Докато Газа е в колапс, лидери на „Хамас“ трупат милиарди долари в чужбина

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров с лидера на „Хамас“ Исмаил Хания. Снимка: официален сайт

В момент, когато близо един милион палестински жители на ивицата Газа са разселени заради войната, високопоставени лидери на „Хамас“ и семействата им забогатяват, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Има съобщения, че ръководството на „Хамас“ контролира инвестиционен портфейл, оценяван на близо 1 милиард долара, и притежава активи в Судан, Турция, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет и други държави.

Източници от Газа казаха пред ТПС, че „Хамас“ налага данъци в размер на 20 % върху стоките, внасяни контрабандно от Египет в ивицата през тунели. Освен това има съобщения, че „Хамас“ печели около 450 милиона долара годишно от търговията на черния пазар в Газа.

Смята се, че Иран е осигурил на лидерите на „Хамас“ сметка за разходи в размер на 100 милиона долара. Три от водещите фигури на терористичната групировка обаче се открояват, тъй като са натрупали лични богатства в размер на милиарди долари.

Исмаил Хания и семейството му

На първо място определено е Исмаил Хания, политическият ръководител на „Хамас“, чието финансово състояние е оценявано на 4 милиарда долара. Хания прекарва времето си предимно в Катар и Турция, като периодично посещава Иран и Ливан.

Източници от Газа твърдят, че семейство Хания притежава голям брой недвижими имоти в ивицата, както и компании за електрооборудване и мебели, в партньорство със семейство Шалеш, което има роднински връзки с Хания.

Синът на Хания, Абдел Салам, е критикуван за това, че е използвал поста си на ръководител на младежкия спорт, за да се обогати. Той е председател на спортния съвет „Амуадж“ и член на Върховния съвет на младежта и спорта. Връзките на Абдел Салам с Катар, който беше домакин на Световното първенство по футбол миналата година, повдигат допълнителни въпроси около богатството му.

Абдел Салам притежава и множество имоти в района на Газа. Преди няколко години той предизвика гнева на палестинците заради снимка с баща си до своя нов луксозен автомобил, последен модел „Нисан“, с който премина по улиците на Газа.

Семейство Хания и техни роднини също така имат партньорства с бетонови заводи, съоръжения за трошене на камъни и магазин за бижута.

Халед Мешаал и неговият заместник

Халед Мешаал, лидерът на „Хамас“ в чужбина и бивш политически ръководител на групировката, живее в Катар.

През 2021 г. ливанският вестник „Ал Маджла“ съобщи, че Мешаал и неговият заместник Муса Абу Марзук са се възползвали от международните фондове за помощ и дарения, насочени към Газа. Мешаал е придобил с такива пари ценна колекция от недвижими имоти в Египет, Катар и Персийския залив, а Марзук сега контролира 10 големи финансови компании.

Марзук, чието лично богатство според сведения възлиза на 3 милиарда долара, и Мешаал пътуват много от името на „Хамас“.

През последните години Мешаал бе сниман във фитнес зали, да лети с частен самолет и в луксозни хотели. Заради всичко това арабските медии дадоха на Мешаал обидния прякор „Син без дом“.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.