Еврото, Нотариуса и покровителите им Цацата, Каскета, Братиньо, Банкята, Вайбъра

Петър Петров-Еврото и Борислав Сарафов в „8-те джуджета“. Отношенията са видимо топли. Изпълняващият длъжността главен прокурор не подава оставка. Сарафов твърди, че го повикали там за среща с Гешев, пък него го нямало.- Само че шефът на ГДБОП обяви, че Сарафов е ходил там неведнъж. По същия начин адвокатът, с който работи Нотариуса – Емил Писков – твърди, че поискал 100 хил. евро от Ивайла Бакалова за адвокатски хонорар, това не било изнудване и подкуп. Искали висок хонорар, за да откажат клиента. Чисти, невинни, за всичко имат обяснение.

Читатели и зрители вече са объркани от лавината новини за корупция и престъпления в съдебната система.
Кой кой е и КОЙ седи зад Еврото и Нотариуса?
Ето малка справка:

Петър Петров-Еврото започва като прокурор

в Софийска районна прокуратура, после следовател, напуска и става адвокат. В момента обявен за издирване и не се знае жив ли е.

Еврото към 2004 е назначен за зам.-началник, после е назначен и за началник на Столичното следствие по предложение на Цацаров. Бил е шеф и помогнал първите професионални стъпки на младия следовател Делян Пеевски. Името на Петър Петров-Еврото се свързва и с оказван натиск върху бивш шеф на „Булгартабак“ – компания, към която Пеевски има дългогодишен интерес и решава съдбата й до окончателното й разфасоване. Петров е разпитван като свидетел по това дело. Тогавашният премиер Станишев по този повод уволнява Пеевски като зам.-министър. По искане на Доган го връща на поста. Лично тогавашният главен прокурор Братиньо (както Борисов нарича Борис Велчев в един запис) обявява, че единственият свидетел (Еврото) не потвърдил за натиск върху шефа на „Булгартабак”. Името му е замесено в различни съмнителни контакти по разни дела, също така пиян прави катастрофа в София, но делото е прекратено в нарушение на закона.

През 2009 г. Петър Петров-Еврото е командирован в Националното следствие. Възлагат му важни дела, които трябва да прекрати или да натопи някого. Сред тях са за хонорара на Ахмед Доган за Цанков камък. Сред тях е и разследването срещу Любомир Павлов и Огнян Донев – рекетирани, за да си продадат вестниците „Труд“ и „24 часа“, които са имали неблагоразумието да купят. След години всички обвинения срещу тях отпадат. Петър Петров участва и в една от най-шумните акции у нас – срещу бившия министър Николай Цонев (арестуван във Военна болница с насочен в главата пистолет), Петър Сантиров и Тенчо Попов. Еврото е най-важният свидетел на разследването. Съдът стига до заключение, че Еврото прави организирана провокация да иска подкуп, за да им се реши проблемът, и опитите да се докаже, че обвинените са предлагали подкуп, не успяват. След този случай Еврото подава оставка като шеф на Столичното следствие, после напуска и следствието, и става адвокат.

Петров-Еврото създава (клуб) ресторант „Осемте джуджета“, където събира хора от съдебната система и решава проблеми срещу пари. Това разкри „Антикорупционният фонд“. Разследването показва, че Еврото също така кадрува в съдебната система, и организира с нейна помощ схеми за присвояване на бизнеси и имущество. Събирани са компромати, тайни видео и аудио записи за изнудване, в които дори участва жена му в голи сцени. Той е разпитан по тези медийни разкрития, но прокуратурата не е открила престъпления. Разследване на Софийска районна прокуратура от 2023 т. срещу Еврото е прекратено от висшестоящата Софийска градска прокуратура. От прокуратурата (вероятно нарочно) изтича информация за анонимни свидетели, дали показания по случаите. Така хора, които биха се осмелили да свидетелстват, ще откажат.

Бившата съпруга на Петър Петров Любена Павлова, която активно му помага, в един момент решава да разкрие пред „Антикорупционния фонд“ подробности за схемата за влияние, кадруване, рекет и изземане на чужди бизнеси през прокуратурата с т. нар. кръг „Осемте джуджета“. „Тържище на бъдеще. На всякакво ниво, кариерно, финансово. Отделно се решаваха проблемите на хората, други се създаваха“. Така описва дейностите в „Осемте джуджета“ Павлова.
Дългогодишната кариера и дейности на Еврото не оставят съмнение, че той е имал най-малко един широк политически гръб – Делян Пеевски.

