ISW: Какво излъга Путин пред Тъкър Карлсън

Путин пред Тъкър Карлсън. Снимка: видеокадър
Руският президент Владимир Путин използва интервюто си с американския телевизионен водещ Тъкър Карлсън, за да излага в продължение на два часа лъжливи тези за войната, историята, Украйна и украинците. В резултат на това той на практика доказа желанието си да унищожи Украйна

Това е темата на новия бюлетин на британския Институт за изследване на войната (ISW). Голяма част от него е посветена на анализа на двучасовото интервю на Тъкър Карлсън с Путин, което беше оповестено в нощта на 9 февруари.

Владимир Путин се опита да използва интервюто на Тъкър Карлсън, за да разпространи сред по-широка западна аудитория дългогодишната информационна операция на Кремъл, която лъжливо твърди, че Русия уж е заинтересована от прекратяване на войната в Украйна чрез преговори. В същото време по време на интервюто Путин по същество демонстрира, че Русия не се интересува от смислени или легитимни преговори и че той все още е решен да унищожи Украйна като държава, подчертават анализаторите на ISW.

Путин също така демонстрира враждебността си към Запада и фалшиво го обвини, че уж е принудил Русия да нападне Украйна. Той също така многократно подчертаваше, че Русия е отворена за преговори, за да представи фалшиво Русия като уж разумен световен играч, а „западните управляващи елити“ като основна пречка за преговорите. Освен това многократно повтори руския пропаганден наратив, че западни представители уж са принудили Украйна да се откаже от благоприятно за Русия споразумение по време на преговорите между Киев и Москва в Истанбул през март 2022 г.

ISW напомня, че по този начин Путин подкрепя един отдавнашен наратив: Кремъл редовно споменава Запада като единствената релевантна страна в преговорите с Украйна, опитвайки се да накара западните държави да признаят посланието на Москва, че Украйна няма статут на независима страна в процеса. Това е начинът, по който Русия се опитва да накара Запада да направи отстъпки от името на Украйна, които биха подкопали нейния суверенитет и биха разрушили териториалната ѝ цялост.

През последните седмици Путин и Кремъл засилиха тази реторика, което още веднъж показва желанието на Русия да преследва максималистични цели в Украйна, което би означавало пълна капитулация от страна на Украйна и Запада. Преговорната позиция на Путин не се е променила: той все още се стреми да унищожи Украйна и да използва прекратяването на огъня, за да подготви благоприятни условия за руската армия да започне нова, по-успешна война срещу Украйна.

Путин също така се опита да използва интервюто на Карлсон, за да окачестви абсурдно Русия като потърпевша страна, а не като инициатор на непровокираната инвазионна война на Русия срещу Украйна. Путин лъжливо твърдеше, че украинските „неонацисти“ уж са започнали войната в Украйна през 2014 г. и че пълномащабното нахлуване на Русия е предполагаем опит да се сложи край на тази война. Путин повтори заучената руска реторика, представяйки анексирането на Крим и намесата на Русия в Донбас през 2014 г. и пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г. като отбранителна кампания за „защита“ на руския народ и държава.

Тази дългосрочна информационна операция има за цел да замъгли очевидния факт (че именно Русия започна агресивна война срещу своя съсед), за да обърка спомените за това какво всъщност се е случило. Ревизионизмът на Путин има за цел също така да подсили дългогодишните разкази на Кремъл, които оправдават максималистичните му цели в Украйна.

В интервюто Путин продължава да се опитва да оправдае нахлуването на Русия в Украйна през 2014 г. и 2022 г. като отговор на Киев и Запада, за да подкрепи дългогодишните си призиви за смяна на украинската власт, както и за „демилитаризация“, „денацификация“ и „неутралитет“ на Украйна. По-конкретно, той изказа следните тези:

  • невярно твърди, че предполагаемият „преврат“ в Украйна през 2014 г., подкрепен от САЩ, е „принудил“ Русия да нахлуе в Крим и да започне военни действия в Донбас през 2014 г;
  • лъжливо твърдеше, че уж Украйна е започнала военна операция в Донбас от 2014 г. и че именно Киев не е спазил споразуменията от Минск, които самият Путин окончателно е нарушил през февруари 2022 г;
  • обвини НАТО, че се възползва от Украйна, за да изгради уж военни бази в Украйна под прикритието на украински военни учения.

В Украйна нямаше и няма военни бази на НАТО, напомня ISW: тези разкази имат за цел да подсилят дългогодишните призиви на Путин за „демилитаризация“ на Украйна, за да лиши Украйна от средства за самозащита и да позволи на Русия да налага волята си в Украйна със сила, когато Кремъл пожелае. Той повтори, че една от военните цели на Русия е да „денацифицира“ Украйна, което този път определи като „забрана на всички неонацистки движения“ в Украйна и „елиминиране“ на хората, които подкрепят нацистката идеология.

