„Кат сапун в турска баня“ – за езика от парламентарната трибуна

Светла Иванова

Думите им се пързалят из емисиите „кат сапун в турска баня“, да прощавате, затова често важното остава скрито зад ругатни и нападки.

Политическият език отдавна е надминал екранните задявки на комици и смешници от всякакъв калибър!

Те блестят на парламентарната трибуна с лингвистични „постижения“, от които се изчервява и таксиметров шофьор, засечен на ляв завой от руса мацка в джип!

Шоудепутатите Хаджи Тошко и компания, a.k.a. народни представители от ПП ИТН, са най-активни в сътворяването на цветисти изрази.

От „невинното“ обръщение „Уважаеми дами и господа и господа дами“, та до грубото „колкото и да седи Христо Иванов в скута му и поемайки животворната течност през скута му, няма никакъв шанс да се роди нещо“ – сценаристите атакуват.

Председателят на групата им се питаше например щял ли Борисов да „си намери тестисите“, докато се обсъждаха промени в Наказателнопроцесуалния кодекс.

Ни повече, ни по-малко като зараза пък звучи от неговата уста „въздушно-капков Шенген“.

За Хаджи Тошко управлението е „гнусно“, „вредно“, управляващите – „идиоти“ и „мишки“. „Оставка, неможачи!“ е любимият му лозунг, поантата на едва ли не всяка негова реч.

Другият голям защитник на българщината – Костадин Костадинов, и подопечният му Цончо Ганев също най-редовно се упражняват в дисциплините „прескачане на добрия тон“ и „мятане на обиди“. И тук най-често оскърбленията са на тема „сексуална ориентация“.

Любима мишена на „възрожденци“ е Явор Божанков – по думите им той е „сбъркан“, „сервитьор“, има „кръшно тяло“, превръща „това място в клоака“.

С одобрителни възгласи и аплодисменти приеха съмишлениците на Ганев псевдосериозното му изказване от парламентарната трибуна: „Това, че според вас мъже не трябва да се осигуряват за майчинство и за бременност, не значи, че преждеговорящия (Искрен Митев – Бел. авт.) не прави опити за забременяване.“

Председателят им постоянно назовава опонентите си „Доносническа България“, все едно не им знае името, министри и партийни лидери в неговите словесни изяви обикновено са „лицето“ – като в полицейски доклад.

Най-най-загрижените за добруването на народа – БСП, си имат „постоянно присъствие“ на трибуната, когато трябва да се вдига шум. „Поразяващите усти“ Свиленски и Гуцанов по нищо не отстъпват на лидерката Нинова.

Сред постиженията й е образното (почти колкото онова на Пеевски за Иванов в скута) „коалиция на джентълмени с по една ръка“. Направо ти рисува картина в съзнанието!

За Нинова управлението на страната е „грабеж и национално предателство“, овластените се занимават само с „разпределяне на порции“, задкулисието е станало предкулисие.

Опраскахте Конституцията, изпрахте Борисов, вие сте сбирщайн, слушай внимателно, шарлатанино – и тъй нататък, и тъй нататък, от изказванията им учебник може да се състави! Учебник по български за чужденци със заглавие „Никога не казвайте това“.

P.S. Горното „изследване“ е „поръчано и финансирано (с много време и нерви)“ от моя милост. – Бел. авт.

От блога на авторката

БългарияМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.