Как помпят Пеевски чрез телевизиите. И той май си е повярвал

Пеевски неизменно прави из

Ти не го пускаш под масата, то иска да се качи отгоре…

Преди години България избухна, когато предложиха Пеевски за шеф на ДАНС. А сега той поиска да е премиер. Самопредложи се. Очаквал номинация. И май говори сериозно, и си вярва. Не е ирония.

Пеевски се опитват да го напомпат като голям политик. До такава степен го преекспонираха телевизиите, че и интелигентни хора сериозно си мислят, че той управлява държавата в момента. Понеже се изказва по всички въпроси и обяснява какво ще направят. Те.

Кои ТЕ? Парламентът и прочее каквото там се крие отзад. Зад ГЕРБ и ДПС. Другото име на задкулисието. Задкулисие, което, видимо не включва действащото правителство в момента, с изключение на някои министри.

Властта ще осигури; руската църква ще отвори; проблемите със зърнопроизводителите ще бъдат решени до обяд; безусловна подкрепа на МВР срещу протестиращите; промени в службите ще има като приключи войната и т. н. Така говори Пеевски пред телевизиите. Като началник на всички началници в държавата.

Неизменно попада във всички новини. Ако трябва ще сменим министъра, вика Пеевски пред камерите. Кой си ти, че ще сменяш министър, бе? Даже не си член на коалицията. Той е депутат и зам.-шеф на парламентарна група, но говори като премиер или по-скоро като шеф на премиера. И това обилно се излъчва по телевизиите.

Не е никак случайно. Някой е дал знак на обслужващите телевизии да го показват как се изказва по всички въпроси.

„Г-н Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент“ – това заяви Ахмен Доган преди дни. Това е резултатът от медийното лансиране на Пеевски. Лансират политик, попаднал за корупция в списъка Магнитски, което се смята за голям резил във всяка цивилизована държава. И не само – започват да го разследват, изолиран е отвсякъде. А най-вероятно Пеевски се лансира сам. Имат лостове, с които да управляват телевизиите. ТЕ.

Симптоматично е, че Пеевски нападна премиера Денков по най-популисткия начин, в стил Борисов. Прати го едва ли не лично да ходи да чисти сняг по пътищата. Борисов така осигуряваше лично пясък за пътищата за първата си министърка на строителството Лили Павлова. Такава е работата на един премиер. Всичко да заповядва, всичко да минава през него, да осигурява пясък, да пуска тока, да наказва, да уволнява, да проверява как закачат мантинелите по магистралите. Така го представят пред народа, наричан от Борисов материал.

Така Борисов зададе модела от един премиер да очакват да обикаля навсякъде по села и паланки и да говори всяка вечер по телевизията. Да напада грубиянски този и онзи. Да пуска дебелашки шеги. Да е нещо като „Шоуто на Рачков”.

Стилът и демагогията на Борисов твърдо е поета от Пеевски. Той демонстрира големи амбиции. Чак премиер няма да стане, но ТЕ очевидно са се самозабравили. Чувстват се сигурни, в мафиотски овладяната България. Но все пак са загубили връзка с реалността. Борисов е минало, Пеевски не е бъдещето.

Политиката в България се свежда до демагогия и лъжи. Това е стандартът, който зададе Борисов. Именно заради това бъдещето на България със или без него и Пеевски, не е никак светло.

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.