Как „лудият“ Вроцлав ще стимулира науката на Европа

Полският град кандидатства за иновационен център на ЕС и планира да работи по европейски проекти за над 300 млн. евро

Вроцлав се конкурира за домакинството на Европейския институт за иновации и технологии с Будапеща, каталонското градче Сант Кугат дел Вайес и тандема Братислава-Виена. Снимка: уни.вроц.пл

Лешница е изящен бароков дворец в югозападния полски град Вроцлав, придобил сегашния си вид през първата половина на 18 век, заобиколен от прекрасен парк. От началото на идната година тук може да се намира централата на новия Европейски институт за иновации и технологии (Еuropean Institute of Innovation and Technology – EIT). В това са убедени всички във Вроцлав, които вярват, че институтът трябва да бъде именно в техния град .

Вроцлав е един от градовете, желаещи да приемат централата на новия европейски институт. От него се очаква много – да даде силен тласък на най-модерните изследвания, за да намали пропастта, която съществува на Стария континент между науката и бизнеса, да ражда идеи, които бързо да развиват технологиите, да стимулира сътрудничеството между университетите, изследователските центрове и бизнеса, отворен към бъдещето. За да може страните от ЕС да догонят изпреварилите ги в това отношение Съединени щати и Япония, да устоят на настъплението на Китай и Индия.

Как възниква идеята за ЕИТ

Информационните технологии постоянно променят нашия свят и ЕС не бива да затваря очи пред новите предизвикателства. Дълги години Европа се е развивала благодарение на научния си потенциал, но науката и тясната й връзка с икономиката не беше сред приоритетите на страните от съюза. Докато не стана ясно, че трябва да се спре изтичането на мозъци от Европа – главно за САЩ, където бизнесът влага много пари и усилия в научните общности, за да ги впрегне да работят за целите си. Така се стигна до убеждението, че ЕС трябва да погледне по нов начин на бъдещето и да инвестира в него още сега – чрез развитие на образованието, науката и свързването им с икономиката.

През февруари 2005 година председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу предложи Европа да създаде нова институция – нарече я Европейски институт за технологии. По-късно към името бяха добавени и жизнено важните „иновации“, но за удобство беше решено да остане първоначалното съкращение EIT (European Institute of Technology).
Амбициите са това да е образователно-изследователска институция, създадена по модела на Масачузетския технологичен университет в САЩ. През следващите пет години Брюксел иска да инвестира в института над 2,4 милиарда евро.

ЕИТ ще има нетипична структура – ще се състои от Управителен съвет, който ще определя стратегическите приоритети и ще ръководи административно работата му и мрежа от т. нар. научно-иновационни общности – партньорски организации, обединяващи висши учебни заведения, изследователски институти и промишлеността, които ще работят по конкретни проблеми като възобновяемите източници на енергия, например.

Само месец-два, след като предстоящото създаване на Европейския институт за иновации и технологии беше официално обявено, кметството на Вроцлав подаде заявка градът да приеме централата на бъдещия институт. Има и втори, резервен вариант – ако не успее да

През февруари 2005 г. председателят на Европейската комисия Жозе Барозу предложи да бъде създаден Европейски институт за иновации и технологии, който да развива образованието и науката и да работи за свързването им с икономиката. Снимка: ек.юръп.ею

се пребори за централата, с радост ще приеме да бъде едно от средищата на мрежата от общности. Властите на града, начело с амбициозния кмет Рафал Дуткевич, виждат в тази кандидатура уникална възможност за развитие за града и региона и нямат намерение да я изпускат. Те започнаха активна кампания на подготовка, осигуриха необходимата правителствена подкрепа и запретнаха ръкави. Стартираха модерна информационна кампания, за да представят предимствата на града и да убедят Брюксел и страните от ЕС, че именно Вроцлав е най-доброто място за института. Но не разчитаха само на добрата реклама, а създадоха и нещо рядко срещано, да не кажем уникално за Полша, а и за Източна Европа – акционерно дружество, което да работи за кандидатурата на Вроцлав. Това обясни пред български журналисти, посетили неотдавна Вроцлав, ръководителят на дружеството ЕИТ Плюс Славомир Шаферт. Бизнесът трябва активно да се включи в тази инициатива, а на бизнеса не му е лесно да общува с научните общности. Предпочита да има посредник, който достатъчно добре да познава университетите, учените, инвеститорите и производителите, да обедини усилията им в името на бъдещите общи проекти.

