Пак жълт картон от ЕС или защо българите са като руснаците по нехайство към екологията

Европейската комисия показа на София жълт картон в областта на екологията. Брюксел започва наказателни процедури заради неправилното прилагане на директивата за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и заради липсата на комплексни разрешителни за индустрията.
У нас някак никой не се трогва от екология. Тук е по-важна целесъобразността. Някакви висши цели – работни места, развитие на икономиката. Да не предизвикваме недоволство сред хората, които искат да секат, строят и осерат в националните паркове и защитените територии.
Неотдавна изследване на “Галъп интернешънъл” в 57 държави показа, че българите са сред нациите, които най-малко се трогват от проблемите на природата и глобалното затопляне. 36% от анкетираните у нас казват, че не правят нищичко за опазване на природата. По-голям е делът само в Русия, където непукистите са 40%. 21% у нас казват, че изхвърлят разделно или че се стараят да правят по-малко отпадък. 38% пестят ток, а 24% – вода. Само 9 на сто пътуват с градския транспорт, за да щадят въздуха. В Северна Америка средно едва 4% от населението не прави нищо за опазване на природата, а в Западна Европа – 5%. Източна и Централна Европа изостават в това отношение – там средният процент на екотемерутите е 34%.
В Западна Европа 85% от всички анкетирани прилагат някакви мерки за опазване на природата.
Излиза, че в страните на лошия капитализъм у хората има повече загриженост за природата и екологията. А в бившите соцстрани социалистическото възпитание не е изградило никакво екологично отношение. И в България, като най-верен сателит на СССР в миналото, екологическите безобразия са най-големи.
Сталинисткият период на България създаде хора, на които държавата им дава евтин ток, парно, без никаква енергийна ефективност, плюс фалшиво самочувствие на хора, които строят, побеждават природата, имат си Първа атомна, заводи, язовири. Важното са целите, успехите, а колко енергия се харчи, колко отпадък се хвърля, къде се строи – това са второстепенни неща.
Сегашната алчност да се строи, съчетана с манталитета от социализма, ще опустоши природата в България. На морето опустошението вече е видно – не остава нито едно кътче, което да не е заграбено, вече застроено или планирано за строителство. Също за разлика от капитализма, където има строги ограничения за строителство по крайбрежната ивица.
Надеждата е, че наказателните мерки на ЕС ще опазят природата в България и ще ликвидират наследството от комунизма.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.