Почитан и отхвърлян, Хенри Кисинджър почина на 100

Хенри Кисинджър. Снимка: официален сайт

На 100-годишна възраст почина бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, една от най-почитаните, но и най-противоречивите фигури във външната политика на ХХ век

Кисинджър почина в сряда в дома си в Кънектикът, обвиняван за ескалацията на конфликта във Виетнам и почитан за това, че по време на Студената война се е стремил към сдържане на отношенията със Съветския съюз, се казва в съобщение на личния му уебсайт.

Кисинджър, еврейски бежанец, избягал от нацистка Германия през 1938 г., беше държавен секретар и съветник по националната сигурност на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

Геополитическият консултант и политически теоретик помага в преговорите за прекратяване на войната във Виетнам, за което получава противоречиво Нобелова награда за мир през 1973 г.

На 7 ноември 2002 г. Кисинджър е назначен от тогавашния президент Джордж Буш-младши за председател на Националната комисия за терористичните атаки срещу САЩ, известна като Комисията за 11 септември. Няколко седмици по-късно обаче той подава оставка, като посочва, че иска да избегне всякакви конфликти на интереси.

Роден като Хенри Алфред Кисингер на 27 май 1923 г. във Фюрт, Германия, Кисинджър емигрира в Съединените щати и се превръща във водеща фигура във външната политика по времето на няколко президенти.

През целия си живот Кисинджър е възхваляван за многобройните си дипломатически постижения, но по време на кариерата си предизвиква и спорове.

Най-вече Кисинджър е в основата на скандала „Уотъргейт“, тъй като се твърди, че той е подбудител на „водопроводчиците“ от Белия дом, които проникват с взлом в кабинета на психиатъра Даниел Елсбърг с надеждата да открият компрометиращи материали. Елсбърг е отговорен за изтичането на т.нар. „Документи на Пентагона“.

Кисинджър е една от най-поляризиращите фигури в американската външна политика в продължение на повече от 50 години. За своите противници той е „военен престъпник“, който нарежда тайни бомбардировки в Южна Азия по време на Виетнамската война. За поддръжниците му обаче той е един от най-умелите дипломати на XX век, който продължава да има пръст в американските външни работи и през 90-те си години.

Кисинджър е инициатор на споразумението за разведряване със Съветския съюз в критичен момент от Студената война, помага на Никсън да отвори Китай за дипломацията и е важен преговарящ по време на войната Йом Кипур в Израел през 1973 г. Заради тези си постижения той става известен като може би най-опитния и влиятелен глобален дипломат в света.

Но колкото и да е забележителна фигура в областта на външните работи, Нобеловата му награда за дипломация във Виетнам е може би преждевременна, тъй като войната продължава и след като той получава наградата, а Виетнам се срива, когато САЩ се изтеглят от страната.

Малко след смъртта му в сряда вечерта в социалните мрежи започнаха да се появяват реакции от цял свят. Бившият президент Джордж У. Буш заяви, че „Америка е загубила един от най-надеждните и отличителни гласове по въпросите на външните работи“ и каза, че „назначаването му [за държавен секретар] като бежанец говори толкова за американското величие“.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън похвали Кисинджър като „една от най-значимите фигури на ХХ век“.

„Кисинджър беше държавник, посветил живота си в служба на Съединените щати, и трябва да бъде запомнен с усилията си за гарантиране на световния мир и свободата в чужбина“, заяви Джонсън в изявление. „Изпращаме нашето уважение и молитви на семейството на Кисинджър, докато те полагат в покой една гигантска личност.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.