Испания: Убийството на руски пилот буди въпроси за връзки на сепаратистите с ГРУ

Криминалисти на мястото на убийството на Кузминов. Снимка: видеокадър
Испанските разузнавателни служби смятат, че убийството на 28-годишния Максим Кузминов, който дезертира в Украйна от руските военновъздушни сили през август миналата година, е извършено по заповед на Москва

„Странно е“, казва британецът на паркинга. „Още на следващия ден нямаше полицейски кордон, нито следи от някакво убийство. Можеше просто да влезеш, да се качиш в колата си и да си тръгнеш. Сякаш са видели, че не е убит испанец, и са продължили нататък“, пише в. „Таймс“ в кореспонденция.

Първоначално полицията смята, че смъртта може да е свързана с „разчистване на сметки“ между наркотрафиканти. Кузминов е имал фалшиви документи за самоличност, според които е 33-годишен украинец. Именно украинските власти предполагат, че това е Кузминов, което е потвърдено от испанската полиция след изследване на пръстовите отпечатъци.

Испанските разузнавателни служби смятат, че убийството е извършено пряко по нареждане на Москва. Ръководеното от социалистите правителство на Педро Санчес е подложено на все повече критики заради мълчанието си по повод смъртта. Испания „трябва да даде решителен отговор на Москва“, заявява в редакционна статия, публикувана в петък, близкият до Санчес вестник „Ел Паис“.

Убийството хвърля тъмен облак върху слънчевия курорт, където Кузминов е живял в апартамент сред спретнатите редици палми и общински цветни лехи, само на крачка от морето.

Рубен, пазачът на комплекса на Кузминов – Ресиденсиал Кала Алта, го описва като „немногословен“. Той се пита защо руснакът се е нанесъл в блока, половината от чиито жители са руснаци, украинци или българи. „Дали се е криел сред собствените си хора, това ли е бил планът му? Не знам“, казва той.

80-годишен испанец намира тялото на Кузминов на рампата на паркинга. „Той ме извика, каза, че някой е прегазен, и аз видях тялото да лежи там, очите му бяха отворени, явно беше мъртъв“, казва Рубен. „Излязох навън, тъй като там няма мобилен обхват, за да се обадя на службите за спешна помощ. Служителите на бърза помощ разрязаха ризата му и видяхме дупки от куршуми в сърцето, отстрани и в стомаха. Беше шокиращо. Не се чуха изстрели, така че сигурно са използвали заглушители“.

Пазачът показва на „Таймс“ колко лесно е да се получи достъп до комплекса от три блока, като обяснява как обитателите често оставят главната врата отворена и подпряна с камък, за да могат да внасят провизии от магазините.

„Има чужденци, които влизат и излизат по цял ден“, казва той. „Лесно биха могли да извършват наблюдение и след това да се скрият на паркинга в деня на убийството. След убийството са си тръгнали, според някои с бяла кола“.

Според един съсед Кузминов е живял на последния етаж на блок 3. Очевидно той е поканил приятелката си от Русия на гости и е ремонтирал апартамента си, подготвяйки се за нейното пристигане. Служители на украинското разузнаване смятат, че контактът му с приятелката му може да е довел до разкриване на местонахождението му пред Москва.

В публикации в испанската преса се твърди, че Кузминов е водил безразборен живот, като е използвал проститутки и наркотици. Местните жители обаче твърдят, че той се е държал настрана от кафенета и супермаркет, използвани предимно от руснаци, и не си е позволявал да се изтъква.

Срещу комплекса, в едно кафене, местен полицейски служител, който не е на служба, казва: „Това е спокойно място, където руснаци и украинци се събират в едни и същи барове и ресторанти без никакви конфликти. Това убийство е изключително събитие.“ Той добавя, че разследването, което се води от полицейските сили на Гуардия Сивил, е съсредоточено върху записите от камерите за видеонаблюдение в района.

Испанските официални лица твърдят, че Украйна не е информирала Мадрид за присъствието на Кузминов в Испания и че той не се е ползвал с държавна закрила. Остава въпросът защо е избрал да се установи в Аликанте, където има голямо руско емигрантско население.

Москва на практика го осъжда на смърт, след като той дезертира в Украйна, която му отпуска 500 000 долара и защита за семейството му. „Този предател и престъпник се превърна в морален труп в момента, в който планираше своето мръсно и ужасно престъпление“, заявява директорът на руската разузнавателна служба СВР Сергей Наришкин, запитан за Кузминов във вторник.

В Аликанте живеят 17 000 руснаци, които са най-голямата общност в Испания. Около 800 от тях живеят във Виляхойоса, заедно с 1200 украинци. „В общността има силно присъствие на мафията, много от които са свързани с Путин“, каза Мира Милошевич-Юаристи, анализатор по въпросите на Русия за Кралския институт „Елкано“. „Не можем да изключим, че това е било инициатива от страна на такива банди, които се смятат за патриоти.“

Връзките на Москва със сепаратистите в Каталуния са подложени на проверка, след като бе съобщено, че през последните години поне седем руски шпиони са пътували до испанската област.

Според съобщенията някои от агентите от ГРУ, военното разузнаване, са пътували до Барселона в ключови моменти от кампанията на каталунските сепаратисти за независимост. Този месец Европейският парламент гласува в подкрепа на искането Мадрид да разследва връзките между Русия и каталунските сепаратисти.

Мануел Торес, политически анализатор от Кралския институт „Елкано“, заяви, че нежеланието на премиера Санчес да осъди убийството на испанска земя може да се дължи на необходимостта каталунските сепаратистки партии да подкрепят неговото правителство на малцинството.

Тяхната подкрепа позволи на Санчес да запази властта след неубедителните парламентарни избори през юли. В замяна на това той обеща да приеме силно противоречив закон за амнистия на участниците в неуспешния незаконен опит за независимост през 2017 г.

„Руската намеса е неудобен въпрос за сегашното правителство и е една от основните пречки, които досега пречеха на закона за амнистията да има успех“, каза Торес. „Говоренето за враждебните действия на Русия на испанска територия прави още по-трудно за правителството да включи в този закон престъпленията, извършени от каталунските политици, подкрепящи независимостта, които влязоха в контакт с Кремъл.“

В Ла Кала де Вилахойоса убийството оказва по-непосредствен ефект. „Жителите все още се страхуват да слязат на паркинга“, казва Рубен. С изключение на Ник Холман, пенсиониран полицай, родом от Кент, който е отседнал в комплекса. „Паркингът си е паркинг, нали така“, казва той.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.