Нямало мафия според Миков. А кой купи МВР?

Новият министър на вътрешните работи Михаил Миков отрече, че в България има мафия и определи като „пресилен” този „етикет“. Имало проблеми с организираната престъпност, които не били само наши, ами на целия ЕС.

Озадачаващо изказване за един нов вътрешен министър. Вместо да покаже решителност и непримиримост, той започва с омаловажаване на проблема. С университетски уточнения на понятията. И върви по стъпките на своя предшественик Румен Петков и главния му секретар в МВР Валентин Петров, които доказваха няколко години, че у нас престъпността е по-ниска от Германия и Австрия…
Какво е мафия наистина и има ли тя почва у нас?

Според повечето определения, давани по света, понятието мафия означава организирана престъпна дейност, в която са включени по различен начин и държавни служители, съд, прокуратура, полиция, политици, представители на правителството. Мафията съществува чрез корумпиране на държавата и поддържа паралелно незаконен и законен бизнес.

Има ли такова нещо в България? Има ли подкупени прокурори и съдии? Как да се обяснят забатачените дела срещу т. нар. знакови фигури от подземния свят като Маргините и др.?

Има ли подкупени полицаи? Как да се обясни, че доскорошният главен секретар на МВР Валентин Петров е водил телефонни разговори с хора, следени за престъпна дейност и е дискутирал с тях някакви „проблеми“, които трябва да решават. А как да се обясни, че от кабинета на вътрешния министър Петков е изтичала информация към следени и подслушвани хора, с което те са се измъквали? Липсата на доказателства срещу най-големите бандити в държавата говори за много сериозно подкупена полиция на всички равнища. Това, че не е разкрито нито едно от над 150 убийства на саморазправа между престъпни групи също говори за много сериозно подкупване на следствие и полиция. А сред тази красива картина се оказва, че бившият шеф на националното следствие води дълги неформални разговори с хора, които се наблюдават от службите като двама от шефовете на търговията с наркотици в България. Бившият вътрешен министър също се среща с тях нещо да ги кандърдисва. Никой не казва какво.
И на това отгоре новият вътрешен министър вика: Няма мафия, пресилено е.

А първата му работа трябваше да бъде да попита – кой и как изнася информацията от МВР? Защо Петков се среща с такива персонажи? Кои са тия от винпром „Пещера“, записани на телефонни разговори и с какво се занимават? И т. н. Но очевидно в МВР няма да има борец срещу мафията, а политик, който да замазва положението.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.