В парка влизат багери и камиони, ще строят нов стадион „Българска армия”

Проектът за новия стадион на „Армията“, разпространен от спортните издания и фен-клубовете.

Багери ще разкопават, а десетки камиони на ден ще извозват строителни отпадъци и пръст от най-големия парк на София – Борисовата градина. В края на март започва строителство на нов стадион на мястото на „Българска армия”.

Не реконструкция, ами събаряне на съществуващото и ново строителство на негово място – такъв проект е подписал главният архитект на София Здравко Здравков, научихме в e-vestnik от източници в общинския съвет.

Стадион „Българска армия” (бивш „Народна армия”, стадиона на ЦСКА) не е изграден с бетонни трибуни, както е стадион „Васил Левски”. Местата за зрителите са на редове, разположени върху насипи земя. Навремето са решили с такова строителство – трибуните са върху земна маса, вместо да се изградят с бетонни колони. От такава гледна точка изпълнението е по-екологично, но сега инвеститорът – собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев – ще построи реален стадион в парка.

В края на миналата година обявиха, че главният архитект на София Здравко Здравков е подписал виза за реконструкция на стадиона. Инвеститорът уверяваше, че ремонтът и реконструкцията ще се ограничи в „чашата” на сегашния стадион, няма да излиза извън насипите на трибуните и да секат дървета, които растат по тях. Само че спортните издания и фенските страници на привържениците на ЦСКА разпространиха архитектурни фото-рисунки на проекта, който представлява съвсем нов стадион, а не е никаква реконструкция. И потвърждава информацията, стигнала до e-vestnik от общината. От проекта се вижда, че това е изцяло ново строителство и няма как да не излязат от възвишенията на трибуните и да не ги изкопаят и извозят. За парка е огромен проблем да се разкопаят и изнесат толкова насипи. По най-скромни оценки десетки курсове на камиони на ден, паркът ще стане голяма строителна площадка.

Вижда се как трибуните на стадиона са изградени върху насип земна маса, залесена и обрасла отдавна. Този стадион трябва да стане на парк, а нов да се построи накрай София. Няма никаква надежда това да стане с толкова парвенюта и селяни на всички равнища. Снимка: e-vestnik

В общината се правят на разсеяни, че паркът е обявен отдавна за паметник на културата, или както сега се казва – недвижима културна ценност. И трябва разрешение за такова строителство в парк, а не за реконструкция. Парк, който освен това няма т. нар. ПУП – подробен устройствен план. Новото строителство е прикрито като реконструкция и има съответните разрешения. Главният архитект Здравко Здравков се прави на дръж ми шапката. Впрочем, арх. Здравков в края на миналата година пред медии допусна възможност за ново строителство като се премахнат насипите, върху които са трибуните. Което и става в момента, както се вижда от проектите. И е сериозен риск за парка.

Този проект минава досега без някой да му обръща внимание, макар че още от 2019 собственикът на ЦСКА настоява да си построи стадион, като дори посочва конкретна сума, която ще инвестира – 90 млн. лева.

Гриша Ганчев каза, че се е разбрал с всички „и със зелени, и с пембени“ и нямало да има проблеми около начина на тази „модернизация”. Ганчев тогава каза, че ще се работи в рамките на чашата на стадиона и „няма да се отсече и едно дърво“. Нещо, което е невъзможно.

Политиците и общинарите са популисти и са готови от страх от запалянковците да разрешат такова безумно строителство. Защитниците на парка и природата са далеч по-слаби от червените агитки.

В градоустройството на София надделява провинциалният манталитет на нахлулите във властта. Млад архитект от Червен бряг да стане главен архитект на София заради политически протекции, не означава, че може да управлява градоустройство на голям град.
Главният архитект на София е подписал документите още докато общината беше под гербаджийска власт и е заложил бомба на сегашния кмет и общински съвет, които ще се чудат какво да направят.

Самата идея да се строи стадион в парка е нахална и парвенюшка. По света строят нови стадиони в покрайнините на градовете, с удобства за транспорт. Тук традиционно затварят булеварди и ограждат отдалеч заради някой мач на „Армията” със 7-8 хил. зрители.

Проектът за новия стадион на „Армията“, разпространен от спортните издания и фен-клубовете.

Също и на стадион „Васил Левски”. Преди време Борисов, още беше премиер, предложи да съборят стадион „Васил Левски” и да построят нов в покрайнините на София, че затваряли движението за всеки мач. И даде пример със стадиона на „Байерн”-Мюнхен, изнесен от центъра. Не, не е съборен, както си мислеше Борисов. Използва се за концерти и културни събития. Абсурдно е да искаш да изнесеш стадион „Васил Левски”, а от друга страна да строиш нов „Българска армия”.

Всеки иска да се набута в парка, а не да построи на празен терен и да направи парк около него. Искат да използват наготово. Така навремето още при соца едно лоби тенисисти около Иван Славков, Марко Семов и др. искаха да построят на мястото на тенискортовете в гората до парк-хотел „Москва” трибуни на централен корт за 20 хил. души, закрити кортове и др. „Няма да има паркинг”, уверяваше ме тогава Марко Семов, лека му пръст, като тръгнах да пиша критичен материал. Момчето от троянско село си мисли, че така опазва природа – да паркират 5-10 хил. коли в околните улици.

И тия сега с „Армията” – ама няма да има паркинг…

Черешката на тортата ще е пристройките към стадиона, за които още не знаем подробности. Навремето друго парвеню – Илия Павлов – докато беше собственик на ЦСКА, искаше до стадиона и хотелче да построи. Само 4-5 етажа. Така, сред парка, за кеф на гостите.

За 35 години след падането на социализма се смениха няколко собственици на футболен клуб ЦСКА, никой не смени, нито боядиса ръждясалите огради и врати, те са от 1980 г. Снимка: e-vestnik

Сега, като построят новия стадион, неминуемо ще има още по-голямо движение на автомобили към него. Паркът става все по-оживено автомобилно трасе.

Нагоре по алеята е къпалня „Мария Луиза”, която навремето общинския съвет хариза на мафиот номер 1 на България – Георги Илиев – като апортна вноска в негова фирма. Като го убиха, фирмата я купи от вдовицата Румен Гайтански –Вълка. И тной иска да си строи там. Понеже засега не успява, поиска да направи размяна – общината да му даде терени, каквито си е харесал. Но засега е собственик на къпалнята, летния театър и старите сгради на астрономическата обсерватория, които са дадени от време оно на Софийския университет. Да дадеш такива терени в парк на мафиот – не, не става дума просто за селяни, а за лакоми корумпирани общинари.

Сега стадионът се използва и като автоморга – тук е захвърлен стар автобус на футболния клуб. Снимка: e-vestnik

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.