„Тайм“: Зеленски е ядосан и се чувства предаден от съюзниците, но е убеден в победата на Украйна

В материал, посветен на ситуацията с руско-украинската война, в ноемврийския брой на сп. „Тайм“ коментаторът Саймън Шустър пише, позовавайки се на анонимни събеседници, за които се твърди, че са от обкръжението на президента Владимир Зеленски, че той „се чувства предаден от западните си съюзници“, които “ са го оставили без средства за победа във войната, а само за оцеляване в нея“. Въпреки това той не смята да се откаже от борбата и да тръгне към примирие с окупаторите, а вярата му в победата на Украйна „тревожи някои от съветниците му“, се казва в статията.

Последното посещение на Зеленски във Вашингтон, където той говори пред Конгреса и общува с ръководството на страната, не е донесло резултатите, на които се е надявал, твърди авторът на материала.

„Попитах един от приближените му как се чувства президентът. Отговорът последва без ни най-малко колебание: „Ядосан“. Обичайният блясък на неговия оптимизъм, чувството му за хумор, способността му да оживи с шеги срещата в командната зала – нищо от това не се запази през втората година на тоталната война“, пише Шустър.

По думите на един дългогодишен член на екипа на президента, „сега той идва, чува новините, дава заповеди и си тръгва“.

Въпреки липсата на пробив на фронта и опитите на Русия да изземе стратегическата инициатива преди зимата, вярата на Зеленски в успеха на Силите за отбрана е "непоклатима" и "граничи с месианство", отбелязва авторът. Той цитира думите на "един от най-близките му помощници": "Той се самозаблуждава. Ние нямаме никакви варианти. Ние не побеждаваме. Но опитайте се да му го кажете".

Позовавайки се на други „някои от неговите помощници“, Шустър отбелязва, че предполагаемата „упоритост на Зеленски е осуетила усилията на екипа им да разработи нова стратегия, ново послание“.

„Докато те обсъждаха бъдещето на войната, един въпрос остана табу: възможността за мирно споразумение с руснаците“, пише той и добавя, че Зеленски „остава категорично против дори временно примирие“.

Президентът аргументира позицията си по следния начин: "За нас това би означавало да оставим тази рана отворена за бъдещите поколения. Може би това би успокоило някои хора в страната ни и извън нея, поне тези, които искат да сложат край на всичко това на всяка цена. Но за мен това е проблем, защото ще останем насаме с тази взривоопасна сила. Само ще отложим детонацията".

Изправен пред избора да се опита да замрази войната или да я изгуби, пише „Тайм“, Зеленски „не вижда друга възможност“, освен да продължи есенно-зимната кампания: „Не мисля, че Украйна може да си позволи да се умори от войната. Дори и някой да е уморен вътрешно, много от нас не го признават. За мен замразяването на войната означава тя да бъде загубена“.

Изданието подчертава, че сега върховният главнокомандващ на Украйна е "решен да спечели войната при украински условия и променя тактиката, за да постигне това".

Осъзнавайки, че потокът от западни оръжия в крайна сметка може да пресъхне, украинците са увеличили производството на безпилотни самолети и ракети, които използват, за да атакуват руските маршрути за снабдяване, командни центрове и складове за боеприпаси далеч зад вражеските линии, обяснява „Тайм“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.