Хилари Клинтън – „завръщащото се хлапе“

Хилари Клинтън изнася реч на мероприятие за събиране на средства в Бевърли Хилс. Тя се справи по-добре на предварителните избори в Пенсилвания, като запази шансовете си да надделее над Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Преди първичните избори на демократите в щата Пенсилвания във вторник, 22 април, лагерите и на двамата кандидати полагаха трескави усилия, за да направят конкретни прогнози за резултата. Предизборният екип на Хилари Клинтън заяви, че каквато и да е нейна победа в Пенсилвания, ще бъде значима. Съветниците на Барак Обама намекнаха, че само победа в двуцифрен процент на бившата първа дама ще се възприеме като значима.

Хилари спечели с преднина от около 10 процента и извоюва наистина голяма победа. Но променят ли се нещата от това?
В слово след победата си в Пенсилвания Хилари Клинтън отбеляза, че Барак Обама е вложил доста повече пари и енергия от нея в кампанията в Пенсилвания. Екипът на Обама може да изтъкне, че Пенсилвания подхождаше повече на кампанията на Клинтън. В този щат тя привлече възрастните, икономически уязвимите бели и по-ниско образованите избиратели. Пенсилвания обаче беше важна по друга причина. Шестседмичното затишие преди първичните избори там означаваше, че всички погледи ще бъдат насочени именно към този щат и че двамата кандидати ще имат време да организират добре кампаниите си. Госпожа Клинтън отново съумя да се справи добре там, където беше насочено вниманието на журналистите. Както направи и в Охайо на 4 март, и в Ню Хемпшър през януари. За мнозина тя отново стана „завръщащото се хлапе“. И така надпреварата на първичните избори ще продължи.

Обама все още води по броя на делегатите, дори и след поражението си в Пенсилвания. На 6 май ще има първични избори в Северна Каролина, където Обама вероятно ще спечели с доста голяма преднина, и в Индиана, където допитванията показват, че двамата кандидати са с изравнени шансове. Двата щата излъчват почти същия брой делегати като Пенсилвания. Когато тези две надпревари приключат, госпожа Клинтън вероятно ще изостане зад Обама толкова, колкото беше преди Пенсилвания.

Но колкото и голяма да е преднината на Обама пред Клинтън по броя на избраните делегати на конгреса на Демократическата партия, решаващ ще бъде изборът на суперделегатите, които не се излъчват на първични избори или партийни събрания. Сега аргументът на госпожа Клинтън, за да си осигури тяхната подкрепа, ще бъде, че тя има по-големи шансове да спечели повече гласове на самите президентски избори. Според нея съперникът й ще бъде по-уязвим от нея през ноември именно в щати като Пенсилвания.

Барак Обама на предизборен митинг в Портланд, Орегон. Обама като че ли печели предпочитанията на суперделегатите, тъй като води пред Хилари с 500 хиляди гласа. Снимка: Ройтерс

В последните няколко седмици Обама беше подложен на яростна атака. Той попадна под обстрела на Клинтън и на онези, които на проява за набиране на средства за кампанията му в Сан Франциско останаха с впечатлението, че гледа с пренебрежение на ценностите на малкия град. Грозното противоборство в Пенсилвания може би го е накарало да пожелае дори още по-пламенно отпреди суперделегатите да сложат в най-скоро време край на надпреварата. Докато демократите не престават да си нанасят удари, Джон Маккейн, вероятният републикански кандидат за президент, обикаля страната и издига престижа си. Тази седмица той беше в Алабама и Кентъки.

Суперделегатите напоследък като че ли клонят към Обама. Ако тази тенденция се запази, останалите първични избори и партийни събрания няма да имат голямо значение. Но сега госпожа Клинтън изтъква, че е спечелила битката в още един ключов щат, който ще бъде от огромно значение за демократите през есента, както и Охайо. Тя може да успее да убеди онези, които все още не са решили за кого да гласуват, че позициите на Обама сред колебаещите се гласоподаватели са слаби, в това число и сред тазгодишния фаворит, „демократът рейгънист“ (термин, с който политолозите наричат традиционните гласоподаватели на демократите), който може и да е от работническата класа, но е доста консервативен в социален аспект. И тогава ще трябва да се изчакат и последните първични избори на 3 юни.

На Клинтън ще й бъде трудно. Обама разполага с доста пари. Досега кампанията й погълна повече средства от тези, с които разполагаше за надпреварата на първичните избори, без да включваме 5-те милиона долара, които прибави от собствените си пари. Госпожа Клинтън призова за повече дарения в сайта си в Интернет, където беше публикувано победоносното й слово. И очевидно успя да събере бързо още пари.

Но тя има нужда и от дарители, и от делегати, и от суперделегати, за да задържи шансовете си да спечели президентската кандидатура.
В крайна сметка суперделегатите ще се съобразят с т. нар. народен вот – броя на избирателите, подкрепили единия или другия претендент. Няма официални правила за поведението им, но те ще следят внимателно както спечелените делегати, така и броя на самите гласоподаватели, дали своя глас на първичните избори и на партийните събрания.

В Пенсилвания Хилари Клинтън намали преднината на Барака Обама по брой на гласоподавателите от около 700 000 на 500 000 души. Но в щатите, където предстоят първични избори, тя не може да постигне чиста печалба от 500 000 гласа. Тя може да настоява спорните гласове, подадени в щата Мичигън, където беше единствената кандидатка, и във Флорида, също да бъдат взети предвид, но подобно нещо е малко вероятно да се случи. Това означава, че демократите ще трябва да преживеят още много седмици неяснота.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.