Великобритания: Среща за рисковете, свързани с изкуствения интелект

Илюстрация: Сименс

В Обединеното кралство утре и в четвъртък ще се състои среща на политически лидери, представители на технологичните среди и изследователи, които ще обсъдят развиващата се мълниеносно област на изкуствения интелект. Това ще бъде първата подобна среща, посветена на страховете, свързани с технологичната революция.

Изчезването на работни места, кибератаки, загуба на контрол от хората… На срещата в град Милтън Кийнс, който се намира на север от Лондон, британското правителство иска да сложи начало на диалога, свързан с потенциалните опасности, свързани с изкуствения интелект.

Минималната цел, която си поставя Великобритания, е да бъде постигнато „общо разбиране за рисковете“, като се вземе предвид фактът, че няма съгласувана политика.

Британският премиер Риши Сунак иска на срещата да бъде направена „първата международна декларация за естеството“ на рисковете, свързани с изкуствения интелект, и предлага създаването на международна експертна група, която да бъде вдъхновена от модела на Междуправителствения панел за климатични промени.

Преди срещата страните от Г-7 се споразумяха вчера в Япония за незадължителни „правила за поведение“ за компаниите, които разработват най-напредналите системи с изкуствен интелект. Великобритания обаче не иска да „бърза“ със създаването на правила за тази технология, а Европейският съюз се надява да е готов с първия си регламент за тези иновации преди края на тази година.

В САЩ, с оглед на липсата на надежда за бързо решение в Конгреса, президентът Джо Байдън подписа вчера декрет за по-доброто регулиране на изкуствения интелект, като увери, че „САЩ показват пътя“.

С декрета се въвежда задължение за компаниите от сектора да предоставят на федералното правителство резултатите от тестовете си за сигурност и се насърчава разработването на средства за лесно идентифициране на съдържания, създадени с изкуствен интелект.

Технологична революция

Мястото на срещата не е случайно: имението „Блечли парк“ е емблематична база за разбиване на кодове по времето на Втората световна война. Там математикът Алън Тюринг успява да разбие кода на използваната от нацистите машина „Енигма“.

От смартфоните до летищата, изкуственият интелект вече присъства навсякъде във всекидневието. Развитието му бе ускорено през последните години с разработването на генеративните изкуствени интелекти, които могат да създават текст, звук и/или изображения за няколко секунди, след като им е била поставена такава задача на човешки език (като например ChatGPT).

Потенциалът на изкуствения интелект буди големи надежди, особено за медицината. Безконтролното развитие на тази технология обаче може да улесни кибератаките и опасните за демокрацията дезинформационни кампании, както и да направи възможно „производството на химически или биологични оръжия“, както предупреди Риши Сунак, който в същото време се противопоставя на паникьорството.

Според властите предизвикателството е справянето с рисковете, като в същото време не бъдат пропуснати възможностите, които дава тази технология. На вчерашна среща в Рим министрите на икономиката на Франция и Германия, Брюно Льо Мер и Роберт Хабек, както и италианският министър на икономическото развитие Адолфо Урсо, призоваха за подход, „благосклонен към иновацията“ в Европейския съюз, като изтъкнаха, че са нужни големи инвестиции.

Великобритания, която инициира срещата в „Блечли парк“, иска да играе водеща роля в международното сътрудничество по въпросите на изкуствения интелект. Все още не е ясно обаче кои държавни ръководители ще участват в срещата, като се вземе предвид войната между Израел и „Хамас“.

Очаква се участие да вземат председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на ООН Антонину Гутериш. Съединените щати ще бъдат представени от вицепрезидентката Камала Харис.

„Пропусната възможност“

Италианският премиер Джорджа Мелони е единственият държавен глава или правителствени ръководител от Г-7, който е потвърдил присъствието си.

Въпреки напрежението и опасенията, свързани с технологичен шпионаж, Пекин ще бъде представен на събитието, въпреки че не се знае на какво ниво.

Риши Сунак заяви, че не може да има „сериозна стратегия за изкуствения интелект, ако поне не бъде направен опит за включването на всички големи световни сили“.

Около сто организации, експерти и активисти от цял свят публикуваха вчера отворено писмо до британския премиер, като определиха тази среща „при закрити врата“ като „пропусната възможност“. Според тях срещата ще бъде доминирана от технологичните гиганти.

Тази коалиция от синдикати, представители на академичните среди и правозащитни организации като „Амнести Интернешънъл“ изрази съжаление от песимистичния подход на британското правителство, което в същото време игнорира заплахите, свързани с изкуствения интелект, които са вече „тук и сега“.

Сред тези заплахи експертите посочват липсата на прозрачност на моделите, изработени от компаниите, и техните предразсъдъци на основание раса и пол.

Според Хамед Хадади, професор в катедрата по информатика в Имперския колеж, при всички положение е дошло времето „да бъде проведен диалога на тема“: „Имаме ли нужда от правила или да оставим пазарът и компаниите да се занимават с това и да видим какво ще се случи“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.