3 г. затвор заради неподадена данъчна декларация за Уесли Снайпс. А как е в България?

Холивудският актьор Уесли Снайпс беше осъден на 3 години затвор, защото не е подал данъчни декларации в три поредни години между 1999 и 2001. Обвинението поискало максимална присъда заради известността на подсъдимия. Присъдата щяла да стресне хората, които имат намерение да укриват данъци.
И симпатичният екшън герой каратист го отнесе максимално – по 1 година затвор за всяка неподадена данъчна декларация.
Снайпс не е направил нарушението от небрежност или с цел да укрие данъци. Преди това данъчните му надвзели пари. Милиони, естествено. Снайпс подавал документи да му ги върнат, забъркал се в големи проблеми. И заради това бил даден под съд и, слава Богу, е оправдан по първото обвинение – подаване на неверни искове и измама заради опити да си върне милионите долари надвзети данъци.
Както гласи една често споменавана от американците поговорка – само от смъртта и данъците няма спасение. В страната с една от най-либералните икономики държавата е силна като никъде другаде.
В България тия дни изтича срокът за подаване на данъчна декларация. Има някои хора, особено по-млади, които не смятат въобще да подават. Имат нихилистично отношение към държавата, което не е без основание. Държава, която ти пилее и краде парите като данъкоплатец. Която не ти осигурява сигурност на улицата и вкъщи, не ти осигурява добро образование, здравеопазване, транспорт. За разлика от Америка, където Снайпс няма причини да е недоволен в това отношение.
Но тези по-млади нихилисти още не са се сблъсквали с държавата. Българската държава може да бъде много идиотска, както е известно. Може за неточност в данъчната декларация от 5 лв. да те разкарват и тормозят месеци.
Нещастникът, който не е подал данъчна декларация, може да отнесе глоби и да го съдят. А най-големите данъчни укриватели ще се хилят необезпокоявани. Фирми измамници, които използват фалшиви акцизни бандероли, ще се пъчат, че всъщност са големи данъкоплатци и ще се показват от първите страници на вестниците с благотворителни инициативи (виж в. “Труд” тия дни).
Ето, това не може да стане в Америка, която тика в затвора Уесли Снайпс. Там законът удря по-силно известния, удря еднакво и дребния данъкоплатец и големия измамник. И някак тамошният данъкоплатец няма основание да е такъв нихилист. Пък и да има, знае, че ще го сполети съдбата на Уесли Снайпс.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.