FT: Нахлуването на Русия в Украйна пренася войната на ново бойно поле

Агресията на Москва подчертава необходимостта правителствата и частните компании да си сътрудничат в областта на националната сигурност

От първата регистрирана битка през XV в. пр.н.е. при Мегидо, където войските на фараон Тутмос III побеждават разбунтувалите се ханаанци (тогава е създаден терминът „Армагедон“), нашият вид постоянно и депресиращо разширява пространството, в което хората се убиват един друг.

Древните египтяни са използвали колесници, за да побеждават враговете си по суша. По-късно обаче конфликтът се разпространява в морето, а в наши дни и във въздуха. В доктрината на НАТО вече се признават 5 сфери на война, които включват и космическото и киберпространството. Руската атака срещу Украйна обхвана всичките 5: от сухопътна инвазия до кибератаки срещу сателитната мрежа на Viasat.

„Но един военен коментатор твърди, че опитът на Украйна показва, че войната вече се разпростира в шеста сфера, в която се е превърнал частният сектор“, пише Financial Times.

Това, което със сигурност прави впечатление, е жизненоважната роля, която украинските стартъпи и големи американски технологични компании като Microsoft, Palantir и Starlink играят в противодействието на руската агресия. Независимо дали става въпрос за преустройство на граждански безпилотни самолети за хвърляне на бомби, защита на чувствителни правителствени данни в облак, използване на системи за машинно обучение за обработка на данни от бойното поле или осигуряване на сателитни комуникации за войските на фронтовата линия, компаниите от частния сектор играят централна роля в отбраната на Украйна.

Значението им е толкова голямо, че тези области на дейност вече трябва официално да се смятат за шеста област и да се вземат предвид „като част от военните проекти, планове, подготовки и действия, ако САЩ и техните съюзници искат да спечелят бъдещи конфликти“, подчертава експертът от Атлантическия съвет Франклин Крамер.

Той добавя, че войната в Украйна се е превърнала в „повратна точка в много отношения“. В същото време експертът подчертава необходимостта военните планиращи и частните компании да си сътрудничат още в началото на всеки конфликт и да намерят подходящи начини за заплащане на работата, свързана с националната сигурност. И двете страни са силно заинтересовани от защитата на критичната индустриална, енергийна и финансова инфраструктура, сателитните комуникации, информационните системи и подводните кабели – артериите на една модерна икономика, контролирана до голяма степен от частния бизнес. „Устойчивостта е изключително важна, а участието на частния сектор е необходимо, за да се осъществи“, обяснява Крамер.

Може да се постави въпросът дали частният сектор трябва да се разглежда като отделна област на военната дейност, при положение че той отдавна е проникнал във всички останали 5 сектора. Откакто съществува частният сектор, той играе централна роля в способността на националните държави да водят война. Много компании също биха били обезпокоени, ако бъдат смятани за част от военно-промишления комплекс на някоя държава. Лобитата за опазване на околната среда, социалното благосъстояние и корпоративното управление оказват натиск върху инвеститорите да се оттеглят от дружества, свързани с отбранителната промишленост. Служителите на някои технологични компании, включително Google, се разбунтуваха срещу участието си в някои военни проекти, като например проекта Maven на Пентагона.

„Съществува и опасност официалното включване на частни компании във военното планиране да накара потенциалните противници да ги възприемат като враждебни участници и да навреди на търговските им интереси. Миналата година Москва обяви Meta, която управлява Facebook, WhatsApp и Instagram, за „терористична и екстремистка“ организация, а този месец добави един от говорителите на компанията в списъка си с издирвани лица“, се казва в статията.

Въпреки тези опасения, за частния бизнес има убедителна логика да работи в по-тясно сътрудничество и да помага за реализирането на приоритетите на националната сигурност в рамките на НАТО. Войната в Украйна промени нагласите, особено в Европа. Изправена пред руския реваншизъм, отбраната отново се превърна в демократичен императив. Някога неутралната Финландия се присъедини към НАТО, а скоро това ще направи и Швеция. Докладът на Atomico, озаглавен „Състоянието на европейските технологии през 2023 г.“, публикуван тази седмица, показва, че основателите и инвеститорите в европейски стартъпи са по-загрижени за геополитическите рискове, отколкото за всякакви други въпроси.

За да задълбочи връзките си с частния бизнес, НАТО стартира „Европейски иновационен фонд“ на стойност 1 милиард евро, който да служи като „средство за комерсиализация“ на обещаващи граждански технологии за военни приложения. „Хората осъзнават, че ако не можеш да се защитиш, никой договор не струва нищо. Ако хората започнат да създават стартъпи в тази област, те могат да получат финансиране. Преди 4 години нямаше никакво желание или интерес към подобни неща“, казва Клаус Гомелс, ръководител на Фондацията на НАТО.

Променящото се естество на конфликтите в света, проникнат от цифрови технологии, означава, че дори човек да иска да стои далеч от фронтовата линия, тя все още може да достигне до всички. Много по-добре е да се подготвим за тази брутална реалност, отколкото да се оттеглим в по-удобния, но илюзорен свят на миналото.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.