Специален доклад на Пентагона: Правителството не крие извънземни

През 1960-те години тайните изпитателни полети на усъвършенствани правителствени шпионски самолети предизвикват наблюдатели да съобщават за извънземни. Напоследък правителствените и търговските безпилотни самолети, новите видове сателити и блуждаещите метеорологични балони водят до ренесанс на необичайните наблюдения.

Но според нов доклад нито едно от тези наблюдения не е било на извънземен космически кораб, съобщава „Ню Йорк таймс“. Новият доклад на Пентагона, изготвен по нареждане на Конгреса, не открива доказателства, че правителството прикрива информация за извънземни технологии, и твърди, че няма доказателства, че евентуалните наблюдения на НЛО представляват посещение на извънземни на Земята.

Документът от 63 страници е най-мащабното опровержение, което Пентагонът е публикувал през последните години, за да се противопостави на твърденията, че разполага с информация за извънземни посещения или технологии. Но на фона на широко разпространеното недоверие към правителството докладът едва ли ще успокои нарастващата мания по извънземните.

Генерал-майор Патрик Райдър, говорител на Министерството на отбраната, заяви, че Пентагонът е подходил към доклада с отворено съзнание и без предварителни нагласи, но просто не е намерил доказателства в подкрепа на твърденията за тайни програми, скрити извънземни технологии или нещо друго извънземно.

„Всички усилия за разследване на всички нива на класификация стигнаха до заключението, че повечето наблюдения са били обикновени обекти и явления и са резултат от погрешна идентификация“, каза генерал Райдър в изявление.

Макар че много съобщения за това, което сега правителството нарича неидентифицирани аномални явления, остават неразгадани, в новия документ ясно се посочва, че няма нищо за разглеждане. Службата на Пентагона за разследване на аномалии във всички области стига до заключението, че ако са налични данни с по-добро качество, „повечето от тези случаи също биха могли да бъдат идентифицирани и изяснени като обикновени обекти или явления“.

Поради липсата на такива данни служителите на Пентагона в миналото често не са искали да говорят ясно за различни инциденти, като са казвали, че им липсва информация, за да направят заключение. Но при липсата на заключения теориите на конспирацията процъфтяват, дори когато учени и независими следователи излагат доводи, че оптични илюзии, метеорологични явления, научноизследователски балони или безпилотни самолети са разумни причини за почти всички необясними инциденти.

Докладът също така оспорва разказите на информатори и бивши правителствени служители, които твърдят, че Съединените щати крият от обществеността доказателства за извънземни или извънземен материал.

Пентагонът в продължение на години се стреми да опровергае тези твърдения. Длъжностни лица са свидетелствали пред Конгреса, че правителството не разполага с извънземни материали – още по-малко с космически кораб. Пентагонът и НАСА са използвали елементарна тригонометрия, за да покажат защо публикуваните военни видеоклипове не показват нищо необичайно или извънземно.

Напредъкът в развенчаването на дезинформацията за НЛО се забавя поради различни промени в работната група, която проучва въпроса. Конгресът възложи на сегашната група на Пентагона – Службата за разследване на аномалии във всички области, или AARO, да направи исторически преглед на доказателствата.

Службата не е открила „никакви емпирични доказателства“, че докладваните наблюдения представляват “ извънземна технология“ или каквато и да е класифицирана програма, за която не е било докладвано на Конгреса, заключава докладът.

Въпреки това е малко вероятно обществеността да бъде разубедена. Много хора отхвърлят твърденията на правителството, че във видеозаписите на Пентагона, които изглежда показват странни обекти, не се случва нищо интересно, като се позовават на разкази на пилоти от военноморските сили, че са наблюдавали обекти, чиито движения не могат да бъдат лесно обяснени.

В новия доклад се отбелязва, че в миналото, особено през 1950-те години, е имало интерес към НЛО, но днес вниманието към необяснимите наблюдения е по-голямо от всякога.

Пентагонът, който подхожда внимателно и пише с точен език, стига до заключението, че намаляването на общественото доверие в правителството и скоростта, с която се разпространява дезинформацията, са направили по-трудно опровергаването на твърденията за извънземни посещения.

Позовавайки се на проучване на Галъп от 2021 г., Пентагонът твърди, че популяризирането на темата чрез „традиционните и социалните медии е увеличило броя на американците, които вярват, че наблюденията на НЛО са с извънземен произход“.

„Освен мистификациите и фалшификациите, дезинформацията и заблудата са по-разпространени и по-лесни за разпространение сега от всякога, особено с днешните усъвършенствани инструменти за снимки, видео и компютърно генерирани изображения“, се посочва в доклада. „Алгоритмите за търсене и препоръчване на съдържание в интернет служат за засилване на предубежденията и пристрастността на хората към информация в същата степен, както и за подпомагане на образованието и информирането.“

В доклада се отбелязва, че през 1950-те години много от сигналите за НЛО са били предизвикани от публични наблюдения или секретни правителствени програми. В доклада се изброяват правителствени програми, включително проектът „Манхатън“ и секретната разработка на безпилотния самолет RQ-170 на ВВС, които може да са допринесли за увеличаване на съобщенията за неидентифицирани обекти или явления.

В рамките на разследването Пентагонът е разговарял с хора, които са заявили пред Конгреса, че имат преки сведения за прикриване от страна на правителството, както и с други лица, за които се твърди, че разполагат с потвърждаваща информация.

Обзорът на техните разкази ясно показва, че повечето от съобщенията за извънземни технологии в най-добрия случай са от втора ръка. И нито един от докладите от първа ръка не е потвърден от други свидетели.

Въпреки това Пентагонът разследва твърденията и досега не е открил нищо, което да ги потвърждава. За сметка на това са събрани писмени опровержения от други свидетели. В доклада се казва, че службата ще продължи да разследва и ще докладва за допълнителни твърдения във втори том.

Пентагонът също така е разгледал класифицирани и чувствителни правителствени програми, за които информаторите предполагат, че са били свързани с изследване на заловени извънземни космически кораби.

Пентагонът стигна до заключението, че макар „много от тези програми да представляват автентични, настоящи и бивши чувствителни програми в областта на националната сигурност“, нито една от тях не е била свързана със заснемане или обратно инженерство на извънземни технологии.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.