Колко са жертвите във войната в Украйна досега?

В Киев след руски обстрел на 8 февруари 2024 г.

Войната в Украйна, наречена евфемистично от Кремъл „специализирана военна операция”, навлиза в третата си година към края на месеца

Какво постигна за две години Путин и на каква цена? Първоначалните цели на това пълномащабно нахлуване с войски в Украйна бяха описани като денацификация и демилитаризация. За да се изпълнят тези цели, очевидно войските на Русия трябваше да превземат Киев и да сложат марионетен режим начело. Вероятно да върнат бившия президент Янукович, отстранен с гласуване в парламента и избягал в Русия. Това не стана, както не стана и демилитаризацията. Сега Украйна е по-въоръжена и милитаризирана от преди.

Президентът Путин неотдавна отново заяви, че войната ще приключи само „когато постигнем целите си“.

Каква е цената? Колко са загиналите до момента, колко още ще загинат, кога ще има край?

Общият брой на загиналите и ранените във войната между Украйна и Русия наближава 500 000 души, съобщиха преди половин година официални представители на САЩ. Това число не може да се докаже, защото нито една от страните не публикува достоверни данни за загубите си, а оповестяват данни за загубите на противника. Но то съвпада с някои косвени данни от различни източници.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили публикува данни за руските загуби от началото на инвазията. Според последната му оценка, публикувана на 31 януари тази година,

Русия е загубила 379 610 военнослужещи (убити и ранени)

Последната информация по въпроса от руския министър на отбраната Сергей Шойгу е през септември 2022 г. Тя гласи, че има 6000 руски жертви.

Военните експерти изтъкват, че винаги нападащият дава повече жертви от отбраняващия се.

Привържениците на Путин у нас трескаво говорят за половин милион украински жертви, сякаш това е някакъв успех и победа. И поставят въпроса защо „укрите” не се предават да прекратят кръвопролитията, сами са си виновни.

Американското списание Newsweek се консултира с експерти и обобщава военни доклади и официални информации, за да установи, ако изобщо нещо може да бъде достоверно, броя на загиналите военни и цивилни след нахлуването на Русия през 2022 г.

Руската служба на Би Би Си, заедно с независимата медия Mediazona, съобщиха преди дни, че цивилните новобранци, които са се присъединили към руската армия от февруари 2022 г. насам, представляват почти половината от бойните загуби на Русия. Те често са изпращани в битка с остаряло оборудване, съобщават източниците.

Украинските оценки по принцип надвишават тези, предоставени от други правителства и мозъчни тръстове. Но техните данни за 379 хил. руски жертви до началото на 2024 г. не са много различни от данни на САЩ, споделени с пресата през декември 2023 г. Те бяха цитирани във вестниците „Уолстрийт джърнъл“ и „Ню Йорк таймс“.  Според разсекретена оценка на американското разузнаване, предоставена на Конгреса, от началото на инвазията досега са убити или ранени 315 000 души от руските войски. Това възлиза на 87% от предвоенните му сили.

Newsweek е задал въпроси на представители на Въоръжените сили на Украйна, Министерството на отбраната на Русия, Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, Агенцията за национална сигурност на САЩ и Съвета за национална сигурност на САЩ и др.

Йорис ван Бладел, експерт по руска военна и стратегическа култура и старши сътрудник в института „Егмонт“ в Брюксел, заявява пред Newsweek, че въз основа на проучванията му за руската страна в конфликта, има приблизително 320 000 жертви – една четвърт от тях са убити в боя, а останалите три четвърти са ранени в боя.

Това прави около 80 000 убити и 240 000 ранени, като в това число влизат и групи като „Вагнер“, ДНР и ЛНР, както и наемни войници имигранти. Бладел казва, че остава „по-съществен въпрос, който се върти около това как руските въоръжени сили се справят с тези, които са категоризирани като убити или изчезнали.” Някои от тях са оставени въобще без отчет, особено войниците от „Вагнер“. „А проблемите с лошото управление, като например доставянето на погрешните тела на семействата, повтарят моделите, наблюдавани в предишни конфликти, особено във войната в Афганистан“, каза Бладел.

