Срещата Байдън – Си Цзинпин: Всичко, което спре влошаването на отношенията, ще бъде победа

Президентът на САЩ Джо Байдън посреща китайския си колега Си Цзинпин в Удсайд, щата Калифорния, 15 ноември 2023 г. Снимка: АП/ БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с китайския лидер Си Цзинпин в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско, съобщи CNN.

Черният седан на Си се приближи и спря в края на разгънатия червен килим. Байдън го посрещна и лидерите си стиснаха ръцете. Те поздравиха медиите, събрали се пред сградата, и влязоха вътре, без да отговорят на никакви въпроси.

Във встъпителните си думи Байдън отбеляза, че двамата със Си се познават от много години и невинаги са били съгласни един с друг, но добави, че за него е „чест и удоволствие“ да посрещне китайския лидер в Съединените щати. От своя страна Си Цзинпин заяви, че смята двустранните отношения между Съединените щати и Китай за „най-важните в целия свят“.

В началото на срещата на върха президентът на САЩ Джо Байдън също заяви, че за него и китайския му колега е важно да имат откровено разбиране един за друг. „Смятам, че е много важно ние с Вас да имаме ясно разбиране един за друг като лидери, без недоразумения и неразбирателства“, каза Байдън на Си.

Американският президент добави, че конкуренцията между САЩ и Китай не трябва да прераства в конфликт, и допълни, че предишните му срещи със Си са били „откровени, директни и полезни“. „Както винаги, няма заместител на дискусиите лице в лице. Винаги съм смятал, че дискусиите ни са били директни и откровени“, каза Байдън.

Но очакванията за успех на разговорите са малки – всичко, което спре влошаването на отношенията между Пекин и Вашингтон, ще бъде победа. Всъщност дори ако двете страни просто се договорят да разговарят повече, ще се сметне за победа, пише ABCNews.

Преди отпътуването си за Сан Франциско Байдън заяви, че целта на срещата със Си е да се върне на нормалния път на комуникация с Пекин, да може да се разговаря при възникване на нова криза и да се гарантира, че военните сили на страните все още могат да общуват.

Представители на САЩ твърдят, че имат реалистични очаквания от срещата. Вместо да постигнат значителни пробиви, те се надяват да намалят напрежението, да ограничат конкуренцията между САЩ и Китай и да поддържат линиите за комуникация, така че недоразуменията да не прераснат в конфликти.

По-широка траектория на американско-китайските отношения

Но една среща, без значение колко продължителна или съдържателна е тя, няма да промени по-широката траектория на американско-китайските отношения. Тя също така няма да преосмисли дълбоките идеологически различия между двете страни по всички въпроси – от технологиите, търговията, отбраната, Тайван, Южнокитайско море и войните в чужбина.

„Както във Вашингтон, така и в Пекин съществува доста дълбоко вкоренено недоверие и антагонизъм. Китайците имат редица временни, тактически причини за провеждането на тази среща, въпреки че Си Цзинпин като цяло остава много скептичен към Съединените щати“, казва Джуд Бланшет от Центъра за стратегически и международни изследвания.

Той смята, че Си ще иска някои уверения за Тайван и забавяне на евентуални бъдещи американски ограничения върху технологиите. Освен това, в условията на спад на китайската икономика с нарастваща безработица и намаляващи чуждестранни инвестиции, Си вероятно ще иска да покаже на чуждестранната бизнес общност, че Пекин е отворен за бизнес.

Икономически въпроси

По тези въпроси ще има малко общи позиции. Байдън вероятно ще защити американския контрол върху износа на чипове, като отново ще подчертае, че САЩ не се опитват да скъсат отношенията си с Китай.

Представители на САЩ твърдят, че Байдън ще влезе в срещата със силна позиция, като се има предвид силата на американската икономика. „Няма да продължавам да подкрепям позицията, че ако искаме да инвестираме в Китай, трябва да предадем всичките си тайни“, заяви американският президент.

Когато през август министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо посети Пекин, тя заяви, че американските компании са ѝ казали, че инвестирането в Китай е станало по-рисковано заради глобите, засиления контрол и други действия на китайското правителство, които са затруднили бизнеса на чуждестранните корпорации.

Доверието на бизнеса в Китай рязко спадна през последните години, след като той наложи строги пандемични мерки, а Си засили държавния контрол върху икономиката и разшири и без това неясните закони за борба с шпионажа. Поредица от обиски срещу международни компании засилиха опасенията на западните фирми относно правенето на бизнес в Китай.

Комуникация между военните

Най-конкретният резултат от срещата ще бъде, ако двете страни се споразумеят да възобновят комуникацията между военните. Китай преустанови контактите през август миналата година в отговор на посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че САЩ водят „конструктивни“ преговори с Китай за възобновяване на комуникацията между военните.

„Комуникацията между нашите две армии е начин да се намалят грешките, да се избегне ескалацията, да се управлява конкуренцията, така че да не прерасне в конфликт“, каза той.

Бланшет заяви, че възстановяването на военните връзки е ключов лост за въздействие, от който Пекин няма да се откаже, докато не получи желаните отстъпки, особено по отношение на това, което Китай смята за намеса на САЩ във вътрешните си работи, включително в случая с Тайван.

Според анализатори Пекин смята, че военният диалог всъщност е само начин САЩ да обвържат своите военни.

Разговорите могат да включват обещания за сътрудничество в области като изменението на климата и борбата с търговията с фентанил. Но положителните изявления от срещата няма да означават фундаментална промяна във възгледите на Си Цзинпин, който смята, че САЩ се опитват да ограничат растежа на Китай, казва Бланшет.

