Безобидни бактерии стават опасни убийци

Златистият стафилокок все по-често причинява инфекции извън болничните заведения. Засега процентът е по-висок в САЩ, но тази тенденция може да се пренесе и в Европа. Снимка: ийджин.инфо

Ескпертите са обезпокоени. Все по-често извън болниците се появяват причинители на болести, които са устойчиви на антибиотици. Лекарите съобщават за пациенти с опасни инфекции, които до този момент на са влизали в клиника и не са взимали антибиотици.

Всичко започна с малък обрив на крака – не особено притеснителен. Но след няколко дни обривът все още си беше там. И още нещо: той порасна и започна да боли. Лекарят предписа антибиотици, нищо повече. Подутината, в която междувременно се превърна обривът, продължи да расте. Ново посещение при лекаря и още антибиотици, които не доведоха да подобрение.

На следващия ден лекарят отвори цирея, но и това не беше особено успешно. След това дойде направлението за болница, ново отваряне на подутината и почистване на раната, вливане на течни антибиотици. Наложи се голямата рана да бъде затворена с трансплантация на кожа, което сложи край на продължилите няколко седмици мъки на 37-годишния мъж.

Изследванията показаха, че той се е заразил с бактерията Staphylococcus aureus и по-точно с един резистентен на метицилин щам, познат със съкращениео MRSA (Methicillin-resistente Staphylococcus aureus). Антибиотикът метицилин не действа на тези бактерии. Особеното е, че до този момент пациентът не беше стъпвал в болница, не беше пил антибиотици и не беше се подлагал на каквито и да е медицински манипулации.

Обикновено MRSA-инфекциите причиняват проблеми само в болници и в други медицински учреждения – там, където се прилагат антибиотици. Явно мъжът се беше заразил извън болниците. Тези MRSA-инфекции, „получени в обществото” (т.нар. Community acquired MRSA-Infektion – CA-MRSA) все повече притесняват лекарите и специалистите. От 90-те години те регистрират MRSA-инфекции първоначално в САЩ, а след това и в Европа, извън болничните заведения. При това те засягат предимно млади и здрави хора.

В САЩ повечето от половината тежки стафилококови кожни инфекции се причиняват от CA-MRSA. „В Германия процентът е значително по-нисък, през последните години беше между един и три процента, казва Волфганг Вите, ръководител на направление вътрешноболнични инфекции в института „Роберт Кох“ в Берлин. Но ако не искаме да стигнем до положението на САЩ, трябва да внимаваме.”

Много по-агресивни от болничните бактерии

Стомашната бактерия Ешерихия коли (Escherichia coli) отделя ензими, които разграждат антибиотиците. Снимка: ийджин.инфо

Бактериите се предават чрез телесен контакт (понякога и чрез употребявани предмети като общи кърпи за ръце), както и по полов път. При лабораторните изследвания разликата между микроба на CA-MRSA и неговия болничен роднина е доста ясна. „От една страна CA-MRSA не е толкова резистентен, колкото болничният микроб, казва Вите. От друга страна той образува определени токсини и има други типични белези, които могат да бъдат открити в генотипа му.” Това, което най-ярко отличава CA-MRSA-щамовете, е, че са много по-агресивни от болничните си роднини. Най-често те се намират по кожата и предизвикват дълбоки абсцеси или подутини. Още по-лошо е когато попаднат в белите дробове, където могат да разядат тъканта. Подобни инфекции могат да имат летален край.

Засега учените не могат да разберат на какво точно се дължи силното им действие. „Вероятно за това са виновни определени пептидни молекули, които бактерията освобождава след инфекцията“, твърди Майкъл Ото от Националния институт за алергии и инфекциозни болести в Хамилтън (Монтана) в списание Nature Medicine. Тези протеинови токсини се намират в CA-MRSA-бактериите в големи количества. При обичайните болнични микроби обаче те са в доста ограничено количество. Те атакуват имунните клетки на заразения. При опитите в лаборатория се оказва, че унищожават защитните клетки само за един час. Токсините атакуват и червените кръвни телца, което обяснява бързия срив на имунната система след инфекцията. Въпреки това Ото е категоричен, че сме още много далеч от това, да разберем на какво се дължи силното действие на CA-MRSA.

В САЩ бактериите се разпространяват най-вече в групите от населението с нисък социален статус, сред затворници, наркозависими или заразени с HIV. Най-разпространеният в Америка щам USA-300 вече е засечен и в Европа. Експертите се боят, че този бацил рано или късно ще се вмъкне в клиниките и ще изостри и без това немалкото проблеми с резистентните бактерии. В САЩ това вече се случи.

Засега все още има алтернативни антибиотици, които действат, но е възможно бацилът да стане резистентен срещу тези вещества. „Това би означавало катастрофа за общественото здравеопазване, тъй като решението при Staphylococcus aureus са антибиотиците и няма изгледи да се направи ваксина. CA-MRSA-епидемията показва, че трябва да насочим повече енергия в разработването на нови лекарства и ваксини”, казва Ото.

Извън болниците се срещат все по-често и други резистентни микроорганизми – преди всичко стомашната бактерия Escherichia coli, която отделя ензими, разграждащи антибиотиците – т.нар. Extended-Spectrum-Beta-Lactamasen (ESBL). Обикновено ESBL-E.coli бактериите причиняват инфекции на уринарния тракт, но в последно време причиняват и отравяния на кръвта.

Йохан Питаут и Кевин Лаупланд от университета в Калгари наричат бактериите „растяща заплаха за общественото здраве”. Инфекциите все още се срещат рядко, но е възможно проблемите, подобни на тези от CA-MRSA, скоро да станат по-чести. Те призовават да се организира световен мониторинг на разпространението на ESBL-E.coli. Някои учени твърдят, че това е наложително и за CA-MRSA. А при борбата с резистентните бактерии вече не е достатъчно вниманието да се концентрира само върху болниците.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.