Увредените руски, украински и български народи

Руски военни слушат речта на Путин пред Федералното събрание на Русия. Страната заприличва все повече на Северна Корея. Снимка: от тв репортаж
И руснаци, и украинци са постсъветски народи, минали преди това и през царизъм, крепостничество. С всички дефекти и цялото бреме на наследството. Увредени и от етническия инженеринг на Сталин, който размествал народите както си иска

След разпадането на СССР обаче, се получи малка разлика.

Украйна стана независима държава с референдум на 1 декември 1991 г. с 92,3% „за“ независимост. За това време оттогава е сменила на избори 7 президенти. Те са сменили над 20 министър-председатели. Появявали са се нови партии, сдавали са властта една на друга. Имало е и гигантска корупция, престъпност, безнаказаност, убийства и отровителства. Но с всичките увреждания от вековен царизъм и 70 години комунизъм, Украйна натрупа някакъв демократичен опит. Повечето украинци гледат към Европа искат да скъсат с миналото си.

За това време Русия реално смени двама, а не трима президенти. Медведев само топлеше мястото на Путин един мандат, докато Путин беше премиер.

На практика Русия има цар самодържец, който управлява еднолично вече 25 години. И се кани да надхвърли 30 години на власт. Ще настигне Тодор Живков и Ким Ир Сен.

Съзнанието на хората, живели под крепостническа и тоталитарна власт, води натам. Възпроизвежда нов диктатор. Те искат един да командва, да решава, да наказва, да уволнява, да праща в Сибир. Не са доволни от някакви там парламенти, караници в медиите. Оттук до войната е една крачка. Ако в началото е бил желаният лидер, избран с голяма подкрепа, сега е неизбежният лидер – той ще победи враждебния Запад, който не признава, че Русия е по-силна и най-велика. И за разлика от локалните диктатори Енвер Ходжа или Ким Ир Сен, Путин мечтае за „нов световен ред“.

Това е желанието и на много хора у нас. Направо искат, като футболни запалянковци, Путин да ги бие и да управлява света. Не някакви в Брюксел да се карат. За какво била тази бюрокрация там.

На такива увреждания от вековна султанска и десетилетна еднолична власт се дължи и подкрепата за Борисов толкова време. Той събужда атавистични инстинкти, че може да решава всичко еднолично, като един Тодор Живков. И привържениците му са недоволни, че му пречат – парламент някакъв, сглобки.

Миналото зове и се опитва да се възпроизведе. Въпреки че и в България за три десетилетия демократични процеси, сменихме много президенти и министър-председатели, партии на власт, и сме по-напред от Украйна.

Путинистите у нас стигат до парадокси. Неотдавна агресивният руски пропагандист тв водещ Соловьов, каза, че два пъти са освобождавали България, но сега трябва да я изтрият от лицето на земята. Под неговите думи има и коментари – „това заслужаваме“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.