Антикорупционната комисия (КОНПИ) е осъдена да плати 51 млн. лева

От съдебното решение и определението, което отхвърля жалбата на КОНПИ.

 

КПКОНПИ, преименувана неотдавна в КОНПИ – Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество – е осъдена да плати 51,9 млн. лева такси върху свои искове към банкера Цветан Василев.

Сумата представлява 4% от размера на нереално висок иск за конфискация на имущество и пари на бившия шеф и основен собственик на КТБ (Корпоративна търговска банка).

Съдът е отхвърлил молбата на комисията да не плаща тези такси и е потвърдил първоначалното си решение. КОНПИ, известна още като антикорупционната комисия, може да обжалва на по-горна инстанция.

Отговорността за тази огромна такса, която на практика поставя във финансова несъстоятелност КОНПИ, е на Сотир Цацаров, бившия шеф на комисията. Той е известен още като „Ти си го избра” – с тази реплика един градски прокурор на София се обръща към Борисов за да му ходатайства пред тогавашният главен прокурор Цацаров. Репликата е от запис на техен разговор, който не е отречен от никой от участниците и в резултат на който градският прокурор подаде оставка.

Малко преди да изтече мандатът на Цацаров като главен прокурор, парламентът го направи шеф на КПКОНПИ. И Цацаров се развихри. Докато беше главен прокурор беше организирана зрелищна акция срещу КТБ, при която всички телевизии бяха поканени да покажат как качулати полицаи претърсваха офиси. Това, съчетано с продължаващите седмици наред атаки на пеевските медии срещу банката, наричана пирамида и прочие, накара хората да се наредят на опашки да теглят пари. В допълнение на кампанията по искане на прокуратурата беше отстранен и подуправител на БНБ който уж прикривал какво става в КТБ. Банката изплати 1 млрд. лева за седмица и рухна. В следващите години активите бяха разграбени за малко пари. Паниката обхвана и Първа инвестиционна банка, но за нея БНБ подаде ръка и пари кеш и я спаси.

Сотир Цацаров, Делян Пеевски. Снимки: от тв екрана

Делата срещу КТБ и Цветан Василев и досега не са приключили, 9 години по-късно. Наблюдаващ прокурор беше Иван Гешев, злополучно избран за кратко за главен прокурор. Неговият екип е натворил купища материали, които съдът отхвърля едно по едно.

КПКОНПИ внася първите искове срещу Цветан Василев още докато шеф е Пламен Георгиев. Георгиев, наричан Пацо Терасо, беше освободен предсрочно като шеф на КПКОНПИ заради скандал с имота му в  София. После беше освободен предсрочно и от поста на консул във Валенсия, с който го бяха възмездили. Пламен Георгиев е бил наблюдаващ прокурор по делото със записа на разговор между Борисов и шефа на митницата Ваньо Танов, на който е регистрирано явно престъпление на тогавашния премиер, но разследването е прекратено.

След Георгиев, комисията под ръководството на Цацаров, е поддържала исковете и е предявила нови към Цветан Василев, общо се събират за 2,2 млрд. лева. Това не са реални пари, а дялове в акции, в банката или в други фирми, в наличности по сметки някога преди години, в оценки на автомобили и др. притежавано имущество, дори в множество вземания към фирми в някакъв период в миналото. Списъкът е дълъг поне 15 страници. Тоест – съвсем нереалистично е да се очаква, че налични някога пари или стойност на акционерно участие, могат сега да се отнемат и осребрят по някакъв начин.

След едно определение на Върховния административен съд за такива нереални искове на КОНПИ, комисията се отказва от част от исковете си към Цветан Василев. И тази част е с такъв размер, че комисията дължи 4% такса към съда върху него, която е на стойност 51,9 млн. лева. Комисията се жалва, че е освободена от такава такса, но това е към момента на предявяването на иска. Когато със съдебно решение този иск е уважен, комисията дължи таксата. Когато комисията се отказва от първоначалния си иск, както става в случая, тя също дължи таксата.

Така КОНПИ е осъдена да плати 51,9 млн. лева. И съдията е отхвърлил жалбата им, защото всичко е по закон.

А Цацаров ни лук ял, ни лук мирисал, тихичко примигва в кабинета си на зам-главен прокурор. Дали пък такива съдебни циркове не трябва да се плащат и от виновните за създаването им? Да му друснат един запор на заплатата на Цацаров – примерно 50% – да изплати глоба за създадения проблем?

Впрочем, подобни нереалистични искове комисията е направила за още много физически лица и предстои и за тях да завалят съдебни решения с искане за такси.

 

Номерата на съдебните дела:

Софийски градски съд, Първо гражданско отделение, I-15 състав.

Определение № 265467 от 9 октомври 2023, с което КОНПИ е осъдена да заплати 51 947 762 лв. държавна такса.

Определение №265670 от 30 октомври 2023 оставя без уважение жалбата на КОНПИ, който иска таксата да бъде отменена.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.