Атанас Чобанов от BIRD: Ако смятате работата ни за важна, станете ни дарител

От сайта BIRD (БРРД) – Bureau for Investigative Reporting and Data – Бюро за разследващи репортажи и данни.

Аз съм разследващ журналист. Това значи робски труд, безсъние, заплахи, съдилища, ходиш с бронежилетка, семейството ти е на нокти, мутрите те следят, кафявите медии пишат всякакви глупости за теб, мейнстрийм медиите и институциите те игнорират…

Обаче всичко си струва, защото публикациите на BIRD осветяват брутални корупционни схеми в завладяната държава и често обръщат дневния ред на обществото. Ние сме малък екип, но постигаме много. Финансираме се от малки дарения на граждани. Истината е, че парите не стигат. Всеки от нас работи на втора работа.

За да може екипът ни да се фокусира изцяло в дейността на BIRD, сме изчислили, че ни трябват около 240 000 лв. годишно – за експертизи, заплати за разследващите журналисти, IT специалист за обработка на големите бази данни, транспорт, офис, режийни, разходи за сигурност, софтуер и др. Това прави приблизително 20 000 лв. на месец. В момента средно се издържаме с около 5000 лв. на месец.

Днес стартираме годишната ни дарителска кампания, с която да намерим останалите 15 000 лв. месечно, които ще ни дадат възможността да се фокусираме изцяло в BIRD и да разширим екипа ни, така че работата ни да има в пъти по-голям ефект. Ако считате работата ни за важна за българското общество, ще сме признателни да станете наш редовен месечен дарител. Това ни позволява да имаме предвидимост на приходите за месеци напред. В момента имаме 260 месечни дарителя, а ни трябват поне 1000. Няма значение дали с 10, 20 или 50 лв. – всяко дарение е от значение. Можете да ни подкрепите тук – https://bird.bg/donate/

Също така ще съм благодарен да оставите коментар и реакция на този пост и да го споделите на вашите стените, но без картинката с линка, за да достигне до повече хора.
Благодаря от сърце на всички, които ни подкрепят!

– –
От фейсбук-страницата на автора

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.