Защо точно Вроцлав

Да станат домакини на централата на европейския институт кандидатстват няколко града – съперници на Вроцлав са Будапеща и каталонското градче Сант Кугат дел Вайес, тандемът Братислава-Виена. С какво Вроцлав може да бие съперниците си, как да убеди европейските лидери да изберат тъкмо него? Всичките ни събеседници във Вроцлав казват, че това е невероятен град с големи възможности. Географски той се намира в сърцето на ЕС – на 344 км от Варшава, на 343 км от Берлин, на 400 от Братислава, на 380 от Виена и 270 от Прага. Има много добри и удобни транспортни връзки – лесен достъп до основни европейски магистрали, международно летище, което бързо се развива и вече се планира изграждане на втори терминал.

Това е стар централноевропейски академичен град с богата, многонационална история и 300-годишна университетска традиция. Въплъщение на идеята за обединена Европа. Нещо повече – вместо да е бреме и трудност, сложната историческа съдба на града и на неговите жители е превърната от хората тук в предимство – противоречията и тежестите, казват те, са родили ново, по-творческо и съзидателно отношение към живота – не да се делим и наши и чужди, на стари и нови жители, а заедно да се помъчим да създадем нещо различно, което наистина да е от полза за всички.

Българите сме склонни да обясняваме някои наши трудности и особености със сложната съдба на балканските народи, с превратностите на политиката, прекрояването на границите и неизбежните конфликти между съседите. Какво да кажат във Вроцлав – град, който възниква като исконно полски и е бил едно от първите средища на полската държавност, а по-късно по волята на съдбата или на своите владетели попада под властта на чужди династии. Бил е чешки, австрийски, пруски, германски, после отново полски. Смесица от култури и традиции, изградили модерна общност – гъвкава и отворена към света, убедена, че различията и многообразието могат да бъдат предимство в съвременния свят, а не недостатък, още по-малкото – причина за проблеми. Вроцлавяни се гордеят, че в града им цари разбирателство, предприемчивост и толерантност, стремеж към единство и уникалност. Един от събеседниците ми във Вроцлав, Мачей Литвин от отдела в кметството, който работи за кандидатурата на града, казва, че тази благородна лудост е предимство, защото дава нови възможности. Време е страните от т. нар. нова Европа да докажат, че тяхното своеобразие е техен плюс, че могат да бъдат по-активни и полезни на европейската общност от старите, по-богати и улегнали европейски общества.

Друго изключително важно предимство – Вроцлав е стар университетски град с голяма и активна академична общност, с богат образователен и научен потенциал. От 650 хиляди жители 150 хиляди са студенти и докторанти. Вроцлавските университети са на челните места в класациите на полските вузове, тук учат и много чужденци, дори китайци, които по принцип се насочват към Щатите. Градът се гордее, че е дал на света 10 Нобелови лауреати, има сериозна академична традиция и модерно мислене, благодатна среда за научно сътрудничество и екипна работа. Град-лаборатория, казват тук, стимулираща работата на ЕИТ.

Амбициите на Европейския парламент в Страсбург са да превърне Европейския институт за иновации и технологии в аналог на Масачузетския технологичен институт в САЩ и да спре изтичането на мозъци от Европа. Снимка: уикипедия

Вроцлав предлага ново качество на сътрудничество, защото днес Европа има нужда от нещо повече от доброто „брюкселско качество“. Стремежът е да не се копира утвърденият модел на работа в ЕС, а да се търсят нови форми. Поляците и властите на Вроцлав имат амбицията да докажат, че техният „луд“ град може да даде тъй необходимата доза здравословна лудост за развитието на науката и на Европа.