Банкерът Цветан Василев, чиято банка стана жертва на рейдърство с помощта на прокуратурата, цитира какво му е казвал Делян Пеевски за Еврото, по времето, когато са били близки: „Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш.” Полезен човек за който и да е бизнесмен, специализирал да заграбва чрез съдебната система.

Мартин Божанов-Нотариуса – който никога не е бил нотариус или юрист въобще

Постоянното повтаряне на прякора му злепоставя тази професия. Прочул се като племенник на първия нотариус с отнети права – Слави Крашевски, който е разследван за над 50 имотни измами и осъден по един от случаите. Една от първите прояви на младия Божанов-Нотариуса е да открадне от съда папка с материали по дело срещу Крашевски. След убийството му неотдавна започнаха разкрития, че Божанов е арестуван и осъждан по криминални обвинения още през 90-те години, но всичко е покрито. Успял е да си смени по съдебен ред и ЕГН-то. Първите му по-големи престъпления са имотни измами, при които отнема апартаменти на стари и болни хора. Някои сделки са с участие на нотариуса Крашевски. За имотните му измами има репортажи по телевизиите още през 2005-2008 г., прокуратурата остава глуха и сляпа за тях. В периода 2001-2007 г. е бил обвиняван и разследван за документни измами и схеми с имоти. Но не е бил признат за виновен.

През 2008 г. комисията „Кушлев” (както е известна тогава КПКОНПИ) отнема 450 хил. лв. от имуществото на Божанов-Нотариуса. Стоян Кушлев говори за дело за над 200 имотни измами и за влязла в сила присъда, възоснова на която са му отнети парите. Но днес няма данни за такова дело и присъда. Нотариуса се хвали, че е неосъждан.

Божанов развива същата дейност като Пепи Еврото – събиране на компромати и изнудване, уреждане на дела, натиск и влияние върху съдии и прокурори, схеми за изземане на чужди имоти и бизнеси, направо рекет със заплахи чрез прокурори.

Обществото повече се впечатли не от скритите му дейности, а от това, че е създал клуб за магистрати. Посетител там е бил и бившият главен прокурор Гешев. Гешев нарича Бойко Борисов „шефе”. Няма съмнение, че Борисов го е избрал, както и предишния Цацаров. Също така Борисов го уволни. Висшия съдебен съвет гласува 4 пъти за Гешев (два пъти за избора му след вето на президента, после още два пъти го запази след искане на министри на правосъдието за отстраняване). Когато Гешев по някакви неизяснени причини реши да придвижи разследвания срещу Борисов, ВСС веднага го освободи. Гешев сам разпространи запис, в който негов колега прокурор член на ВСС му казва, че искането за оставка идва от „Банкята”.

Нотариуса е замесен в много афери. Обслужвал е „Инвестбанк” на Петя Славова. Там има скандални случаи, които се решават с покровителство не само в съдебната система, а и на по-високо ниво (виж тук и тук).

Нашумя случаят, в който действия на Нотариуса имат връзка с делото „Барселона” и засягат Борисов. Арестът на мъжа на Ивайла Бакалова, съпроводен с конфискация на бижутата й, колата й, смартофна й, се оказва с единствена причина да изтрият кореспонденцията от смартфона на Бакалова с Борислава Йовчева – жената от Барселона. Борисов казва за нея и мъжът й, че „ще ги приключа” – така предали на Бакалова. Нотариуса се явява и чрез своя адвокат иска „най-малко 100 хил. евро”, за да уредят да пуснат задържания. Той е освободен, след като Антикорупционният фонд пуска разследване за случая.

Кой е Въйбъра?

Това е неофициален прякор на Делян Пеевски. Така са го наричали журналисти в неговите вестници, защото обикновено се обажда по Вайбър и нарежда кого да ударят. Вестниците му „Телеграф” и „Монитор” изобилстваха с такива съчинителски публикации. Пеевски един път уж ги продаде на чужд инвеститор, те продължиха да са бухалки в негов интерес. После, малко преди да го обявят в списъка „Магнитски”, ги продаде втори път, което пак може да се окаже фиктивно.
Ако се проследят с всички подробности делата на Еврото, Нотариуса, се вижда, че техните покровители са били Братиньо, Цацата, Каскета. Над тях е „ти си го избра” – Банкята. И Вайбъра.

По всички признаци случващото се в България отговаря на определението мафия. Тя си има своя Капо ди тути капи – Банкята. Превзела е прокуратурата и Висшия съдебен съвет, който кадрува в съдебната система. И сега се опитват пак да доминират при избора на нов ВСС по метода ти на мене, аз на тебе, да си вкара всеки свои хора пропорционално. Така ДПС и ГЕРБ ще имат мнозинство от същите и всичко да продължи.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.