Медальонът на кан Омуртаг е купен в Цюрих за 32 хил. франка от Митко Станков

Третият известен екземпляр на медальон на кан Омуртаг, появил се в каталога на аукциона „Nomos” със седалище в Цюрих, Швейцария, с началната цена на 32 хил. швейцарски франка (около 65 хил. лева по курса към момента). Монетата е имитация на византийски владетелски монети. Подобен вид монети ги наричат варваризати.

Вторият появил се екземпляр на медальон на кан Омуртаг беше продаден на аукцион в Цюрих в понеделник, 6 ноември. На началната цена от 32 хил. франка е успял да го купи живеещият във Виена Митко Станков, нумизмат и експерт по антики. Това съобщи самият той на въпрос на e-vestnik.

За медальона е имало подадени няколко писмени оферти, но те са оттеглени по неизвестни причини в дните преди търга вчера. Предполага се, че са направени от българи, които са се уплашили, че ще имат неприятности с българските власти, ако купят рядката монета-медальон, от която има един екземпляр в по-лошо качество в Националния исторически музей.
Причината вероятно е намесата на „Интерпол“, чиито представители са направили проверка за участието на медальона в търга, по искане на българските служби. От аукциона в Цюрих са представили документи, че медальонът има законен произход и е представен от частна колекция. „Интерпол“ не е имал никакви претенции към търга, но слухът се разнесъл сред наддаващите за монетата.

По-рано Митко Станков съобщи малко неясно във Фейсбук, че започва „разпарчетосване“, а българската държава вместо да участва както други държави в търгове на артефакти от историята си, иска да иззема с искания към местните полиции и прокуратура. Така преди повече от 3 години, на търг в САЩ беше продаден първият екземпляр на този медальон за 47,5 хил. долара. Тогава българските власти отправили искане към ФБР и прокуратурата там, че това е изнесено от България и искат да им го предадат. Предметът не е бил спрян от търга, защото излиза законно от частна колекция в Европа. Но искането уплашило повечето участници в търга и те оттеглили офертите си. Така анонимен купувач го е отнесъл за по-ниска цена.

Владетелска шийна златна гривна на хан Омуртаг, украсена с 25 златни медальона (наградни монети). Това е единствената снимка, която собствениците се съгласиха да бъде направена, след двегодишни молби. Един от тези медальони беше продаден на търг в Ню Йорк преди близо две години за 47 500 долара. Снимка: Снимката е с изключителни авторски права на e-vestnik е който иска да я ползва за публикация, трябва да преговаря с нас

На въпрос към Станков дали под разпарчетосване предполага, че тези два медальона са част от златната шийна гривна (огърлица) на кан Омуртаг, украсена с 25 такива медальони (няколко от тях са на кан Крум, неизвестни още), той отговори:

„Информация няма. Няма данни, не мога да клюкарствам. Но предполагам, че е това. Собствениците ще спрат да говорят се мен. Те са наследници, не ги интересува каква историческа ценност е това за нас. Не чакат, искат да делят наследство. Тяхна си работа. Аз не разполагам с толкова пари да купя целия златен обръч, принадлежал на кан Омуртаг.“

По-рано в коментар на Станков във Фейсбук за аукциона, той казва, че продажбата на медальона ще е „невъзвратна загуба” и представителите на МВР и прокуратурата знаят само да конфискуват, а държавата не иска да изкупува. След намесата на службите Станков е успял да купи медальона на началната цена.

Митко Станков е сертифициран от виенския съд оценител, към когото се обръщат нотариуси и съдии за експертната му оценка при наследства и дела. Така е бил извикан да оцени колекцията на покоен колекционер, за да я разделят наследниците. И в този колекция се оказва златният нагръден обръч с медальоните на кан Омуртаг.

Нумизмати коментират във Фейсбук, че от тази огърлица ще се появяват на търг един по един още медальони и цените им ще паднат. Станков обаче смята, че може повече да не видим нито една от тези монети на търг, а самият златен обръч да отиде в анонимен колекционер. Продажбата на два медальона на търгове в САЩ и Швейцария вероятно е била като тест да се провери цената (виж още по темата тук).

Митко Станков каза още пред e-vestnik, че е готова да представи на български музей, най-добре във Велико Търново, своя екземпляр да бъде изложен временно. Така и специалистите у нас да имат възможност да го изследват. Но той иска гаранции, че ще му го върнат.

Неотдавна Станков е дарил на музея във Велико Търново сребърни монети и средновековен жезъл на български владетел. Пратил ги е по куриер от Виена и е получил грамота за дарение.

От този медальон, наричан още наградна монета, която се сече в малки тиражи не за обръщение, е намерен един екземпляр във Велико Търново през 70-те години и той се съхранява в НИМ.

Сред многото коментари за новопоявилите се образци има и такива, че може да са фалшификат. Но в съвременната нумизматика, особено след цифровизацията, всички матрици, от които са отсечени една или друга рядка или не толкова рядка монета, могат да се анализират. Всяка монета по анализ на изображение се вижда от коя матрица произлиза. Цифров анализ доказва отклонения или съвпадения. Фалшификат не може да излъже с коя матрица е отсечен новопоявил се екземпляр. А има и методи с анализ на метала, ако става дума за непознат въобще екземпляр. През подобна проверка е минал първият екземпляр на медальона на търга на CNG в САЩ, където имат най-съвременната лаборатория за анализ, към която се обръщат от цял свят.

Значението на медальона на кан Омуртаг се вижда и по това, че две чужди научни издания за българското средновековие, са украсени на корицата с единствения дотогава известен екземпляр от Националния исторически музей.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.