Путин изрично посочи украинския президент Володимир Зеленски като предполагаем поддръжник на нацистката идеология, което е още едно доказателство, че призивите на Путин за „денацификация“ на Украйна всъщност са искания за отстраняване на сегашното легитимно украинско правителство, за да бъде заменено с приемливо за Кремъл, както отдавна оценява ISW.

Той продължи да призовава за „неутралитет“ на Украйна и заяви, че Русия не може да се довери на никакви изявления на НАТО, че Алиансът засега не допуска Украйна до членство. Путин продължи да твърди, че Букурещката декларация на НАТО от 2008 г., която обещава на Украйна и Грузия път към членство, но не предприема никакви конкретни стъпки за отваряне на такъв път, уж нарушава Декларацията за независимост на Украйна от 1991 г., която обявява, че Украйна е неутрална държава.

В Будапещенския меморандум от 1994 г. обаче Руската федерация се ангажира да „зачита независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна“, които включват Крим и Донбас, в замяна на отказа на Украйна от ядрените оръжия на Съветския съюз, които се намират на нейна територия. Меморандумът от Будапеща гарантира на Украйна всички суверенни права, включително правото на Украйна сама да избира външната си политика, припомня МВнР, но Русия го наруши.

В разговора си с Тъкър Карлсън той продължи да пропагандира псевдоистория, опитвайки се да отрече украинската държавност и националност. Путин твърдеше, че украинците по принцип не съществуват като нация и че уж украинците всъщност са руснаци, които са били преопределени като украинци от различни политически фигури, за да се подкопае способността на Русия да контролира границите си с други държави от Източна и Централна Европа.

За тази цел Путин на практика пренаписва вековна история в своята „лекция“ пред Тъкър Карлсън, заявява ISW. Анализаторите припомнят, че Путин редовно отрича украинския суверенитет, държавност и идентичност, за да представи пълномащабното нахлуване на Русия като опит за възвръщане на исторически руски земи за Русия и като хуманитарно усилие за защита на етническите руснаци и рускоговорящите, които Русия нарича „сънародници в чужбина“. Путин също така редовно и умишлено злоупотребява с определението за „етнически руснак“, за да включи погрешно украинците в това понятие и да популяризира по-широката концепция за „руски свят“.

В същото време никакво пренаписване на историята от страна на Путин не оправдава нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва ISW. Границите на всяка държава в света са се променяли с течение на времето. Международното право, което според Путин Русия уж се стреми да спазва, изисква от всички държави да признават суверенните права на всички държави на собствената им територия, признати от други суверенни държави.

Руската федерация два пъти изрично е признавала суверенитета на Украйна върху настоящите ѝ международни граници – през 1991 г. и 1994 г. Аргументът на Путин за „правото“ на Русия да промени границите на Украйна по свой вкус и със сила е де факто „покана“ към всички силни държави, които имат исторически претенции, да нападат и завземат земите на съседите си, които искат, напомнят анализаторите.

Путин също така повтори своя квазиреалистичен мироглед, който определя отслабването на Запада и разпускането на НАТО като предпоставки за ръководения от Русия „многополюсен свят“, който диктаторът се стреми да създаде. Путин последователно разглежда разширяването и съществуването на НАТО като заплаха за Русия и за всеки бъдещ световен ред, ръководен от Русия и Китай. Диктаторът заяви, че „световната общност се развива по свои вътрешни закони“, които според него не са се променяли през цялата история.

По този начин Путин изрично сравни настоящия световен ред, ръководен от Запада, с Монголската и Римската империя, които представи като примери за хегемони, които в крайна сметка са били завладени от други развиващи се държави. „Някои народи и държави се издигаха, размножаваха се, укрепваха, след което слизаха от международната сцена в качеството, в което бяха свикнали. Вероятно не е необходимо да давам тези примери: като се започне със същите завоеватели, с Чингис хан, след това със Златната орда и се стигне до великата Римска империя. В историята на човечеството, изглежда, не е имало нищо друго като великата Римска империя“, подчерта Путин.  Той заяви, че макар на Римската империя да са ѝ били необходими няколкостотин години, за да рухне, сегашните процеси на промяна са по-бързи.

ISW отбелязва, че Путин все по-често съзнателно се позовава на широката, неясна и псевдореалистична концепция за руския суверенитет, за да нормализира завоевателните си войни и да оправдае руските цели за налагане на волята на Путин в Украйна и извън нея. Путин отдавна отправя искания към НАТО да превърне Алианса в структура, която не може да устои на бъдеща руска военна агресия – било то под формата на завоевателни кампании или руски опити за установяване на контрол над държави, които според Кремъл са в сферата на влияние на Москва, отбелязва ISW.

Тъкър Карлсън не попита диктатора за руските военни престъпления в Украйна, като например руските зверства в Буча или разрушаването на Мариупол.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.