„Обзървър“: Путин цинично открадна правото на хората да избират свободно

Гласуване за президент в Русия. Снимка: видеокадър


Несигурен, слаб Путин копнее за народния вот, но използва насилие, за да го гарантира

Честотата, с която Владимир Путин повдига възможността за използване на ядрени оръжия за атака срещу Великобритания и други западни страни в подкрепа на войната му за завладяване на Украйна, е едновременно ужасяваща и безотговорна, пише в редакционна статия британският в. „Обзървър“. Тези заплахи от страна на руския президент, повторени от неговия предшественик подмазвач Дмитрий Медведев, станаха почти рутинни, което предизвика предположения, че Путин не е наистина сериозен. Въпреки че със сигурност има елемент на блъф и груб опит за сплашване, омаловажаването на поведението му е опасно – и потенциално катастрофално погрешно.

Никой напълно рационален национален лидер не би повдигнал небрежно риска от масово унищожение по този начин, още по-малко такъв, който командва най-големия ядрен арсенал в света. Непонятното решение на Путин да предприеме пълномащабно нахлуване в Украйна разкри човек, откъснат от политическите и военните реалности, непроницаем за противоположни гледни точки, обсебен от предполагаеми западни заговори и в плен на собствените си заблудени фантазии за възстановяване на силата и влиянието на предсъветска имперска Русия. Неговото съучастие в насочването на атаките към украинските цивилни граждани и многобройните военни престъпления и убийства показва, че той няма да спре пред нищо.

Путин не е подходящ човек да ръководи Русия. Той се представя като човек от народа, но напълно му липсват обикновено благоприличие, почтеност и чест. Той трябва да седи на подсъдимата скамейка на Международния наказателен съд в Хага, където е обвинен във военни престъпления заради отвличането на украински деца, а не да се кандидатира за преизбиране като президент за още шест години.

Победата на Путин на изборите, които приключват този уикенд, е предрешен факт. Той няма реален съперник. Кремъл е похарчил около 1,2 милиарда долара за „управление на информацията“ (което означава лъжи и пропаганда), фалшифициране на гласове в окупираната Украйна и безпрепятствена общонационална кампания. Щедрото държавно финансиране, включително съобщеното 20-кратно увеличение на разходите за интернет проекти, платформи и медии, има една-единствена цел: масова победа на Путин.

Лидерът не се задоволява с абсолютна власт, а трябва да бъде обичан и обожаван

Ако не беше толкова зловещ, путинизмът обективно би могъл да се разглежда като интересен феномен. Лидерът не се задоволява с абсолютна власт, а трябва да бъде обичан и обожаван. Той копнее за легитимността, която му дава народният вот, но се отвращава от несигурността на свободния демократичен процес. Той твърди, че слуша притесненията на хората, като в маратонски телефонни разговори и митинги, но чува само това, което иска да чуе: положително утвърждаване на неговото всезнание.

Слаб човек играе ролята на силния мъж, язди гол до кръста в Сибир и убива съперниците си с презрителна усмивка. В продължение на почти четвърт век Путин пречупи и подкопа цялата система на управление на Русия според волята си. Той кооптира, компрометира или отхвърли елитите с пари. Превърна държавата в своя лична вотчина и присвои средства в огромен мащаб. Путинизмът работи чрез страх и корупция, подкрепени от експлоатационен патриотизъм. Алексей Навални, неговият най-изявен критик, беше убит, защото разкри такива злоупотреби. Той се подигра на несигурния Путин и го накара да се чувства малък, когато отчаяно се нуждае да се чувства велик. По думите на Навални царят е гол. По-лошо, за един руснак, той няма душа.

Тази пародия на избори ще бъде запомнена, ако изобщо бъде запомнена, с цинично методичния начин, по който Путин и неговите приближени откраднаха правото на хората да избират свободно ръководителя на Русия. Тя ще бъде запомнена със съпътстващите заплахи да се отприщи унищожителна за човечеството ядрена война върху света. А грубата бруталност на путинизма ще бъде завинаги символизирана от атаката с чук миналата седмица в Литва срещу Леонид Волков, близък сътрудник на Навални.

В крайна сметка насилието, а не гласовете, поддържа Путин на власт. Но то не може да го поддържа безкрайно. Потиснатите в Русия трябва да погледнат към историята си и да запазят вярата. Един ден и това ще отмине.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.