Защо „новият“ Макрон изостря тона срещу Кремъл

Еманюел Макрон. Снимка: от тв екрана
„Путин премина всички граници, мирът не е ампутация на Украйна“. Тези изявления Макрон направи вечерта на 14 март в голямо телевизионно интервю за TF1 и France 2, само няколко седмици след като даде началото на дебата в западния свят за целесъобразността от изпращането на западни военни в Украйна.

Очаква се френският президент скоро да посети Украйна, а в деня след нашумялото интервю, на 15 март, той е на „посещение за единство“ в Берлин. Тук Макрон се среща с германския канцлер Олаф Шолц и полския министър-председател Доналд Туск в опит да хармонизира позициите на съюзниците на Украйна относно военната и стратегическата помощ за Киев.

Европейските наблюдатели отбелязват също така, че Макрон все по-ясно формулира новата си позиция в навечерието на важните избори за Европейски парламент, насрочени за юни 2024 г. Ето основните изявления на Еманюел Макрон и реакцията на френските медии към тях.

Да ограничим помощта за Украйна – „това означава да изберем поражението“

Ето и основните изявления на френския президент от интервюто му за каналите TF1 и France 2 (цитати и тезиси от Le Figaro и АФП):

Имаме една цел: Русия не може и не трябва да спечели тази война. […] Да искаме мир днес не означава да изоставим Украйна на нейната съдба, а да отстояваме мира. Мирът в Украйна не е капитулация или „ампутация“ на Украйна.
Ако ситуацията [във войната] се влоши, отговорността за това ще бъде единствено на Русия.
Путин е „преминал всички граници“; ако „наивно му кажем, че няма да отидем по-далеч от това или онова [имайки предвид опасенията на западните държави да действат по-решително срещу Русия], то в такъв момент няма да сме решили въпроса за мира, а ще се съгласим на поражение“.
Войната, разпалена от Русия, е „екзистенциална“ както за Франция, така и за Европа. „Ако Русия победи, животът на французите ще се промени. Ние вече няма да имаме сигурност в Европа […]. Кой би си помислил и за секунда, че Путин, който не е спазил нито едно от ограниченията и нито един от ангажиментите си, ще спре?“
Тези, които налагат ограничения върху подкрепата за Украйна, „избират не мира, а поражението“. „Системно правим неща, които уж казвахме, че няма да правим. Преди две години казахме, че никога няма да предоставим на [Украйна] ракети и самолети – и го направихме. Въведохме твърде много ограничения върху речника си. Ние не сме на пътя на ескалацията. Не сме във война с Русия. Но трябва ясно да заявим: не трябва да позволяваме на Русия да победи“.
Времето на безгрижието за Европа е отминало, между Страсбург и Лвов са „по-малко от 1500 километра“. „Вече няколко години живеем в свят, в който се случват неща, които ни се струваха невероятни […]. Ние вече сме тук. Войната вече се води на европейска земя“.
„Франция е сила на мира. За да настъпи мир в Украйна, ние не можем да бъдем слаби. „Трябва ясно да оценим ситуацията и да заявим с решителност, воля и смелост, че сме готови да приложим средствата, за да постигнем целта си, а именно Русия да не победи.“ В същото време Макрон се опита да успокои французите, като заяви, че „ние никога няма да водим настъпателна операция [на бойното поле], никога няма да поемем инициативата“.
Предполага се, че 2024 г. ще бъде „преломна година“ за съюзниците на Украйна, които ще помогнат на украинските въоръжени сили на бойното поле на фона на засилващите се руски атаки.
Ако Путин победи, доверието в Европа „ще бъде сведено до нула“. „Какво ще бъде доверието в самия Европейски съюз, ако допуснем това да се случи?“
Няма да има мир без връщане на [международно] признатите граници на Украйна, включително Крим, връщане на нейния суверенитет.
Русия на Путин сега е „противник на Франция“.
По отношение на ядрените заплахи на Русия: „Готови сме, имаме формирана [ядрена] доктрина, а когато става въпрос за ядрен потенциал, тук не са нужни много думи. […] Нашият ядрен потенциал преди всичко дава на французите сигурност, каквато имат малко страни в света. Това ни налага отговорността да бъдем държава, разполагаща с такива оръжия, и следователно никога да не ескалираме“.
По отношение на изпращането на войски в Украйна: „Имам причини да не се изразявам конкретно. Няма да го поставям на радара на [Путин]“.

Не по-малко гръмкото изказване на Макрон относно хипотетичното изпращане на френски военнослужещи в Одеса е цитат от друг източник. Още преди телевизионното интервю на френския президент, на 14 март вестник Le Monde публикува своя статия, в която съобщава за сведения за вътрешни дискусии в Елисейския дворец. Според източниците на изданието, на 21 февруари 2024 г. Еманюел Макрон уж признал в затворен кръг, че е готов да изпрати военни в Украйна. Както пише изданието, по това време Макрон е осъзнал, че „ситуацията в Украйна се влошава и войната се проточва“.

