The Economist: Русия се опитва да се възползва от политическото разделение в Украйна

Президентът Зеленски и ген. Залужни. Снимка: официален сайт
Най-голяма тревога буди напрежението в отношенията между Зеленски и Залужни, което може да доведе до дестабилизация на Украйна

Украинците балансират между два все по-отдалечаващи се един от друг свята: между мрачната реалност на окопната война и по-интензивното политическо бойно поле в Киев. Когато Русия започна инвазията си през февруари 2022 г., политическото съперничество изпадна в хибернация. То се завърна, когато екзистенциалната заплаха за Украйна намаля по-късно същата година.

The Economist цитира депутата Ярослав Железняк, който казва пред изданието, че все още има „широко съгласие“ по основни въпроси на националната сигурност. Друг депутат от партията на президента Володимир Зеленски обаче твърди, че политическите боричкания вече са направили Украйна „нестабилна“. Грешки се допускат „от всички страни“. А опитите на президента да „централизира вземането на решения“ и да „потиска несъгласието“ имат обратен ефект.

„Появиха се пукнатини не само по политическа линия, но и, което е най-тревожно, между военното и политическото ръководство. Отношенията между президента Володимир Зеленски и неговия главнокомандващ Валерий Залужни се смятат за ужасни“, се казва в публикацията.

За първи път разногласията във възгледите им станаха известни миналото лято. Неотдавнашното откровено интервю на The Economist с генерала, в което той призна, че войната в Украйна е достигнала до задънена улица, извади конфликта наяве. Зеленски публично упрекна генерала за това, че е попаднал в заглавията на вестниците. По-късно в интервю украинският президент сякаш предупреди Залужни да се занимава с военните дела, а не с „политика“.

„Високопоставен правителствен източник предполага, че откритият конфликт в ръководството е „предвидим“ резултат от контраофанзивата, която „не протича според плановете“.Служителят казва, че Залужни може би е постъпил глупаво, като е противоречал на по-оптимистичната публична позиция на своя президент, но малцина в правителството биха могли да оспорят трезвите му заключения. Сега се търси кой е отговорен за провала“, се казва в статията.

„Политиците казват, че техните генерали са обучени при съветската власт изкопаеми. А генералите казват, че политиците им пречат. Победата има много родители, но никой не иска да бъде баща на безнадеждността“, обяснява неназован събеседник на изданието.

Друг фактор, който оказа влияние, е наказателното разследване на отбраната на Южна Украйна. Това беше единственият район, в който руските сили успяха да постигнат бърза и изключително важна победа през февруари и март 2022 г., създавайки нов сухопътен коридор към Крим в рамките на няколко седмици. Украинските дезертьори улесниха настъплението. Мостовете не бяха взривени, както би трябвало да бъде. Армията също беше зле подготвена.

„Съобщава се, че в момента Залужни е разглеждан само като свидетел в разследването, но това може да се промени в нещо по-сериозно. Съюзниците казват, че възможността за наказателни обвинения има за цел да го държи под контрол. Взаимодействието му с медиите може да се разглежда като застрахователна полица, предполага източник от генералния щаб“, пише The Economist.

Залужни не е заявявал политически амбиции, а малкото му стъпки на политическата сцена не могат да се нарекат умели. Това обаче не означава, че той не представлява заплаха за Зеленски. Президентът, който през 2019 г. все още беше комик, знае колко бързо украинското общество може да издига и да сваля своите лидери. Вътрешни допитвания, с които се запознаха журналистите от The Economist, показват, че президентът, някога възхваляван за ролята му в защитата на страната, е опетнен от корупционните скандали в неговото правителство и опасенията за това накъде върви страната.

Данните от средата на ноември сочат, че доверието в президента е спаднало до 32%, което е по-малко от половината на все още уважавания генерал Залужни (70%). Началникът на ГУР Кирил Буданов също има по-добри оценки от президента (45% му се доверяват).

Същото проучване показва, че Зеленски рискува да загуби президентските избори, ако някога се изправи лице в лице с главнокомандващия. Понастоящем 8 от всеки 10 украинци са против самата идея за провеждане на избори, които първоначално трябваше да се състоят през март следващата година. Президентът също изключи провеждането им, позовавайки се на военното положение. Но спадът в рейтинга му може да го убеди да промени решението си. Руската пропаганда несъмнено ще се възползва от факта, че изборите няма да се състоят.

Източници от украинското разузнаване съобщават, че Русия вече се опитва да се възползва от амбициите и напрежението. Говорителят на ГУР Андрий Черняк цитира данни, които сочат нови руски стратегии за различни групи от електората: една от тези стратегии е насочена към изграждане на подкрепа в самата Русия, друга – към подкопаване на доверието в Запада, а трета – към засилване на недоволството в Украйна. Има отделна дезинформационна кампания за украинските войници, каза той. Разпространяват се фалшиви видеоклипове, които показват как командири на различни нива насърчават подчинените си да се предадат.

„Русия не успява да постигне това, което ѝ е нужно, на бойното поле, но има истински успех тук“, казва Черняк.

Високопоставен украински правителствен източник предполага, че руската пропаганда е набрала скорост, защото има с какво да играе. Той признава, че има корупция. Управлението често е неефективно. Украйна не е подготвила адекватно икономиката си за война. Но Русия само ще спечели, ако украинският президент бъде принуден да подаде оставка.

„Някои от нашите политици не са много загрижени за руската заплаха и това ме ядосва. Те си мислят, че могат да се борят за власт, да унищожат Зеленски и това няма да има никакви последствия“, казва събеседникът на изданието.

Той допълни, че от началото на войната специалните служби ефективно са елиминирали повечето от лостовете за влияние на Русия и добави, че най-ефективните лостове сега не работят. Самите украинци сега са се превърнали в най-ефективния лост.

На фронтовата линия за Русия има сравнително добър период. Тя задоволява голяма част от нуждите си от жива сила чрез набиране на бедни руснаци и затворници. Един наскоро осъден канибал е помилван, за да се включи в боевете. От друга страна, Украйна се опитва да мобилизира големи групи от населението.

Темпото на мобилизация едва покрива естествените загуби на фронта. Но докато повечето от мобилизираните в началото на войната са знаели за какво се борят, малцина новобранци имат същата мотивация и става все по-трудно да се запълнят квотите за набиране на войници. Политическото напрежение едва ли ще подпомогне процеса.

Съмненията в страната и в чужбина относно посоката на войната започват да достигат и до войниците на фронтовата линия. Но изглежда, че те не са променили съществено поведението или духа си, поне засега.

„Хората под обстрел не се интересуват дали Залужни се е скарал със Зеленски или не“, казва един от командирите.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.