Путин: Най-дългото и несъдържателно слово от почти четвърт век

Снимка: от тв екрана
Руският президент отправи днес годишното си обращение към Федералното събрание

В него на практика няма нито една ярка и политически значима теза, която да си струва да бъде цитирана и сериозно анализирана. Ето защо дори руската общественост коментира не толкова съдържанието на тази реч, колкото нейната форма – най-дългото послание (повече от два часа), 80 пъти аплодисменти и отсъствието на Кадиров, посочва украинският политолог Володимир Фесенко пред „New Voice“.

Това напомня за съветските мемета: „дълги празни речи“, „дълги продължителни аплодисменти“. Само че вместо фъфлещия Брежнев, беше кашлящият Путин. Тогава имаше речи на генералния секретар на конгресите на КПСС, а сега има кашлящо послание на некоронования „Владетел“ (цитирам един от руските коментатори) формално към Федералното събрание на Руската федерация, а всъщност – към кремълските царедворци. Путин намеква и за ново „дворянство“ – участниците в СВО, на които се обещават различни „привилегии“ и кадрово израстване. В залата, където са събрани слушателите на посланието, има все повече униформи.

Двете основни теми на това послание са войната (т.нар. „СВО“) и предизборните обещания за 2030 г. (това е датата на следващите президентски избори в Руската федерация). Ако премахнем всички словесни дрънкулки от посланието на Путин, основното му предизборно обещание е войната. СВО „без край и без граници“.

Но успоредно с това бяха изказани и предизборни обещания към различни социални групи, както и цяла плеяда от „национални проекти“. Ако се съди по киселите физиономии на Набиулина (шеф на руската централна банка) и Силуанов (руския финансов министър), те нямат пари за всичко това (едва ли им стигат за войната). Но както казваше бившият руски президент Дмитрий Медведев: „Пари няма, но вие се дръжте“.

Путин намеква и за ново “дворянство“

Не може да не се реагира и на обявения от Путин нов национален проект „Дълъг и активен живот“. Като се има предвид комбинацията от война и предизборни обещания, този национален проект по-правилно би могъл да се нарече „Кратък, но много активен живот в СВО“.

Отново имаше заплахи към Запада и в същото време призив към американците да бъдат готови за преговори по стратегически въпроси. Но всичко това вече се е случвало, и то дори в по-конкретна форма, а не толкова абстрактна, колкото е сега.

Но с какво удоволствие Путин изричаше имената на руските ракети. Възрастното момче Вова си играе на ракети като на войници. Само че неговите „военни игри“ убиват хора, а войните са истински, а не войни с играчки.

Доналд Туск: Приемете сериозно заплахите на Путин

Полският премиер Доналд Туск призова да се приемат сериозно заплахите на Путин, които той отправи в обръщението си към Федералното събрание, съобщава Onet.pl.

Той не се съмнява, че думите на Путин, че Русия се въоръжава и поставя икономиката си на военни релси, са истина.

„Не само агресивната реторика, но и обявените от Путин решения за увеличаване на самодостатъчността на Русия, поставяне на икономиката във военен режим и модернизиране на армията – всичко това трябва да се приема абсолютно сериозно“, заяви Туск.

Според него Европа трябва да разбере, че „надпреварата във въоръжаването“, която Русия налага на света, задължава западните държави да се подготвят военно за потенциални заплахи.

Полският премиер добави, че Европейският съюз трябва да вземе решения, които да балансират военния потенциал на Русия и да направят Европа по-добре подготвена за „лоши сценарии“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.