САЩ: Стар срещу стар и болен

Джо Байдън и Доналд Тръмп
Байдън и Тръмп отново ще се борят за поста президент на САЩ, а въпросът за възрастта вече не е актуален. Това е така, защото и двамата са стари. Кандидатът за първичните избори на републиканците Ники Хейли нарече дуото „мърморещи старци“ и предложи да има задължителни „тестове за психическа компетентност“ за политиците над 75 години.

Тя нарече себе си „лидер на новото поколение“ и заяви, че Тръмп или Байдън ще превърнат Белия дом в „субсидиран от данъкоплатците старчески дом“. Кръстоносният ѝ поход привлече внимание, но идеята ѝ „гласувайте за мен, защото съм на 52 години“ се провали. Заслужено. Въпросът за възрастта е извън контекста. Случайните словесни грешки или пропуски в паметта са често срещани с напредването на възрастта и не са доказателство за влошаване на когнитивните способности.

Но въпросът за личността е от решаващо значение, а Доналд Тръмп не е добре. Хейли каза, че „хаосът ще го последва“, че той има „пристъпи на гняв“ и е “ неуравновесен и дебилен“. А племенницата на Тръмп, клиничен психолог, също написа наскоро, че той показва признаци на „умствено разстройство“. По телевизията тя предупреди, че „някой, който е толкова нездрав [социопат], колкото е той, който е подложен на изключителния стрес, на който е подложен, по-трудно би се съхранил в когнитивно отношение“.

И все пак пресата лее повече мастило за словесните препъвания на Байдън, отколкото за тези на Тръмп. Това е естествено, защото той е действащият президент, но има и други фактори, които стоят зад това внимание. Той изглежда по-възрастен от Тръмп. Гласът му е станал по-мек, косата му е по-тънка, по-често заеква, а крачката му е по-несигурна.

За разлика от него косата и тенът на Тръмп са козметични, а той все още произнася дълги, гневни и бомбастични речи. Това показва жизненост, но също така и изобилие от гафове. Експертите по когнитивна медицина обаче не смятат подобни словесни гафове за симптом на упадък сам по себе си. „Когато видя някой да прави грешки по телевизията, наистина не съм толкова притеснен“, казва Джей Олшански, изследовател на стареенето в Илинойския университет в Чикаго. „Това, което науката ще ви каже за грешките, е, че те са напълно нормални и се изострят от стреса. Смесването на имена е често срещано явление.“

Миналия месец възрастта на Байдън влезе в заглавията на вестниците след безпричинен коментар на назначения от Тръмп специален съветник, който не е експерт по когнитивните способности. Той оправда Байдън за това, че не му е повдигнато обвинение за боравене с класифицирани документи, но го описа като възрастен човек, който има проблеми със запомнянето на дати, включително датата, на която е починал синът му Бо.

Тръмп и MAGA медиите се подиграха на Байдън за това, дори когато Тръмп също продължи да прави гафове. Например, той предсказа, че президентът може да „потопи света във Втора световна война“. А изпускането на имена и объркването на дати са толкова често срещани, че губернаторът Рик ДеСантис подчерта проблема, като пусна „проследяване на инцидентите с Тръмп“ по време на първичните избори. През последните дни Мери Тръмп публикува няколко недоразумения в блога си, като се позова на това, че на митинг е казал „wall mongers“ (подпалвачи на стени) вместо „warmongers“ (подпалвачи на войни) и е объркал настоящия президент с бившия, когато е казал, че Путин „толкова малко уважава Обама“.

Медиите експлоатират грешките, но експертите не се смущават. „Забравянето на дадено събитие не означава непременно, че има проблем“, казва д-р Джон Морис, професор по неврология във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Той добави, че всяка валидна оценка изисква обширни невропсихологични тестове, а не въпросник от 30 въпроса, с който Тръмп веднъж се похвали, че е „издържал“ – или „мнение“ на специален съветник след интервю.

Компетентността на Байдън беше защитена от журналистката от „Уолстрийт джърнъл“ и републиканка Пеги Нунан. Нейният обзор от 8 март, озаглавен „Още има живот в старото момче“, похвали енергичната реч на Байдън за състоянието на съюза. „Речта му показа енергия и съсредоточеност, въпреки че разми някои думи и мисли. Кумулативният ефект от петдесетте години речи е направил Джо Байдън такава фигура, каквато е, но той никога не е имал наистина решаваща реч и може би това беше тя. И: Момче, ти се представи страхотно. Беше огнена.“

Някои читатели я нападнаха яростно, а похвалите ѝ бяха в рязък контраст с оценката на „Джърнъл“ от миналата година, че Байдън „да се кандидатира за преизбиране в това си състояние е акт на дълбок егоизъм“. Но и двамата номинирани са стари, което тревожи обществеността, но Тръмп има сериозни недостатъци в характера.

Разбира се, загрижеността за възрастта винаги е основателна и също така е свързана с въпроса за приемствеността – основателна загриженост, когато от избирателите се иска да предадат управлението на най-могъщата държава в света. При Байдън притесненията са, че той няма да завърши втори мандат, а вицепрезидентът му Камала Харис не е готова да бъде президент. При Тръмп притесненията са по-драматични: че той отново ще отмъсти на своите опоненти или критици, ще разруши американската демокрация и ще наруши световния ред.

И двамата мъже са преследвани от този проблем. Когато беше предизвикан, Байдън заяви направо, но пестеливо, на пресконференция, че „аз съм добронамерен и съм възрастен човек, и знам какво, по дяволите, правя“.

За разлика от него Тръмп пренебрегва въпроса и води кампания срещу „имигрантите, които са животни“, а всички дела срещу него в съда представя като „лов на вещици“. Но той е осъден от съдебно жури за изнасилване, а от съдия – за мащабна измама. Срещу него са повдигнати и 91 обвинения в престъпления в две щатски съдилища и два федерални окръга, всяко от които потенциално може да доведе до присъда затвор. Освен това има съдебни дела, свързани с бунта в сградата на Капитолия и усилията му да осуети изборите през 2020 г. Така че сега той иска правен имунитет от Върховния съд, за да се превърне във фактически диктатор, а не в президент, обвързан с конституцията.

Но ново проучване на общественото мнение илюстрира, че ако той бъде осъден дори само по едно обвинение в престъпление преди изборите, ще загуби. Критична част от републиканците ще напуснат кораба. Ето защо той отчаяно се опитва да отложи четирите наказателни процеса, които го очакват. Сред тях са делото за подкуп с пари срещу мълчание, в което е замесена стриптизьорката Сторми Даниълс, делото в Джорджия за манипулиране на изборите, делото за секретни документи и опитът му да осуети изборите през 2020 г. Само една осъдителна присъда „е абсолютно потенциална възможност за разваляне на сделката“, заяви стратегът на Голямата стара партия Дъг Хей, бивш директор по комуникациите на Националния комитет на Републиканската партия.

По същество тези избори показват, че американската демокрация се нуждае от рестартиране. Защо на тези възрастни господа не им се налагаше да се състезават открито и енергично за номинациите си срещу други кандидати? Защо вече няма състезателни конвенции? Вместо това тази есен американските гласоподаватели се отправят към урните и в деня на изборите трябва да направят двоен избор: да гласуват за приветливия старец, който е президент от четири години, или да гласуват за стария и гневен старец, който очевидно не е добре.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.