Коя партия остана против Борисов и ГЕРБ и кой ще настъпи мотиката с нови избори?

Ма местните избори се явиха 58 партии и 9 коалиции. Снимка: от екрана на Нова тв

Лидерката на БСП Корнелия Нинова призова преди втори тур на изборите „всички да се обединим срещу ГЕРБ“ на балотажите. Такъв призив не се чу от други партии, нито някои го подкрепиха официално. Съответно и симпатизантите на различните партии избираха за кого да гласуват ориентирани от поведението на партийните лидери.

При това положение коя партия е по-близка до ГЕРБ и подкрепя Борисов? ПП-ДБ управлява заедно с ГЕРБ и макар да е техен конкурент на изборите, не призова за обединение срещу ГЕРБ, нито прие призива на Корнелия Нинова.

Само БСП ли остана официално като партията против ГЕРБ?

В това отношение София се различава от страната. В столицата имаше кандидат на БСП на втори тур срещу кандидат на ПП-ДБ. Многозначителен е въпросът кой кого подкрепи на втори тур.

В София Ваня Григорова е получила мощна подкрепа от други партии, най-много от „Възраждане“ – почти всичките им гласове на втори тур са се прелели към Григорова. За нея са гласували и половината от гласувалите за ИТН на първи тур.

По-интересно е с гласоподавателите на Вили Лилков, от които точно една четвърт са дали глас за Ваня Григорова. Значи част от тези уж десни, са такива сектанти, че са предпочели радикално ляв кандидат, който подкрепя Русия. А от гласувалите за Хекимян, почти половината са дали глас за Ваня Григорова на втория тур.

Самият Борисов издигна лозунга „По-добре държавна собственост, отколкото Държавна сигурност“, с което подкрепи Ваня Григорова. Всъщност по подобен начин се изрази и Хекимян, че изборът е между двете. Корнелия Нинова веднага предупреди публично Ваня Григорова да не приема, че попада в капан. После изглежда някой напомни на Борисов и гербаджиите, че са дясна партия и защитават европейските позиции на страната. Тогава Борисов вечерта в петък обърна палачинката и призова да се гласува за „кандидата на правителството“, както нарече Терзиев.

На много места из страната, там, където има социологически сондажи за преливане на гласове, се вижда, че гласувалите за ДПС преобладаващо подкрепят ГЕРБ на втори тур. Дори във Варна гласувалите за ДПС са се разделили две към едно на втори тур за одиозния кмет Портних срещу кандидата на ПП-ДБ.

Във Варна, например гласовете на ИТН, се делят 3 за Портних към 4 за кандидата на ПП-ДБ. Докато гласовете на БСП във Варна на втори тур са 2 за Портних към 5 за кандидата на ПП-ДБ.

Така се очертава това, което представители на ГЕРБ и различни партии извън „сглобката“, заявяват пряко или по-завоалирано – главният враг е ПП-ДБ. Само БСП призова открито срещу ГЕРБ като главен враг, но и неспирно иска да отстрани от власт ПП-ДБ.

По този признак има реалната основа за друга сглобка в парламента, без ПП-ДБ. На първо място като партньори на ГЕРБ са ДПС, после ИТН, после „Възраждане“. БСП засега не дава признаци за сътрудничество с ГЕРБ, приема разговор само за експертен кабинет, без партийни министри.

В сегашния парламент има само два варианта за мнозинство за правителство. Единият е това, което е сега, между ГЕРБ и ПП-ДБ. Другият е ГЕРБ-ДПС-ИТН и златен пръст от „Възраждане“.

Опитите да се свали сегашното правителство, което поиска и БСП, водят само до нови избори, на които ще се получи още по разпарчетосан парламент, при по-ниска избирателна активност.

И в такъв бъдещ парламент никой няма да има мнозинство. ГЕРБ дори да спечели избори, ще има най-много толкова депутати, колкото сега – 60 и няколко. Но на местните избори се пропука монолитната власт на ГЕРБ в страната. Затова на нови парламентарни избори е по-вероятно ГЕРБ да има и по-малко депутати.

За правителство неизбежно ще трябва участие на няколко партии. И сме изправени пред същата дилема – дали кабинет ГЕРБ-ПП-ДБ или ГЕРБ-ДПС-„Възраждане“ и кой? ИТН може въобще да отпадне от парламента, ако се съди по ролята им на активен помощник на ГЕРБ в активните мероприятия срещу ПП-ДБ за машините за гласуване и др. – тоест те не са нещо различно от ГЕРБ.

Тъй като БСП засега показва непримиримост към ГЕРБ, положението е още по-сложно. Но и „Възраждане“ и БСП се надяват на по-голям успех на едни нови парламентарни избори. Като се съди по резултатите от местните избори, „Възраждане“ слиза по-надолу от последните парламентарни, а БСП печели благодарение на старите си местни структури, по-скоро в традиционно силни за тях общини, без да показва голям прилив на подкрепа.

Засега няма вероятност да се събере мнозинство против ГЕРБ само от ПП-ДБ и БСП.

Та който клати лодката за нови избори, да знае какво го очаква.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.