БНБ се подигра с обществото за новите монети евро

Като в соца ни спуснаха отгоре какви ще бъдат българските монети евро. Имаше гласуван бюджет за кампания за еврото, трябваше да обявят конкурс. Няма такова нещо – каквото решили в БНБ, било одобрено от комисия.

Сега на всичките 6 монети с номинали по-малки от едно евро ще седи Мадарски конник. Само че на по-дребните той е неразбираемо изображение. Други страни в ЕС слагат 6 различни изображения на дребните монети.

На 1 евро ще е Св. Иван Рилски, на 2 евро – Паисий. Е, нямаме си Моцарт като австрийците. А гърците са си сложили на 1 евро бухала от тетрадрахмата отпреди 2300 години. И ние можехме нещо да изровим от древната история. Най-малко да се направи конкурс да излязат идеи. Ама не. Сега ще разнасяме православния кръст със Св. Иван Рилски.

Навремето като решили в БНБ (пак по същия начин) да сложат Св. Иван Рилски на 1 лев, църквата написали гневно писмо – той бил безсребреник, как така ще го слагат на монета и банкнота. А изображението на Паисий е автопортрет на художника Кирил Гогов – вписал се в проектите си за банкнота и монета от 2 лв., сега го пренасят и на 2 евро.

Не че трябва да се съгласим с поповете или други възражения. Но затова се правят кампании и обсъждания, възпитателно е за обществото, хората научават по нещо, приемат го, отхвърлят го, мотивират се, обединяват се около национални идеи, символи.

Да не се чудят онези, които решават (както при соца), защо има евроскептицизъм, защо искат референдум за еврото и защо подкрепят „Възраждане“. Защото не ги питат и им спускат отгоре.

Сегашното задкулисие наистина е като управлението при Живков – някой някъде решил, спускат ни. Ония отгоре дето пускат и спират тока, пускат банани, цветни телевизори…

А БНБ разпространи една единствена, обидно некачествена снимка за проектите за българските монети евро. И на нея дребните монети са по-големи от монетите от 1 и 2 евро.

 

Снимка: БНБ
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.