Избори? Или правителство без ПП-ДБ?

Мария Габриел и Борисов на брифинг в парламента искат извинение от ПП-ДБ – затова, че не са се съгласили с изготвянето на кабинет без да ги питат. Снимка: от тв репортаж

Какво следва като се разпадна сглобката?

Няма много възможности, освен избори. Но… Все пак, Габриел трябва да внесе своя кабинет за гласуване в парламента. Може да подмени министрите на ПП-ДБ в него, а може и да се споразумеят с тях в следващите няколко дни.

Ако се споразумеят, сглобката продължава. Ако не – ГЕРБ трябва да преговаря паралелно с ИТН и БСП. С ДПС са в синхрон и там няма изненади. По този начин, преди съставяне на сегашното правителство, ГЕРБ преговаряше паралелно с ИТН. Те бяха готови да влязат в „експертно“ правителство, Габриел обяви, че чака техните предложения за министри. Когато ГЕРБ постигна съгласие за сглобка с ПП-ДБ, Слави Трифонов болезнено се почувства като прелъстен и изоставен. И той най-гръмогласно викаше, че ПП-ДБ изпирали Борисов.

Кой всъщност го изпра?

Сега някои се радват, че Борисов прецакал ПП-ДБ. Така им се падало, защото те върнали Борисов в играта, изпрали го. ГЕРБ и Борисов, обаче, не са си отивали, дори когато за кратко не бяха в правителство.

Единственото правителство без ГЕРБ за кратко беше четворната коалиция. И ИТН го свали. Подари на Борисов следващите избори. Така че, кой го върна в играта?

Сега ще гледаме сеир. Дали ще спретнат правителство без ПП-ДБ, каквото бяха приготвили преди да направят сглобката. С ИТН, министри на Славчо. Даже няма да се стигне до златен пръст от „Възраждане“, ако дадат вице на Корнелия.

Същото положение ще бъде и след предсрочни избори – Борисов ще употреби същите партии, за да продължи да дърпа конците.

Характерно заглавие в обслужващия Борисов в. „24 часа“ – Габриел ги матирала с пълна папка!?

Защо все пак стана каквото стана?

Просто е – за Борисов са по-изгодни избори и той направи този водевил, за да има избори. Надява се да вземе 7-8 депутати повече и да е по-силен. Но няма начин. Пак ще трябва да се спазари с поне една партия, освен ДПС. Сега и две партии не му стигат.

Сега ще слушаме гръмогласната му ария – „Ние се разбрахме за правителство, сега е наш ред за премиер, апа тия се отмятат“. Досега на власт за били ПП-ДБ, а той е бил опозиция – така се държи.

Всички в тази партия са заложници на Борисов и негови марионетки. Изпрати в Брюксел за комисар една провинциална кариеристка, докара си я обратно и я тури за външен министър и кандидат-премиер, сега я подмята като кукла. Всеки в тази партия е нищо повече от салфетка, с която Борисов се обърсва, когато дойде моментът. Така прави и с коалиционните си партньори – преди и сега.

Отново и отново трябва да припомняме, че политическата криза в България се казва Бойко Борисов.

След проваления мандат на Габриел няма шансове да успеят да се споразумеят и да направят правителство с втория мандат на ПП-ДБ, след разменените реплики и декларации.

 

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и 50-ина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.