„Още по-сериозна загриженост предизвиква управлението на случаите с ранените. То служи като показател за военната ефективност на Русия, измервайки способността за поддържане на бойни действия. Оценката на това колко от тях могат да се върнат на фронта, натоварването на медицинската логистика, въздейства върху решимостта на Русия да продължи да воюва и последващите ефекти върху гражданското общество.“

Марк Канчън, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ и старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, казва пред Newsweek, че е трудно да се проследят загубите, защото и двете страни имат стимул да крият информацията. Но той смята, че информацията, идваща от Украйна „е само донякъде надеждна, а от Русия е ненадеждна.“

Какви са загубите на Украйна?

По-рано този месец Русия изчисли, че Украйна е загубила 215 000 войници през 2023 г. Число, която не може да се докаже и не съответства на никакви разузнавателни данни от други държави.

„През изминалата година загубите на противника надхвърлиха 215 000 души и 28 000 единици оръжие“, съобщи военният минисътър Шойгу по време на конферентен разговор с ръководството на руските военни. Без да даде по-подробна разбивка на тези числа.

Украинската армия не е разкрила колко нейни войници са загинали, въпреки че се чуха призиви към правителството да направи това. В статия от януари във в. „Киев пост“ се съобщава, че лидерът на управляващата партия в Украйна Давид Арахамия, е поискал от президента Володимир Зеленски да направи това. Арахамия смята, че броят е „много по-малък“ от цифрата 100 000, която е широко разпространена в страната.

През декември Ройтерс съобщи, че усилията на украинска гражданска група да регистрира смъртните случаи в бойни и небойни действия са достигнали до потвърдено число от 24 500. „Очевидно е, че 24 500-те имена не са окончателният брой на загиналите, но по наша преценка те са не по-малко от 70 %“, заявяват авторите. Това означава, че реалният брой на загиналите (починалите) в бойни и небойни ситуации е повече от 30 000 души.“ Авторите твърдят, че ако съотношението между загиналите и ранените е 1:3, те смятат, че са били ранени до 100 000 войници.

През август 2023 г. неназовани американски служители споделят с репортери на „Ню Йорк Таймс“ оценки за убитите или ранените украинци. Като уточниха, че е трудно да се докажат числата, те заявиха, че данните са за близо 70 000 загинали украинци и 100 000 до 120 000 ранени.

През 2023 г. статия на Станфордския университет, основана на повече от 4600 доклада за военни и цивилни загуби, предостави доказателства, че макар Русия да е имала повече загуби на личен състав и вероятно да е претърпяла по-голямо съотношение между жертвите и пострадалите, и двете страни са надценили загубите на своя противник, а руските източници са подценили своите жертви.

Цивилни жертви

Съществуват по-надеждни данни за смъртните случаи и нараняванията на цивилното население.

Към 23 януари 2024 г. Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна е регистрирала 29 330 цивилни жертви в Украйна, от които 10 191 убити и 19 139 ранени след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г.
Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека обаче заяви, че се смята, че тези цифри са значително по-високи, като все още се очаква потвърждение на докладите „особено от определени места и от непосредствения период след 24 февруари 2022 г.“. Мариупол (Донецка област), Лисичанск, Попасна и Сивиеродонецк (Луганска област) – за там има твърдения за голям брой жертви сред цивилното население и щети на гражданската инфраструктура.

Макар че докладваните руски цивилни жертви са далеч по-малко, през август 2023 г. The Moscow Times съобщи, че след нахлуването на руска територия са убити 79 цивилни, повечето от които в Белгородската област, граничеща с Украйна, където са убити 48 души.

По сп. „Нюзуик” и др.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.