Не се страхувайте от мир със Сирия

Друзи протестират срещу анексирането от Израел на Голанските възвишения в град Мадждал Шам в Голан. Моментът за мирни преговори между Израел и Сирия е назрял и може значително да понижи напрежението в региона. Снимка: Ройтерс

Мирът със Сирия за пореден път чука на вратата ни и изглежда се радва на не съвсем ледено посрещане от страна на Израел. Моментът за преговори със Сирия е назрял, особено като се има предвид приключването на мандата на американския президент Джордж Буш и желанието на потенциалните му приемници, както сред демократите така и сред републиканците, да преговарят с Башар Асад, вместо да го бойкотират.

aarez-logo.gifДжон Маккейн, Хилари Клинтън и Барак Обама виждат в евентуално мирно споразумение между Израел и Сирия „рецепта“ за спадане на напрежението в региона. Отписването на Сирия от „оста на злото“ може да размести отново подредбата в Близкия изток, да разкъса съюзи и да създаде нови интереси. От тази ситуация Израел може да пожъне по-голяма сигурност за себе си.

Изглежда има нужда отново и отново да се повтаря един основен факт: нищо не допринася толкова много за сигурността на Израел, колкото един мирен договор. Преди да са започнали израелските протести в защита на Голанските възвишения, трябва да се подчертае, че изтеглянето на Израел оттам в замяна на мир се подкрепя не само от пасивни противници на идеята, но и от личности, мислещи най-вече за сигурността. Тези, които настояват Израел да запази Голан, са заселници от Западния бряг, подобно на жителя на Голан Ефи Ейтам, според когото всяко изтегляне би било равнозначно на национална катастрофа; партии, които печелят подкрепа като насаждат страхове, свързани със сигурността, подобно на Израел Бейтену; хора с икономически интереси в региона като туристи, биолози, изучаващи живота на птиците, ценители на виното и винопроизводители; и главно хора от миналото, които все още смятат поста за наблюдение на върха на планината Хермон за „очите на Израел“, макар и тези очи да не се доказаха като достатъчно ефективно средство за ранно предупреждение през 1973 година.

Днес нито ранното предупреждение, нито възпирането разчита на „алпинистите“ (елитните бойни части, обучени за действия при зимни условия), а очакваната в бъдеще ракетна война не се влияе от естествени граници, независимо дали са хълмове или широки равнини.

Ицхак Рабин, Ехуд Барак и Бенямин Натаняху подкрепиха изтеглянето от Голанските възвишения в замяна на мир и сигурност и всички те работиха за постигане на такова споразумение. Дали настоящото правителство може да извърши исторически ход, който включва териториални отстъпки, е въпрос на управленски способности. Мирът не е широко търсена стока, когато положението по границите е спокойно, но сключването на такъв със Сирия може да открие възможност за по-широк, регионален мир, тъй като ще промени баланса на интереси в района. Ако има някаква истина в последните новини, че премиерът Ехуд Олмерт е изпратил чрез турския си колега послание до Асад за желание на Израел да се изтегли от цялата територия на Голанските възвишения в замяна на мир, то е ясно, че преговорите ще засягат главно не самото изтегляне, а споразумения за сигурността.

В статия в излизащия в Лондон вестник „Ал Хаят“ доктор Фаузи Шуейби, директор на Центъра за информационни и стратегически изследвания в Сирия и близък консултант на Асад, пише: „Дойде време да направим пробив в сирийско-израелските отношения.“ Самият Асад каза през юли 2007 година, че чака Израел да направи официално публично съобщение за готовността си да се изтегли от цялата територия на Голанските възвишения, така че преговорите да се фокусират само върху споразумения за сигурност.

Цената на мира със Сирия е известна от години и няма причина да се страхуваме от нея. Предимствата на мира и сигурността са по-големи от стратегическата стойност на Голанските възвишения. Проблемът е, че дори вътре в партията на Олмерт – Кадима – е трудно да се намери достатъчно подкрепа за този желан от премиера ход.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.