Демонтажът на ГЕРБ тръгна

Васил Терзиев. Снимка: от видеорепортаж

Резултатите от изборите са такива, че всеки има право да претендира за някаква победа или надмощие.

Но не е баш така. Партията ГЕРБ, сраснала се с държавата, владееща всички структури на местната власт и институции на централната, сериозно губи позиции.

ГЕРБ губят кметските избори в София, Варна, Благоевград, Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Русе, Силистра, Разград. Не навсякъде от кандидати на ПП-ДБ, но отстъплението е сериозно. В Разград , Силистра, Видин печелят независими или местни коалиции. В Перник печели кандидат на местна коалиция, който в предишен мандат е бил кандидат на БСП, сега ГЕРБ го подкрепя. Тук-там ГЕРБ подкрепят силен кандидат на местна коалиция, за да не се излагат със загуба.

От областните градове ПП-ДБ печели само във Варна, Благоевград, Пазарджик. За нова партия, която още няма местни структури, може да се каже, че постига успех в общинските съвети в градове, където няма кмет.

Демонтирането на ГЕРБ и корумпираното им управление започва от

 

София и някои големи градове. Ето данните:

 

В 61-членния столичен общински съвет ГЕРБ ще има 14 места срещу 23 на ПП-ДБ-СС. От 24 районни кметове за ГЕРБ остават само в Банкя, Надежда и Панчарево. В другите райони кандидатите на ПП-ДБ печелят с преднина между 5% и 40%. Само в два района има независими кметове (виж тук повече данни за София).

В по-големите градове на страната:

Варна
51-членният общински съвет е разделен така – 8 места ПП-ДБ, 8 ГЕРБ, 7 – „Възраждане”, 6 – местна коалиция, 5 – Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“, 5 – „Български глас”, 3- БСП, 3 – ДПС и др.
Кметът от ПП-ДБ Благомир Коцев е избран с 53% срещу 41% за досегашния Портних.
(Виж тук резултати от ЦИК)

В Бургас
ГЕРБ има 19 от 51 места в местния парламент, По 4 места имат БСП, ПП-ДБ и „Възраждане“, още три маргинални партии и местни коалиции имат по 3 места.
Кметът Димитър Николов от ГЕРБ е избран за пети мандат с 60%. Смята се за истински местен феодал, който владее всичко, излязоха открити обвинения срещу него в корупция.
(виж тук резултати от ЦИК)

В Пловдив
ГЕРБ има 13 места в 51-членния общински съвет. ПП-ДБ – 10, местна коалиция – 8, Възраждане – 5, БСП и ИТН по 4, и др. (виж тук резултати от ЦИК)
Кметът Костадин Димитров от ГЕРБ е избран с 54% срещу 41% на кандидата на ПП-ДБ Старибратов.

В Русе
В общинския съвет от 51 места 12 са на БСП и коалиция, 9 на ГЕРБ, 7 на ПП-ДБ, 5 – Възраждане и др.
Кметът Пенчо Милков от БСП е избран втори мандат с 63% срещу 31% на кандидата на ГЕРБ.
(виж тук резултати от ЦИК)

От областните градове ГЕРБ печели изборите за кмет в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Търговище, Монтана (с подкрепа на местна коалиция), Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян (със 140 гласа преднина), Стара Загора, Хасково.

БСП печели кметските избори в Русе и Шумен.

ДПС печели в Кърджали.

Във Видин печели местна коалиция на СДС, НДСВ, „Новото време” срещу кандидат на ГЕРБ. В Ямбол печели „Пряка демокрация”, ГЕРБ няма кандидат.

 

Има много недоволни от резултатите на изборите

 

Ниската избирателна активност се дължи, освен на опорочаването със скандал с машините в последния момент, и на разочарование от всички политически партии.

Някои са недоволни защото ГЕРБ не е загубил достатъчно. Такава партия-държава обаче бавно се демонтира.

Други са недоволни, че печелившите на места ПП-ДБ са в сглобка с ГЕРБ в правителството и очакват това да се случи и с общинските съвети. Тук има малка разлика от парламента – в общинските съвети не се излъчва правителство, има си избран кмет като изпълнителна местна власт. Затова в тях може да има плуващи коалиции по едни или други проблеми на градовете. Практиката досега показва, че няма обявени твърди следизборни коалиции между партии в общинските съвети.

Засега не се очертава друга партия, алтернативна на ГЕРБ, освен ПП-ДБ.

От ИТН, които печелиха веднъж парламентарни избори, има голям отлив. На местните избори сега имат символичен успех в областните градове, най-голям в Пловдив (4 места в 51-членен общински съвет) и София (3 места в 61-членен съвет). В повечето областни градове ИТН въобще нямат представители в общинските съвети.

„Възраждане“, които заявиха ясни послания против ЕС и НАТО и в подкрепа на Русия, също не могат да се похвалят като алтернатива на ГЕРБ. Имат символично присъствие в някои градове между 1% и 7-8%. Най-много подкрепа с 11-13% имат във Варна, София, Габрово и Добрич. Дори не могат да повторят резултата си от парламентарните избори.

БСП се хвали с успехи на тези избори, но вече трайно се подрежда като трета-четвърта политическа сила.

Очаква се отнякъде да се появи нова партия, която веднага ще бъде обречена на недоверие от разочарования избирател.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.