Как 28 съдии гласуваха вместо 200 – избор на членове на ВСС с шашми. В услуга на Банкята

Шестимата съдии, избрани за членове на ВСС с манипулация. Отляво надясно: Мария Терзийска (зам.-председател на Окръжен съд – Варна), Явор Колев (председател на Административен съд-Пловдив), Миглена Тянкова (председател на Окръжен съд – Хасково), Васил Петков (председател на Окръжен съд – Ямбол), Даниела Александрова (зам.-председател на Софийски районен съд) и Младен Димитров (председател на Районен съд – Велико Търново). Шестимата в специално заявление са поискали да встъпят в длъжност, след като съдът отхвърля жалбите срещу избора им. Реформата в съдебната власт трябва да включва и техните оставки. Снимки: Lex.bg

 

Изборът на съдии за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) е извършен с измама. Гласували са 28 съдии от името на 200. За тази манипулация се разбира от отговор на Министерството на правосъдието, даден на запитване на двама съдии (Владислава Цариградска от Окръжен съд – Плевен, и Атанас Атанасов от Софийския градски съд) по Закона за достъп до обществена информация.

Изборът за съдии членове на ВСС е проведен през последния уикенд на юни миналата година от компютри във Върховния административен съд. Избрани са нови членове на ВСС – органът, който назначава, наказва, уволнява, издига или праща в глуха линия всички магистрати в съдебната система. ВСС избира главен прокурор, председатели на върховните съдилища, и всички редови съдии, прокурори и следователи.

Досега се е знаело, че се дирижира и манипулира изборът на главен прокурор и върховни съдии. „Ти си го избра“, както се изразява в реплика към Борисов един бивш градски прокурор за назначението на Цацаров. Чухме още една реплика от запис, разпространен от уволнения главен прокурор Гешев – там друг прокурор член на ВСС му обяснява, че атаката за уволнението му идва от Банкята – прякор, с който наричат Борисов. Тоест, ВСС е под контрол на Банкята и манипулираният избор на членове на ВСС е начинът да се осъществи този контрол. Цялото общество стана свидетел на наглото поведение на ВСС – първо гласуваха да изберат Гешев два пъти за главен прокурор, след вето на президента и въпреки протестите. След това на два пъти отхвърлиха мотивирано искане от министрите на правосъдието за освобождаване на главния прокурор Гешев, а след това набързо го освободиха, когато Банкята поиска това.

В двата дни за избор на нови членове на ВСС миналата година, в сградата на ВАС са влезли 28 съдии, но са подадени 200 гласа. Никой не е протестирал, не протестира и сега.

През февруари 2023 г. смесен състав на ВАС и на ВКС не намира нарушение на този избор, и отхвърля жалбата на няколко кандидатирали се съдии, които не са избрани за членове от съдийската квота на ВСС. Учудващо е, защото данните за избора ясно показват, че има нередности. Смесеният състав на ВАС и ВКС не намира основание да отмени избора, не търси повече доказателства и не се съгласява с тезата на жалбоподателите.

На злополучното гласуване през 2022 г. съдии из страната доброволно са давали талоните с паролите за гласуване на председателите на съответния съд, за да гласуват те от тяхно име, с чужди талони. Дни преди избора съдия Дишева, член на ВСС, съобщава това официално, че административни ръководители на съдилища събират талони на съдии.

Така сред избраните за членове на ВСС няма редови съдии. Избрани са само ръководители от съдилищата (виж снимката, имената и длъжностите им).

Някои съдии доброволно сътрудничат в безобразията в съдебната власт. От страх или в угода на началниците си им предоставят правото си на гласуване. Всъщност няма такова процедурно правило за предоставяне на пароли и талони за гласуване на друг. Това е опорочен избор и се извършва от магистрати, които трябва да пазят закона и да раздават справедливост.
И това въпиющо безобразие е защитено от решение на върховни съдии.

Избраните по този начин съдии членове на ВСС трябва да подадат оставка. Иначе за никаква реформа в съдебната система не може да се говори.

В юридическите среди се коментира, че това доброволно подчинение и страх пред началниците на съдии, които по конституция са неприкосновени, се дължи на особени методи на работа. Поддържа се прекомерната натовареност на съдиите и те са под постоянна заплаха от наказания, че бавят делата. Така ги държат в послушание и подчинение. Тези, от тях, които критикуват, са подложени на тормоз – изискват обяснения от тях, започват проверки, налагат наказания.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.