, на техен лаптоп, от този момент нататък

 

никой освен ЦИК не може да „пипне кода“ за изборите

 

и да промени нещо в изградения софтуер. А задачата на техния експерт (доц. Златогор Минчев от БАН) е да съблюдава единствено ЦИК да имат достъп до генерираните ключове, обяснява Стойнов.

Изграждането на изходния код на лаптопа на ЦИК е заснето с видеокамери на мобилни телефони – от представителите на ЦИК и на почти всички партии. Това е „факт, който очевидно не е предизвикал никакви притеснения в службите, които присъстваха на събитието“ – пише зам.-министър Стойнов. Тогава се конфигурира машина за гласуване и не е забранено да се снима. „Същият процес, но в тестова среда, заснех и аз, няколко дни по-късно“, пише зам.-министърът и задава въпрос – „Инсталирането на изходния код може да се заснема свободно, а когато ние извършваме тестове – не може?“

Да се изпробва коректната работа на хардуера и софтуера открай докрай, като се симулират процесите, които трябва да се изпълняват във всяка секционна избирателна комисия – за това отговарям аз, пише Стойнов – „На 25-ти октомври аз пристъпих към финалното тестване преди удостоверяването – конфигуриране на тестова машина с тестови софтуер, лично пред мен.

Защо е нужно това видеозаснемане на 25 октомври? То е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините. Нито една част от този процес не е тайна“, обяснява Стойнов. Към документите, които удостоверяват, че машините са тествани, се прилагат снимки и видеоматериал. „На записите, които направих на 25 октомври, няма никакви части от изходен код, други кодове, частни ключове, сертификати или каквато и да е чувствителна или тайна информация”, обяснява зам.-министърът.

„Пред камерите в залата, прехвърлих видеоматериала и снимките на защитена с парола служебна флашка, която предадох на ръководителя на екипа по удостоверяване. Изтрих всички снимки и видеоклипове от телефона. Това може да се потвърди от ДАНС, които разполагат с телефонния апарат, който доброволно оставих при тях, за да съдействам за установяването на фактите.
Нито един от създадените материали не може да бъде инсталиран на машините за гласуване, тъй като не е подписан с ключа на ЦИК, а с тестови ключ, генериран за тестови цели, на тестови машини“, обяснява Стойнев.

ДАНС твърди, че Стойнев е изнесъл информация на флашка. „Това е лъжа, която дори технически е невъзможна”, отговаря той. Твърденията, че съм записал изходния код, „за да си го гледам и да си поиграя с него“ са не само неверни (лесно проверимо от видеозаписа), но и практически невъзможни – изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде заснет с камера.” Заснема се тестването и конфигурирането, но няма как да се заснеме кодът.

Всички описани в справката на ДАНС събития са се случили в официалната зала за удостоверяване на машините в министерството. Залата има камери и система за контрол на достъпа. Всичко е ставало в присъствието на работна група, а не в „складове и тъмни стаички“, нито в помещения, в които има машини, предназначени за гласуване на изборите. Там разполагат само с с шест тестови машини, с които не може да се гласува, обяснява зам.-министърът, превърнал се в обект на активното мероприятие на ДАНС.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.