Градската управа има съвсем конкретни планове къде да бъде разположен комплексът на бъдещия институт. Това е прекрасно място – 28 хектара в квартала Праче, където има добра материална база – седем големи и удобни за целите на института сгради и хубав парк. За допълнително строителство в този комплекс са предвидени около 8 хектара.
Вроцлав се развива много активно, може да послужи за пример на много от по-новите членки на ЕС как умело да се използва членството в ЕС. За това говори и кметът Рафал Дуткевич, и неговият заместник Ярослав Обремски, хората от кметството, с които се срещнахме. От 2003 година тук са създадени 125 000 нови работни места. Планираните инвестиции са за над 6 милиарда евро. За последните четири години безработицата е спаднала от 13 процента на малко над 4 на сто. Градът се превръща в център на информационните технологиите в Полша – затова може би в агломерацията на Вроцлав е направена една от най-големите напоследък чужди инвестиции в страната – за 5 милиарда евро. Южнокорейският концерн LG и подизпълнители създават технологичен парк, където ще се произвеждат телевизори и компютри. Само по този проект са разкрити над 4000 работни места, очаква се те да станат 12 000. „Хюлет-Пакард“ решава именно тук да създаде своя европейски център за счетоводно и финансово обслужване. Във Вроцлав има център за иновации и софтуерният гигант „Гугъл“, представени са фирми като „Сименс-Нокиа“ и „Тошиба“.

Бурното развитие на града му осигурява и втория по големина бюджет след този на Варшава. Градът върви добре и парите се харчат умно, това личи и от вида на историческия център – множеството архитектурни и исторически паметници са реставрирани и добре поддържани, центърът е пълен с уютни заведения, чист и спретнат, с една дума – рай за туристите.

“Сега цялата полска икономика сега има огромни шансове”, казва Славомир Шаферт. Европейските фондове за наука са огромни – за иновации в ЕС за следващите няколко години са предвидени около 10 милиарда евро. Само програмата за иновации дава възможност годишно да се използват около 1,5 милиарда евро или около 5 милиарда злоти, а целият бюджет за наука в Полша е малко над 4 милиарда злоти. Ако градът успее и европейският технологичен институт разположи тук Управителния си съвет, това ще му донесе около 8 милиарда злоти (над 2 милиарда евро), сочат прогнозите. Всяка вложена сега злота ще има почти трикратна възвращаемост.

Вроцлав иска да се обособи като град на информационните технологии, затова смята да инвестира в четири основни области: информационни и телекомуникационни технологии, наноматериали, биотехнологии и възобновяеми енергийни източници и фундаментални изследвания. Всички европейски проекти, по които градът има амбицията да работи, възлизат на над 300 милиона евро – много пари, каквито досега регионът не е имал възможност да оползотворява.

Дали Вроцлав ще успее, ще стане ясно съвсем скоро. Къде да бъде централата на института ще се решава на 30 май на министерска среща на ЕС. Изборът трябва да бъде утвърден на срещата на високо равнище на съюза в първите дни на юни. Поляците се надяват, че Брюксел ще предпочете някоя от новите страни членки и затова смятат, че техен сериозен конкурент е Будапеща. Не е за подценяване и обединената кандидатура на Виена и Братислава, макар че Виена е пренаселена от международни институции, а и „разкъсването“ на института в два града няма как да не усложни работата му. Ясно е, че решението ще е политическо, поляците си дават сметка, че в Полша вече е разположена една от новите агенции на ЕС – службата за контрола на границите на съюза Фронтекс и това може да намали шансовете им да приемат на своя територия още една европейска институция. Но са уверени, че всичко направено досега си е струвало – и като пари, и като усилия, защото вярват, че това е инвестиция и в бъдещето на града, и на Полша.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.