„Във всеки случай догодина ще трябва да изпратя момчетата в Одеса“, се твърди, че френският лидер е казал пред гостите в портретната зала на Елисейския дворец в нощта на 21 февруари, „държейки чаша уиски в ръката си“, твърди вестникът, цитирайки президента, позовавайки се на свой не назован източник. В материала на вестника се казва още, че вариантът за изпращане на френски военни в Украйна е бил разглеждан още през юни 2023 г.

Радикална промяна в реториката: какво пишат френските медии за новия курс на Макрон

Le Figaro посочва, че важното интервю на Макрон от 14 март „за първи път потвърждава радикалната промяна в политиката му към Русия“. В крайна сметка стопанинът на Елисейския дворец, който в началото на инвазията в Руската федерация упорито се опитваше да “ вразуми“ Владимир Путин, сега се е превърнал в един от основните представители на лагера на твърдите противници на Кремъл, пише изданието – наред със страните от Централна и Източна Европа, които преди година той упрекна във „войнственост“, наричайки ги „подпалвачи на войни“. Журналистите на Le Figaro смятат, че заради тази рязка промяна на курса и лансирането на идеята за допълнителни европейски ангажименти в полза на Украйна, Макрон е трябвало да изясни позицията си пред французите – което той прави в обширното си интервю.

„Онзи, който в началото на войната си играеше на „умиротворяване“ с надеждата да обуздае империалистическия плам на Кремъл, твърдейки, че „Русия не трябва да бъде унижавана“, сега е убеден, че Кремъл „не трябва да побеждава“,“ – подчертава още веднъж публикацията промяната в мнението на френския президент. Le Figaro признава, че призивите „да не бъдем слаби“, за да постигнем мир в Украйна, „никога не са звучали толкова ясно от устата на президента от началото на войната“.

Изданието отделно оценява като „силно изявление“ и думите на Макрон, че Русия е противник на Франция, като предполага, че то „може да предизвика реакция от страна на Кремъл“.

Информационна агенция АФП отбелязва, че „в поляризирания политически пейзаж на Франция войната на Русия срещу Украйна се превърна в основна гореща тема“. А острото интервю на Макрон дойде, след като през февруари той разбуни европейската общност, като не изключи възможността за изпращане на западни сухопътни сили в Украйна. Агенцията подчертава също, че изявленията на френския президент са направени само няколко месеца преди важните избори за Европейски парламент, които ще се проведат през юни 2024 г.

„Френският президент се опитва да изтъкне значението на по-голямата подкрепа за Украйна, като същевременно се стреми да представи крайнодясната [френска партия] Национален сбор [преди Национален фронт] като съюзник на Кремъл. Членове както на десни, така и на леви опозиционни партии обвиняват президента, че използва конфликта, за да засили позициите на центристката си коалиция преди изборите за Европейски парламент през юни“, пише АФП. Журналистите припомнят, че тези европейски избори „се смятат за ключов етап в навечерието на следващите президентски избори във Франция през 2027 г., когато се очаква Марин льо Пен да се кандидатира за четвърти път за висшия пост, докато Макрон няма да може да се кандидатира отново поради ограниченията на президентските мандати“.

Le Monde отбелязва, че в новото интервю Еманюел Макрон се опитва да се справи с трудна задача: „да подготви съзнанието на [европейците] за „пробив“ в полза на Киев, без да уточнява неговите контури“. По този начин френският президент се опитва да „успокои възмущението, предизвикано във Франция и в чужбина от противоречивите му изявления за възможното въвеждане на съюзнически войски в Украйна“, според журналистите от Le Monde. Те виждат в акцента на Макрон върху „екзистенциалната“ заплаха, която войната срещу Украйна представлява за Европа и за Франция, опит да убеди „многобройните си критици“. Le Monde разглежда като намек към Берлин и критичните изказвания на френския президент относно ограниченията на военната помощ за Украйна. Особено като се има предвид, че Макрон трябваше да отлети за германската столица няколко часа след интервюто, за да се срещне там на 15 март с германския канцлер Олаф Шолц, „който много държи да избегне ескалация с Москва“. Двамата ще се опитат да разрешат различията си по въпроса „по време на разговор на четири очи и преди да се срещнат с полския министър-председател Доналд Туск“, припомня изданието. Опитът за тристранен диалог се организира седмица преди следващото заседание на Европейския съвет, което ще бъде посветено основно на войната в Украйна.

RFI (Radio France Internationale) нарича интервюто на Макрон „образователна операция“, тъй като то е било посветено „почти изцяло на войната в Украйна“ и президентът явно е искал да обясни на самите французи реалната ситуация и последиците от нея. RFI отбелязва, че от този момент нататък Макрон избягва директни изявления, че е готов да изпрати френски войски в Украйна, и досега описва стопанина на Кремъл като „противник“, но не и като враг. Размиването на семантичната разлика между тези понятия обаче показа, че френският лидер остава верен на любимия си принцип на „стратегическа двусмисленост“, опитвайки се да запази пространство за маневриране и да накара опонента си да се усъмни в намеренията на другата страна, цитира текстът мнението на експерта по отбрана Франк Александър. RFI отбелязва също, че Макрон явно е искал да предупреди французите и се е стремял да изглежда готов за предизвикателства: „Аз отговарям за френската сигурност и национална отбрана. И днес нашата сигурност е поставена на карта в Украйна“, каза той.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.