Върховният съд на САЩ разреши на Тръмп да участва в изборите за президент

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

В понеделник, 4 март, Върховният съд на САЩ постанови, че щатът Колорадо не може да отстрани бившия президент Доналд Тръмп от изборите въз основа на забраната за бунт, съобщи агенция Блумбърг. С това решение Върховният съд потвърди, че Тръмп може да се яви на изборите тази година.

Решението отмени решение на Върховния съд на Колорадо, според което Тръмп е загубил правото си да се кандидатира отново за президент заради опита си да отхвърли поражението си на изборите през 2020 г.

По този начин Върховният съд застана на страната на Тръмп, като постанови, че отделен щат няма едностранното право да прилага 14-ата поправка, за да дисквалифицира федерални кандидати.

На 19 декември Върховният съд на американския щат Колорадо постанови, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп не може да се кандидатира на президентските избори през 2024 г. на територията на щата.

Това решение, което американските медии нарекоха историческо, съдът взе заради ролята на Тръмп в нападението на негови привърженици срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

На 28 февруари съдът в Илинойс забрани на Тръмп да участва в първичните избори по същата причина. По-рано подобни решения бяха взети и в щата Мейн. С това решение обаче решенията на Върховните съдилища в тези щати също са обявени незаконни. Благодарение на това на Тръмп фактически е разрешено да участва в президентските избори в САЩ.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.