САЩ официално: „Хамас“ използва болници за прикритие

Схема на болницата „Ал-Шифа“. В червено са означени вероятните обекти на „Хамас“


Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, заяви, че разузнавателна информация от американски източници подкрепя твърдението на Израел, че „Хамас“ има тунели под „Ал-Шифа“ и други болници, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Съединените щати разполагат с разузнавателни данни, които показват, че „Хамас“ използва болници в Газа, включително „Ал-Шифа“, като командни центрове и складове за боеприпаси, заяви във вторник говорителят на Съвета за национална сигурност.

Говорителят Джон Кърби заяви, че разузнавателните данни, събрани от американски източници, подкрепят твърдението на Израел, че „Хамас“ е действал от болници, което според Кърби е равносилно на военно престъпление.

Кърби отказа да предостави подробности за американската разузнавателна информация, но уточни, че тя надхвърля информацията, събрана от израелската разузнавателна служба. „Тя идва от различни разузнавателни методи – наши собствени, от нас“, каза той и добави, че класификацията на разузнавателната информация е била понижена, за да може да бъде споделена публично.

„Мога да потвърдя за вас, че разполагаме с информация, че „Хамас“ и палестинския „Ислямски джихад“ използват някои болници в ивицата Газа, включително „Ал-Шифа“, и тунели под тях, за да прикриват и поддържат своите военни операции и да държат заложници“, заяви Кърби пред репортери на борда на „Еър форс 1“, докато президентът Байдън се отправяше към Сан Франциско за среща на върха с лидерите от Азиатско-тихоокеанския регион.

„Членовете на „Хамас“ и палестинския „Ислямски джихад“ (ИД) управляват команден и контролен възел от „Ал-Шифа“ в град Газа“, добави той. „Те са складирали оръжия там и са готови да отговорят на израелска военна операция срещу този обект.“

Разкритието на американската разузнавателна информация идва в момент, когато Израел е подложен на остра международна критика за нападенията срещу и около болници, докато води война срещу „Хамас“ след терористичните нападения на въоръжената групировка срещу Израел на 7 октомври. Израел съобщи, че повече от 1200 души са били убити при атаките, а други 239 души остават заложници.

По време на последвалата военна кампания за ликвидиране на „Хамас“ Израел неведнъж е заявявал, че неговите военни се стремят да избягват жертви сред цивилното население, включително пациентите и лекарите в болниците. Но те изтъкват, че „Хамас“ използва тези хора като жив щит.

Кърби заяви, че Съединените щати не подкрепят въздушни атаки срещу болници, въпреки потвърденото според него използване на тези обекти от „Хамас“.

„Не подкрепяме удари по болница от въздуха“, каза той. „И не искаме да виждаме престрелка в болница, където невинни хора, безпомощни хора, болни хора просто се опитват да получат медицинската помощ, която заслужават, а не да попаднат под кръстосан огън. Болниците и пациентите трябва да бъдат защитени.“ Той нарече тази загриженост „допълнително бреме“ за Израел във военната му кампания срещу „Хамас“.

Палестински официални лица и лекари от „Ал-Шифа“ отричат болницата да е била използвана от „Хамас“. Но Кърби заяви, че новоразкритите разузнавателни данни на САЩ подкрепят аргументите на Израел, който приближава болницата със своите военни.

„Разполагаме с информация, която потвърждава, че „Хамас“ използва именно тази болница за команден и контролен възел и вероятно за складиране на оръжия с оборудване горе под нея“, каза той. „Това е военно престъпление.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.