Какво се мъти зад шумотевицата за „Лукойл”?

Президентът на Лукойл Вагит Алекперов, кметът Борисов и шефът на Лукойл-България Златев откриват бензиностанция в София.

 

Уж се разбраха за „Лукойл”, ама не съвсем… Какво се крие зад целия шум?

Защо така Борисов, Пеевски, Делян Добрев поискаха веднага да се спре руският нефт в „Лукойл”-Бургас? Такова ултимативно искане изведнъж, със заплахи да падне правителството, изглежда странно. Може ли да се вярва, че настояват само от чисти евроатлантически чувства, в подкрепа на санкциите и Украйна?

Правителството предложи съкратени срокове, но и това беше посрещнато с изявления, че ще развалят сглобката и т. н. Политическите сили се бяха разбрали руският нефт да бъде спрян напълно чак към края на следващата година. България си беше издействала дерогация за две години напред. И хората на ГЕРБ и ДПС отначало не възразяваха.

Получи се странно положение – ПП-ДБ са критикувани за острата им позиция против Русия, че са готови да дават всякаква военна помощ за Украйна и т. н. И изведнъж бяха обвинени като защитници на „Лукойл“ и руските интереси. Само защото искат преходът да е плавен и да няма сътресения на вътрешния пазар за горива.

Мирише на пари. Но може само да се предполага какво се крие отзад.

Фактите, известни на обществото, са малко. Преди войната в Украйна процентът на руския нефт в рафинерията в Бургас е бил около 50% по официални митнически данни. След началото на войната, благодарение на дерогацията, руският нефт става почти 100%. Преди това заводът е работил с 60% от капацитета си, сега работи със 100%.

Този по-голям обем на производство е насочен за износ, тъй като потреблението в България не се е увеличило. Руският нефт е по-евтин от сорт брент, благодарение на което „Лукойл“ при увеличен обем на производство и износ на горива, за този период е реализирал 3 млрд. долара приходи повече, само от разликата в цените на суровината. Това е установено от разследване на Центъра за изследване на демокрацията, Global Witness и Центъра за изследване на енергетиката.

Друг въпрос е, че няма данни накъде е изнасял горива и нефтопродукти „Лукойл“. Никой не се съмнява, че заобикалят санкциите. Украйна не купува горива от България от миналата година, защото са руски.

Огромният обем експорт е заминавал директно в някакви дестинации или чрез претоварване на кораби на море, т.нар. ship-to-ship transfer.

И сега –

кой какво печели от незабавно спиране и сътресения на пазара?

 

Разпространяват се различни версии, във всяка от които има по нещо вярно.

Първата версия е, че всичко това е политическа демогогия, лъжи и атаки срещу доминираното от ПП-ДБ правителство, с обвинения в защита на руски интереси. Да натрупат точки като проевропейски партии за сметка на други.

Втората версия е, че ако правителството поддаде веднага да премахнат дерогацията, ще има сътресения и покачване на цените на горивата. Съответно ще има голямо недоволство и ще го понесе сегашното правителство с премиер Денков. Това дава предимство на ГЕРБ и ДПС в следващи избори или размествания в сегашния парламент.

Третата версия е, че Пеевски, респективно ДПС, в съучастие с Борисов искат да купят рафинерията в Бургас. Не пряко, а както е правено – някой инвестиционен фонд от Запад, с прикрита собственост, и прочее. Слухове намесват петролната фирма „Инса ойл“, зад която седял Пеевски и т. н. Затова са атаките, да свалят цената, да притиснат собствениците на рафинерията. Това може да се приеме като по-вероятно, но работата е по-дълбока.

Така може да се предположи като четвърта версия, че действително се готви смяна на собствеността – продажба на „Лукойл Нефтохим”-Бургас. Но не е толкова лесно Пеевски (Борисов) да лапнат рафинерията в Бургас. Колкото и да е мастит, това е голяма хапка за него, и за двамата. По-скоро става дума те да бъдат допуснати от руския собственик „да натопят човката”, както се изразиха преди години за Борисов в руската преса, по повод друга сделка (виж тук).

Каквито и али-бали да се разказват, че „Лукойл” била швейцарска собственост, част от нея била в активите на Ротшилд и подобни, това е руска компания. Твърдо контролирана от държавата, в интерес на Русия, но и захранваща олигархията на Путин.

Санкциите и почти национализирането на руските рафинерии в Германия и Италия поставят въпроса как да мимикрират руската собственост и компании на Запад. Случаят с България е такъв, че прави удобно да се използва падането на дерогацията. Като се вдигне шум, че са създадени трудности за компанията, силно са намалени печалбите, санкциите пречат на бизнеса и т. н. и така да се продаде рафинерията на нов собственик на удобна цена.

Кой да е нов собственик? Зад него ще е пак руската олигархия, служеща на Путин, но по-добре прикрита, с верига от фирми от Запад, водещи до офшорки. За спокойната работа на руската компания в страна член на ЕС, и за да преобразуват удобно собствеността, те могат да отстъпят прикрито миноритарно участие на българските корумпирани политици. Миноритарно, ама от голяма рафинерия. Както се говори, това вече е правено при първоначалната приватизация на „Нефтохим-Бургас”. Напълно в стила и метода на руския бизнес. Така ще запушат устата на българските кресливи пазители на санкциите, а руските интереси ще бъдат защитени.

Всичко това не може да се докаже, но вече сме виждали нещо подобно да се случва с „Булгартабак”, „Виваком”, разграбването на активите на КТБ. И пак Пеевски се обажда като солист в хора.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.