Какво постигна Путин и какво не след две години война?

Карта на Украйна на втората година от началото на войната. С червено е завзетата от Русия територия, стрелките показват сраженията за Авдеевка. Най-отдолу е завзетият през 2014 г. Крим.

Преди две години руската армия нахлу в Украйна, въпреки че Путин и говорителите на Кремъл отричаха, че ще нападнат. Войната продължава и краят не се вижда. Путин неведнъж е казвал, че „специализираната военна операция”, както я нарича, ще приключи, когато постигнат целите. Да припомним какви са те, представяни от официални позиции на Кремъл и руската пропаганда:

Денацификация на Украйна.

Демилитаризация.

Неутралитет на Украйна – възпиране на разширяването на НАТО към Русия.

Какво постигнаха досега:

Денацификацията не успя. По принцип е невъзможно, защото няма нацистки режим в Украйна. Ако е да свалят властта в Киев, също не успяха. Денацификацията е пропаганден блъф, предназначен да маскира завоевателна война.

Демилитаризацията не успя. Русия постигна точно обратното – Украйна е многократно по-въоръжена, снабдяват я с най-модерни оръжия, тя самата произвежда нови модели дронове. С морските си дронове потопи 20% от руския черноморски флот.

Разширяването на НАТО не беше спряно, а напротив. Традиционно неутрални страни като Финландия и Швеция влязоха в НАТО, уплашени от руския агресор. Украйна е кандидат и населението й вече много по-широко подкрепя членството в НАТО. Европейските страни отпуснаха по-големи военни бюджети, развиват нови мощности за военна техника и муниции.

Но имаше и необявени официално цели на нахлуването в Украйна.

 

Кремъл се надяваше да превземе Киев за няколко дни

 

Това се видя и по военните колони, които достигнаха покрайнините на украинската столица и после тръгнаха обратно. Не само заради военния отговор на украинските сили, а и поради това, че са се излъгали от собствената си пропаганда – как щели да ги посрещат като освободители.

 

Целта е била като превземат Киев да монтират обратно избягалия през 2014 г. президент Янукович, или да проведат избори като в Крим и да наложат послушен режим. Че това са били намеренията личи и по пропагандните съобщения на Кремъл от началото на войната как бързо ще приключат. У нас, например в предаването на Волгин по БНР на втория ден от нападението, гостът Валентин Вацев обяви, че до дни ще падне Киев, идва нов световен ред и т. н. Което дава основания да ги смятат за руски проксита.

Целта да превземат Киев и да сменят режима също се провали. И в перспектива няма как да бъде постигната.

 

Това, което постигна Путин,

 

е да завземе 20% от територията на Украйна и да установи границите по реката Днепър, да превземе най-голямата АЕЦ в Европа, да разруши инфраструктура по цялата територия на Украйна – електростанции, гари, пристанища, заводи и др. Да бомбардира жилищни квартали и граждански цели, за да всява страх и да принуди хората да се изселват. В завзетите територии тормозят и прогонват онези, които се смятат за украинци. Тепърва ще се разбира какви убийства и престъпления се вършат там.

Какво повече може да постигне Путин?

До момента жертвите общо за двете страни се изчисляват на над 500 хил. души. Колко още жертви, за да победи Путин и какво точно ще е победа за него?

Нито един съветски лидер от времето на СССР, след Сталин, не е бил такъв авантюрист и агресор, какъвто е Путин. Някогашните старци от Политбюро бяха консервативни и предвидими, не заплашваха с ядрена война и нападения, като сегашните в Кремъл. А е имало и по-лоши времена през 20-и век. Сега Русия има друг авторитет в света – на опасна и терористична държава, Путин се дискредитира като параноичен диктатор, който избива политическите си противници и неговите служби вършат убийства и по света (последно – убитият в Испания летец, избягал от фронта и скрит под чужда самоличност).

Путин успя да сталинизира отново руското общество. Там по селата слагат табла със загиналите на фронта като герои. Като навремето за Сталин, сега: За родину, за Путина!

След като руската армия не успя в Украйна,

 

сега надеждите за победа се възлагат на Тръмп

 

Нека се опитаме да си го представим – идва Тръмп, спира военната помощ за Украйна, Путин си взима още територия от Украйна, минира границите и заживяват в мир и благоденствие. ЕС премахва санкциите, Германия пак пуска Северните потоци, Франция хвали Путин, той доволен си стиска ръката с европейските лидери, и т. н.

Няма никакви изгледи това да стане. Санкциите няма да паднат, докато Русия не се изтегли и плати репарации за разрушенията. Докато не бъде възстановено международното право – границите на Украйна, за които Русия е подписала договори, последният от самия Путин през 2004 г.

Западна Европа трайно си ориентира икономиките да работят без руски горива, войната даде тласък на нови технологии и източници на енергии. Когато войната някой ден спре, нищо няма да е както преди.

И очакванията за Тръмп са химера. Предишния път като спечели изборите, имаше надежди за подобряване на отношенията между САЩ и Русия, но това не стана. Само се каниха взаимно на посещения в Москва и Вашингтон, но така и не се случи. Само кратка среща на международни форуми.

И сега дали ще спечели Тръмп или Байдън, или някой по-млад – нищо няма да се промени.

Не се очаква розово путинистко бъдеще. Нов световен ред, на който той да е господар – както си го представят путинистите.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.