Анализаторите твърдят, че Си подготвя китайската политическа и икономическа система за период на продължителна интензивна геополитическа борба със Съединените щати.

„И на фона на тази борба ще има моменти и възможности за, да речем, тактически корекции, може би дори малки компромиси, но в по-широк план, мисля, че Си Цзинпин вярва, че това ще бъде състезание“, отбелязва Бланшет.

Войната на Русия срещу Украйна

В международните отношения, където и двете страни са заинтересовани от глобалната стабилност, не е ясно доколко е възможна координация.

Джон Кирби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Щатите, съобщава, че Байдън планира да обсъди войната на Русия срещу Украйна по време на срещата си със Си. Според него Байдън ще даде ясно да се разбере, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна в борбата срещу руската агресия.

Както е добре известно, Китай отказа да осъди руската инвазия и разширява връзките си с Русия. През октомври Си се срещна с главата на Кремъл Владимир Путин в Пекин. За никого не е тайна, че Западът, и най-вече САЩ, се опасява от съюз между Китай и Русия. Путин реши да се възползва от този страх: в допълнение към ядрения шантаж, сега той заплашва с политически и военен блок с Китай.

Анализаторите твърдят, че след две години война на Русия срещу Украйна, САЩ изглежда нямат голяма надежда, че Пекин ще окаже натиск върху близкия си партньор Русия да спре да воюва.

Войната на Израел срещу Хамас

Според американски служители се очаква Байдън да обсъди и войната на Израел срещу „Хамас“. Като се имат предвид топлите дипломатически отношения между Китай и Иран, се очаква президентът на САЩ да призове Си да използва влиянието си върху Иран, за да убеди Техеран и неговите пълномощници да не ескалират допълнително конфликта.

„Президентът Байдън ще предаде на президента Си, че действията на Иран, насочени към ескалация, дестабилизация и подкопаване на стабилността в целия Близък изток, не са в интерес на КНР“, заяви Съливан.

В същото време анализаторите заявиха, че дори ако Байдън поиска от Китай да помогне за оказване на натиск върху търговския си партньор Иран, координацията може да се окаже „неосъществима на практика“.

Тайван

По отношение на Тайван американските официални лица подчертаха, че САЩ не се опитват да променят статуквото и подкрепят политиката на „един Китай“. Съгласно тази политика държавите нямат официални дипломатически отношения с острова. Но Пекин, който смята Тайван за част от своята територия, вярва, че контактите на американски служители с острова подкопават политиката на „един Китай“.

През последните години САЩ засилиха подкрепата си за Тайван на фона на нарастващия натиск от страна на Китай. Въпросът става все по-остър преди президентските избори на острова през януари, на които Пекин се надява Тайванската демократична прогресивна партия, която се противопоставя на по-близките връзки с Китай, да загуби властта, пише CNN.

„(Пекин) знае, че изборите предстоят. Те убеждават Америка по всички възможни начини, че това е червена линия, не я докосвайте“, отбелязва Юн Сун от мозъчния тръст Stimson Centre във Вашингтон.

Американски официални лица твърдят, че Байдън ще предупреди Китай да не се намесва в изборите в Тайван догодина или в изборите в САЩ. Според анализатори Си вероятно ще потърси гаранции от Байдън относно политиката на САЩ спрямо острова.

„Положителни“ сигнали

Преди посещението в САЩ имаше „положителни“ сигнали от страна на Си, че Китай се надява отношенията да се подобрят. През последните седмици Китай прие американски военни, които са помагали на Пекин по време на Втората световна война. Събитието беше широко отразено от китайските държавни медии.

На страниците на китайските медии се появиха и статии, в които се призовава за по-силни връзки със САЩ, като се възхвалява „огромният потенциал за сътрудничество между двете страни“.

Отклонението от обичайната антиамериканска реторика беше толкова бързо, че някои потребители на социалните медии в Китай го забелязаха. „Добре, засега ще спра да мразя САЩ и ще чакам по-нататъшни инструкции“, написа един потребител на китайска платформа.

Според месечните проучвания, провеждани от Morning Consult, настроенията на китайската общественост към САЩ също са се смекчили през последните месеци. Между април и октомври делът на пълнолетните китайци, които смятат САЩ за враг, е намалял с 9 процентни пункта до 48%, показва проучването.

Междувременно посещенията на американски официални лица в Пекин през лятото вече създадоха предпоставки за по-нататъшни разговори и взаимни посещения, отбелязвайки значителна стъпка напред във възобновяването на линиите за комуникация.

Връзките между страните могат да останат крехки

Но когато става въпрос за това дали разговорите ще доведат до пробив по ключови въпроси, предизвикващи напрежение между САЩ и Китай – като Тайван, претенциите на Пекин в Южнокитайско море или усилията на двете страни за защита на националната сигурност – анализаторите са скептични.

„Въпреки че и Китай, и САЩ се надяват да предотвратят рязко влошаване на съперничеството и конфронтацията помежду си и двете страни отдават голямо значение на предотвратяването на военни конфликти, нито една от тях не е склонна да направи значителни и трайни отстъпки“, казва професорът по международни отношения Ши Инхун.

Китай също така се опасява от изостряне на американската реторика по време на предстоящите избори в САЩ, когато и републиканците, и демократите може да искат да се покажат твърди спрямо Пекин, за да се харесат на избирателите.

Всичко това означава, че макар и Китай и САЩ да са склонни да възобновят положителния си ангажимент след срещата, връзките им ще останат крехки, смятат анализаторите.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.