Двувластие или – какво очаква Русия?

Радио „Свобода“

Колаж: ннм.ру

Владимир Путин проведе последната си среща с членовете на правителството като президент на Русия. Благодари им за съвместната работа. На 8 май, както се очаква, самият Путин ще оглави правителството. Срокът на пълномощията на Путин като държавен глава изтича един ден по-рано. Политическите експерти и журналистите гадаят каква ще бъде конфигурацията на новия министерски кабинет и се опитват да отговорят на въпроса как ще бъде разпределена властта между новия президент Дмитрий Медведев и Владимир Путин, между Кремъл и Белия дом. Още един повод за размишления даде публикацията в изданието „Газета“, в която фактически се съобщава новият състав на правителството. В частност се твърди, че сегашният премиер Виктор Зубков ще изпълнява в новото правителство функциите на вицепремиер, ще продължат работата си в кабинета на министрите и по-голямата част от сегашните участници в него, а броят на вицепремиерите според публикацията ще нарасне до 11 души. Кремълската администрация опроверга информацията, разпространена от този вестник, но експертите и политолозите смятат, че почти всичко в нея е точно.

Директорът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин смята, че, въпреки уверенията на Владимир Путин и Дмитрий Медведев, в Русия възникват два центъра на власт:

– Владимир Путин няма пълно доверие в младия Медведев, макар да казваше, че му се доверява изцяло, и затова възнамерява да го подпомага в близко бъдеще. Разбира се, такава ситуация не не може да продължи дълго, но най-вероятно Владимир Путин наистина смята да остане ключов елемент в стратегическото планиране на политическото и икономическото развитие на Русия. Партията на третия мандат в известен смисъл взе реванш. Защото, както е известно, тя настояваше Владимир Путин да отиде към трети мандат като заобиколи Конституцията на Руската федерация, но това не стана. Тогава партията на третия мандат подходи от другата страна. Тя реши да превърне президента в номинална фигура и тръгна към създаване на парламентарна република в Русия.
В най-близко време ще бъде извършено много сериозно преразпределение на пълномощията между апарата на президента и кабинета на министрите. В правителството действително ще се съсредоточи пълната икономическа и отчасти политическата власт, а с тази цел ще бъде създаден нещо като президиум на правителството, в чийто състав ще влязат вицепремиерите. Скамейката на вицепремиерите ще бъде разширена значително, но едва ли до 11, а по-скоро до 10 души. Традиционно действащите вицепремиери ще си останат в рамките на своите пълномощия. Алексей Кудрин ще продължи да отговаря за финансите, Александър Жуков както досега ще се занимава с олимпийското строителство, а Сергей Наришкин ще загуби ръководството на апарата на правителството и ще се съсредоточи върху икономическите проекти в бившите съветски републики. Голяма е вероятността Виктор Зубков също да запази своето място в кабинета на министрите, само статутът му ще бъде понижен до първи вицепремиер и ще му бъдат възложени контролни функции…
Основната идея е максимално да бъде разтоварен премиер-министърът, да бъде освободен от рутинните задължения, за да може той да се съсредоточи върху запазването на своята политическа тежест.
От друга страна, в администрацията на президента се тръгва от схващането, че Дмитрий Медведев не може да се справи сам, тъй като при Владимир Путин са се оформили твърде силни групи за влияние. За да го подпомогне донякъде, Владимир Путин действително ще осъществява в определена степени поддръжка.
Твърде интересни са кадровите перспективи на хората, издигнати навремето от Владимир Путин, на които се опира в дейността си през последните 8 години. Такъв несъмнено е Владислав Сурков. Ще запази ли той поста си на заместник ръководител на администрацията или ще възглави тази администрация, ще зависи от това, колко сериозни разногласия между Дмитрий Медведев и Владимир Путин ще възникнат в бъдеще, а такива разногласия несъмнено ще има, и колко здрави са отношенията между бившия лидер на групата и един от членовете на групата. Ако Дмитрий Медведев обяви война на Владимир Путин, тогава Владислав Сурков на поста ръководител на администрацията действително ще бъде извънредно ефективен. По същество, до 7-8 май цялата политическа система на Русия е блокирана.

– А может ли Дмитрий Медведев въобще да не предложи Владимир Путин на Държавната дума за министър-председател?

– Такова развитие на събитията ще бъде пряко оскърбление на бившия президент на Руската федерация, а сега Дмитрий Медведев е поставен в условия, в които просто не може да промени в такъв смисъл своето кадрово решение, не е в състояние да го направи без да обяви открита война на партията на третия мандат.

– Ще успее ли Путин да преподчини на себе си губернаторите?

– Безусловно – да. Путин създаде две вертикали, алтернативни вертикали за управление на регионите по партийна линия – чрез „Единна Русия“, и по линия на изпълнителната власт – чрез Министерството на регионалното развитие. По всичко изглежда, че Дмитрий Медведев не възнамерява да отстъпи този прерогатив на Владимир Путин и тук има определено поле за конфликти в бъдеще.

Директорът на Института по проблемите на глобализацията Михаил Делягин констатира: „Намеренията на президента Путин не са да стане председател на правителстваото на Путин, а да стане председателя Путин, без излишната дума „правителство“:

– Председателят Путин, естествено, ще концентрира в ръцете си цялата пълнота на властта, освен някои церемониални функции, а другарят Медведев на първо време ще разполага примерно с толкова пълномощия, колкото и принцеса Ана от филма „Римска ваканция“. Естествено, че с времето Медведев ще започне да си придърпва пълномощия, ще започне нещо да прави, да си ги връща и т. н. Но в действителност на първо време Путин ще отнесе властта със себе си в Белия дом.

Новите министри и вицепремиери едва ли ще могат да общуват пряко с Медведев, както беше по времето на Путин. Трябва също да се вземе предвид, че, доколкото мога да предвидя ситуацията, да реконструирам ситуацията, хода на мислите на Путин, такова количество вицепремиери е нужно, за да им се прехвърлят цялата отговорност и всички пълномощия за управление. Т. е. Путин като премиер ще се освободи от оперативните функции и от всекидневната работа, с нея ще се занимават вицепремиерите. Мисля, че това ще прибави несъгласуваност, ще намали ефективността, но за сметка на това ще освободи на председателя време за занимания, както той се изрази, със стратегията на идеологията.

– Може ли да се стигне до пряка конфронтация?

– Скритата конфронтация може да се очаква есента, пряката конфронтация ще бъде по-късно, ако на Путин не му достигнат инстинктите, за да осъзнае промяната в баланса на силите. Булдозите няма да се покажат изпод килима.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.