The Economist: Путин не може вечно да харчи всички пари за война срещу Украйна, но ще опита


Путин обявява мобилизация. Снимка: от тв екрана

Преди руският автократ започваше войни в отговор на всякакви проблеми у дома, но вече няма такава възможност

Владимир Путин ще проведе президентски избори през март, за да демонстрира обществена подкрепа за инвазията си в Украйна преди две години. Постиженията му през годините не могат да бъдат подценявани. Стотици хиляди хора са убити, милиони са разселени.

Повечето от тях са украинци, които бягат от руските ракети. Но до 1 милион образовани руснаци може да са напуснали страната си от страх от репресии и мобилизация.

The Economist пише, че Путин е задушил зараждащото се гражданско общество в Русия, изолирал е страната от Запада, направил я е по-зависима от Китай и е укрепил НАТО. Бюджетът на Русия за 2024 г. предвижда 70-процентно увеличение на военните разходи до 6 % от БВП и една трета от всички разходи.

„Путин отдавна позиционира войната в Украйна като част от борбата на Русия срещу Запада, така че дори сраженията да станат по-малко интензивни, разходите няма да намалеят“, се казва в публикацията.

Досега парите не са били проблем. Аналитичният център Re:Russia е изчислил, че през първата година на войната Русия е получила 590 млрд. долара приходи от износ, предимно от нефт и газ. Това е със 160 млрд. евро повече от средногодишната стойност за предходното десетилетие. През втората година на войната приходите все още са с 60 млрд. долара над средното ниво. Разходите за войната се оценяват на повече от 100 млрд. евро годишно.

Една ескалация в Близкия изток, която може да доведе до рязък скок на цените на петрола, би била от полза за Путин. Тези приходи му позволяват да поддържа привидната нормалност у дома.

Но колкото по-дълго продължава войната, толкова по-трудно ще бъде да го направи. За да води продължителна война, Русия се нуждае от повече войници, офицери и оръжия. Това от своя страна ще изисква масова мобилизация и централизирано планиране на военното производство. Нито едно от тези неща не е лесно да се направи в страна с лоши демографски показатели и вездесъща корупция“, се казва в статията.

За Путин няма да е проблем да се обяви за победител в изборите. Проблемите му могат да започнат, след като безсмислието на войната му разкрие празнотата на триумфа му. Това в никакъв случай не е сигурно.

„Но ако надеждите на Путин не се оправдаят, Доналд Тръмп не се върне в Белия дом и Украйна продължи да получава подкрепа, проблемите му само ще се задълбочат. В миналото Путин е реагирал на всеки спад на рейтинга, като е започвал война. Но тази опция вече не е на негово разположение“, пише изданието.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.