Защо IT-гигантите ни заобикалят като „Ролинг стоунс“ на турне

Майкрософт, Гугъл и Амазон едно след друго правят многомилиардни инвестиции в Гърция.

Да си припомним как ни плашеше Борисов – „Да не станем като в Гърция“. Още тогава му се смееха. И как наши брюкселски натегачи размахваха пръст на Гърция, че е непослушна и как така не изпълнява препоръките на Брюксел, на Германия.

Е, сега ние като отличници пред Брюксел, с финансова стабилност, как да си обясним защо технологични гиганти предпочитат Гърция пред България, в която има млади хора с квалификации и фирми с възможности в тази област? Очевидно нещо им пречи, някакви условия ги плашат.

Те не са в липсата на квалифицирани хора, а неблагоприятна среда. Утре могат да почнат да им пречат агенции и комисии, министерства, консултанти. Както например цялата мощ на комисията за защита на потребителите е впрегната да громи „Била“ и да й друсне глоба от 4 млн., защото някакво протеиново барче имало 1 грам протеин по-малко – цяло лято акции по веригата се мъчат да доказват това. Добре е да бъдат толкова бдителни за хранителните вериги, само че това е силно съмнителна акция. Вижте само мутрата на шефа на тази комисия, кадър на ГЕРБ.

Прокуратурата и съдът плашат всеки чужд инвеститор у нас. Още утре може да бъде осъден за плащания, за имоти, да му съсипят бизнеса. Пеевски е нагледен пример как се разсипва с помощта на прокуратурата.

Или онези китайци, които искаха да инвестират 1,5-2 млрд. долара в Равно поле, на които им зачислиха консултанта Саздов от Банкя, с 36 млн. евро договор. А още колко без договор? Кой знае колко такива консултанти има прикрепени към чуждите инвеститори.

Същевременно гигант като „Лукойл“ 15 години не плаща данък печалба и никой не го закача. И сега театрално са го подгонили, за да го препродават пак на прикрити руски фирми от Запад и да се приключи.

Такива мисли навяват IT-гигантите, които упорито ни заобикалят като „Ролинг стоунс“ на турне.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.