ГДБОП били изловили 115 престъпни групи за година. Кога ще разтурят тази бутафорна антимафия?

Антимафиотите се похвалиха, че изловили 115 организирани престъпни групи през 2023 година. В съобщението на МВР се казва, че Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е „установила, документирала и неутрализирала 115 организирани престъпни групи“. Това било ръст от 37% в сравнение с 2022 г.

Брей! Те тия преборили престъпността в България, бе!

И къде са тия 115 ОПГ-та, че не разбрахме? В затвора? Коя афера разкриха и вкараха в съда? Или те са си написали отчети за някакви ОПГ-та, ама само те си ги наричат ОПГ-та. Не са и стигали до съд.

Голяма част от ОПГ-тата били „по линия“ киберпрестъпност, наркотици, „Трансгранична организирана престъпност“ и други в областта на митническо, данъчно и осигурително законодателство. Абе, всичко са разковали храбрите антимафиоти.

Сигурно и аферата с „Нексо“ са писали там, дето вдигаха врява и търсеха сървърите в софийския им офис. И всичко приключи както с други шумотевици – няма престъпление.

Същите антимафиоти обявиха за престъпна група Николай Банев, съпругата му и майка й. Де що има нарочен олигарх, вкарват в престъпна група цялата фамилия. И се отчитат с успехи.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изрази задоволство от резултатите, постигнати от ГДБОП, пише пресцентърът на МВР. Той е бивш шеф на службата, гордее се с нея.

Както става ясно тия дни, тази служба е пробита бъчва, от която изтича информация именно към организирани престъпни групи. Но иначе са силни в отчетите.

Единственото спасение е бутафорната ГДБОП да се разформирова и създаде наново, с нови хора. Както и смешната ДАНС.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.